Sociálna práca v uliciach mesta Prešov má zmysel

554x
12. Marec 2021
V teréne s cieľom pomôcť
Problematika strádajúcich osôb v mestách je rozšírená, a to nielen v Prešove
 
V centrách väčších miest, ale aj na frekventovaných miestach, ako sú napríklad nákupné strediská, ľudia často vídajú osoby, ktoré sú v nepriaznivej sociálnej situácii a žiadajú o pomoc alebo najčastejšie, o finančné prostriedky. Inak to nie je ani v Prešove. Mesto pravidelne vykonáva sociálnu prácu v teréne s cieľom týmto osobám pomôcť.
 
Mesto Prešov situáciu podrobne monitoruje. Zamestnanci Odboru služieb pre občanov v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, neverejnými poskytovateľmi sociálnej služby Trojlístok a Anima, a v súčinnosti s Mestskou políciou vykonávajú kontroly v uliciach mesta, aby preverili týchto občanov, zistili ich totožnosť a v spolupráci s terénnymi sociálnymi pracovníkmi v mieste ich trvalého bydliska im poskytli pomoc. Najčastejšie sa tieto osoby nachádzajú pri nákupných centrách, kde sa pohybuje množstvo ľudí, ale aj pred kostolmi, či priamo v centre mesta.
 
Za viac ako rok trvajúcej intenzívnej spoločnej práce s vyššie uvedenými inštitúciami sa mnohým osobám podarilo prostredníctvom úradov poskytnúť sociálne poradenstvo, pomoc pri vybavovaní finančných nárokov, ale aj materiálne pomôcť.
 
Hľadanie adekvátnej pomoci
 
Pri vykonávaní kontrol intenzívne pracujeme aj s občanmi, aby mali možnosť strádajúcim osobám poradiť s hľadaním adekvátnej pomoci. Prešovčania v mnohých prípadoch s týmito ľuďmi súcitia a neváhajú im pomôcť. Podporovať žobranie poskytovaním finančných prostriedkov však nie je správnou cestou, pretože ľudia v núdzi si svoje problémy vďaka nim nemusia riešiť, ale práve naopak, živiť ich naďalej, ako napr. alkoholizmus.
 
Cieľom mesta Prešov je informovať občanov, ktorí takéto osoby v uliciach mesta stretnú, aby ich navigovali tam, kde dostanú jedlo alebo ošatenie zdarma, a uprednostnili túto priamu formu pomoci pred poskytovaním finančných prostriedkov.
 
Stovky hodín sociálnej služby
 
V uliciach mesta Prešov bolo v roku 2020 vykonaných približne 600 hodín sociálnej služby krízovej intervencie, tj. sociálnej práce v teréne, pri ktorej sme zistili, že takmer všetky osoby, pýtajúce si peniaze od okoloidúcich, sú sociálne odkázané, s trvalým pobytom v okolitých obciach. Mestská polícia Prešov uvádza, že problematika strádajúcich osôb v mestách je rozšírená, a to nielen v Prešove, pričom až 90% týchto ľudí na uliciach sú občania z priľahlých obcí s početnou rómskou komunitou.
 
Vzhľadom na to, že zákon žobranie neoznačuje ako priestupok a zákonné normy takéto konanie nezakazujú, nemôže ho zakázať ani mesto. Aktívnou prácou v teréne, osvetou medzi občanmi a pravdepodobne aj pre vyhlásenú mimoriadnu situáciu však nastal výrazný pokles žobrajúcich osôb v uliciach nášho mesta.
(10:48, presov.sk) 
 
Diskusia
Pridať komentár