Bardejov si nepolepšil, okres ostáva v bordovej fáze

2227x
10. Marec 2021
Nové rozdelenie okresov podľa COVID semaforu
Testovať sa budeme musieť každých 7 dní 
 
Od 15. marca sa do IV. stupňa varovania podľa COVID automatu dostane až 35 okresov, okres Bardejov ostáva v bordovej fáze, ktorá predstavuje III. stupeň varovania.
 
Podľa celonárodných kritérií zostáva celé Slovensko v čiernej fáze aj od 15. marca. Na úrovni regiónov sa 35 okresov dostalo do IV. stupňa varovania (čierneho), v III. stupni – bordovom bude 41 okresov a v II. stupni – červenom budú tri okresy.
 
O aktuálnej epidemiologickej situácii a zmenách informoval na včerajšej tlačovej konferencii Marek Krajčí. Uviedol, že počet hospitalizovaných aj pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu je momentálne stabilizovaný, klesli aj denné úmrtia. Na Slovensku zomiera v priemere každý deň 108 ľudí, zatiaľ čo minulý týždeň to bolo 124.
 
Situácia v nemocniciach je stále zlá
 
Podľa slov štátneho tajomníka Petra Stachuru je situácia v nemocniciach stále veľmi zlá, no príjmy nových pacientov dramaticky nerastú. Ventilované lôžka a lôžka na anestéziológii sú však naplnené na 90 percent, preto musia niektorých pacientov prevážať do zahraničia. Sedem pacientov je transportovaných do Poľska a do Nemecka.
 
Systém čakárne
 
Ministerstvo zdravotníctva zároveň spustilo nové termíny očkovania pre seniorov nad 70 rokov. Rezort zároveň informoval, že spustí systém „čakárne“. To znamená, že človek, ktorý spĺňa podmienky na očkovanie, vyplní formulár, vyberie si miesto očkovania a bude v poradovníku. Ak sa miesto na očkovanie uvoľní, dostane z čakárne SMS-ku a môže ísť na vakcináciu. Čakateľ môže termín odmietnuť a bude mu ponúknutý ďalší pri uvoľnení novej kapacity.
(8:34, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár