Týždeň slovenských knižníc 2021 v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela

883x
11. Marec 2021
Ako oslavovali milovníci kníh v Bardejove
Súčasťou boli aj výstavy plné vzácnych artefaktov 
 
Najväčším sviatkom všetkých knižníc, knihovníkov a čitateľov je bezpochyby Týždeň slovenských knižníc. Od 1. do 7. marca 2021 sme slávili XXII. ročník pod heslom „KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH“. Zmyslom a cieľom TSK je predovšetkým zviditeľňovať poslanie a činnosti knižníc, nadväzujúc na historický a spoločenský rozmer.
 
Naša Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove sa pravidelne aktívne zapája do týchto osláv, ktoré sa, z dobre známych dôvodov, museli tento rok po prvýkrát presunúť do online priestoru.
 
Napriek tomu sme si pre našich čitateľov, malých aj veľkých, pripravili zaujímavý program, ktorý začal otvorením výstavy pri príležitosti 70. výročia úmrtia Gejzu Žebráckeho. Virtuálnou prehliadkou sme širokej verejnosti priblížili život a dielo významnej osobnosti mesta Bardejov v prvej polovici 20. storočia. Vo výstavnej sieni si môžu návštevníci pozrieť 200-ročné ornáty, jeho berlu, mitru i osobnú korešpondenciu.
 
Pozoruhodné archeologické nálezy
 
Vo výstavnej sieni ešte ostaneme, pretože sme pre verejnosť pripravili ešte jednu pozoruhodnú výstavu, ktorá sa venuje najnovším archeologickým nálezom z posledného výskumu pri Františkánskom kláštore v Bardejove. Kunsthistorička Mgr. Jana Ličková v online prezentácii priblížila históriu kláštora, kostola a podrobnosti o nedávnom archeologickom výskume.
 
Jednotlivé pamätihodné nálezy priblížil aj archeológ Mgr. Peter Šimčík z archeologickej spoločnosti TRIGLAV. Návštevníci si budú môcť pozrieť sochu františkánskeho mnícha, františkánsky habit, sochu anjela z prelomu 19. až 20. storočia. Súčasťou výstavy je aj kuchynská a stolová keramika z druhej polovice 15. storočia. Obdivuhodná je aj plejáda rôznych mincí, ktoré sa nachádzali vo vrstvách pri kláštore Františkánov.
 
Obe tieto výstavy si budú môcť návštevníci pozrieť pri dodržaní potrebných opatrení aj fyzicky do konca marca. Spomienkovým medailónom sme priblížili život a dielo Eleny Lackovej, prvej spisovateľky rómskeho pôvodu na Slovensku, ktorej 100. výročie narodenia si tento rok pripomíname.
 
Bola zakladateľkou literatúry písanej v rómskom jazyku a za svoju činnosť získala aj niekoľko ocenení, vrátane štátneho vyznamenania Radu Ľudovíta Štúra III. triedy. Dôvod, prečo sme sa rozhodli pripomenúť si ju aj touto online prezentáciu je ten, že pani Elena Lacková počas svojho života osobne navštívila našu knižnicu, a to niekoľkokrát.
 
Na svoje si prišli aj najmenší
 
Pre detského čitateľa si knihovníčky prostredníctvom sociálnej siete FB pripravili online zážitkovo-tvorivé podujatie, ktoré každý deň odhalilo ešte málo známe zrekonštruované priestory oddelenia literatúry pre deti a mládež. Interaktívne prezentácie ponúkli deťom videoukážky z 3D tlače, boli predstavené časopisy pre deti a mládež, ktoré si môžu naši čitatelia požičať na oddelení, spôsoby, ako je zoradená literatúra pre deti a mládež spojené s typmi na nové knihy.
 
Tvorivou časťou boli obľúbené online zábavno-náučné hry a aktivity s deťmi. Deti sa za pomoci rodičov mohli prostredníctvom interaktívnej prezentácie zapojiť aj do súťaže.
 
V komentároch pod príspevkom uviedli heslo ukryté v prezentácii, ktoré postupne odkrylo súťažné heslo: KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH – MAREC 2021. Výherca získal každý deň darček (sada vreckových kalendárov na rok 2021 s fotografiami Bardejova, ktoré nafotila pre mesto Bardejov naša kolegynka knihovníčka Lucia Petrušová), spoločenskú hru a stojan na slúchadlá vyrobený na 3D tlačiarni.
 
Hovoria o nich pramene
 
Vyvrcholením a pomyselnou čerešničkou na záver Týždňa slovenských knižníc v OKDG bola prezentácia nového zborníka s názvom Hovoria o nich pramene. Je výstupom deviatich besied, ktoré prebiehali počas minulého roka v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela aj za podpory Fondu na podporu umenia. V zborníku Hovoria o nich pramene sa dočítate o významných osobnostiach a historických zaujímavostiach mesta Bardejov.
 
Máme radosť, že sme ho odprezentovali spolu s autorom zborníka archeológom Mgr. Petrom Harčarom práve počas TSK. Všetkým čitateľom a milovníkom histórie mesta Bardejov je k dispozícii na náučnom oddelení. Prostredníctvom sociálnych sietí sme okrem spomínaných podujatí informovali čitateľov o novinkách, ktoré pribudli na jednotlivých oddeleniach, zostavili sme rebríček najvypožičiavanejších E-KNÍH, video-prezentáciu MAREC – mesiac kníh a ponúkli zaujímavé typy na víkendové čítanie.
 
Pre našich používateľov sme pripravili, tak ako každý rok, aj bezplatnú registráciu nových čitateľov, ktorú tento rok využilo 14 záujemcov. Odpúšťali sme aj poplatky za upomienky z omeškania, ktorých celková suma na konci bola vo výške 2,18 eur a ponúkli sme aj burzu kníh na jednotlivých oddeleniach. Počas TSK navštívilo našu knižnicu 315 čitateľov aj napriek momentálnym obmedzeniam.
(9:10, M. Balaščák, foto: FB - P. Bicak) 
 
Diskusia
Pridať komentár