Európska únia schválila ďalšiu vakcínu, príde aj na Slovensko

898x
12. Marec 2021
Stačí len jedna dávka
Očkovaciu látku vyvinula spoločnosť Janssen Pharmaceuticals
 
Európska únia včera oficiálne povolila používanie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 vyvinutej americkou firmou Johnson & Johnson. Je to vôbec prvá vakcína proti koronavírusu, pri ktorej stačí jedna dávka.
 
V chladničke vydrží mesiace. Očkovaciu látku, ktorá je určená pre dospelých od 18 rokov, vyvinula spoločnosť Janssen Pharmaceuticals. Vlastní ju spoločnosť J&J, ktorá má sídlo v Belgicku. Na Slovensku má byť táto vakcína štvrtou schválenou vakcínou zaradenou do očkovania po vakcínach od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.
 
Najväčšou výhodou vakcíny od spomínaného výrobcu oproti predchádzajúcim vakcínam je to, že poskytuje dostatočnú ochranu pri už pri jednej dávke. Pri klinickom skúšaní, ktorého sa zúčastnilo viac ako 40-tisíc dobrovoľníkov, znížila táto vakcína počet symptomatických prípadov s covidom-19 dva týždne po očkovaní o 67 percent.
 
Pri teplote klasickej chladničky 
 
Proti ťažkým formám ochorenia má vakcína účinnosť približne 85 percent. Vakcína od firmy Johnson & Johnson sa skladuje medzi teplotami klasickej chladničky, čo je 2 – 8 stupňov Celzia. Pri takejto teplote vydrží 3 mesiace.
 
Janssen predstavuje vektorovú adenovírusovú vakcínu. Je tvorená upraveným ľudským adenovírusom typu 26 – ten obsahuje gén na tvorbu spike proteínu. Ním sa koronavírus prichytáva na bunke. Ľudský adenovírus 26 sa nachádza aj v prvej dávke vakcíny Sputnik V. Vakcína od Astra Zeneca zase obsahuje šimpanzí vírus. 
 
Po zaočkovaní sa gén na tvorbu spike proteínu dostane do buniek a organizmus si tak spike proteín vytvorí sám. Náš imunitný systém potom rozpozná tento proteín ako cudzí a začne pracovať na tvorbe imunitnej reakcie. Spike proteín je len malou časťou vírusu a nie je schopný vyvolať infekciu covid-19.
(9:38, red) 
Diskusia
Pridať komentár