Národné ocenenie Srdce na dlani poputuje aj do Prešova

533x
09. Marec 2021
Dobrovoľník roka 2020 tentoraz v online priestore
 
V roku 2020 bolo na ocenenie Srdce na dlani naprieč Slovenskom nominovaných 287 dobrovoľníkov, koordinátorov, skupín a projektov. Z Prešovského kraja uspel Slovenský Červený kríž ú.s. Prešov a RNDr. Miroslav Fulín, CSc.
 
Na ocenenie Srdce na dlani bolo naprieč Slovenskom nominovaných 287 dobrovoľníkov a projektov. Základné oceňovanie sa udialo na úrovni krajov. Nezávislé hodnotiace komisie ocenili najsilnejšie príbehy dobra a zároveň posunuli 60 nominácií na celoslovenské ocenenie Dobrovoľník roka, ktoré organizuje CARDO – Národné dobrovoľnícke centrum v spolupráci s Platformou dobrovoľníckych centier a organizácií a krajskými dobrovoľníckymi centrami.
 
V tomto roku sa po prvýkrát v 7-člennej komisii ocitli aj zástupkyne krajských dobrovoľníckych centier z Nitry a Prešova. Hodnotiaca komisia vybrala 22 výnimočných príbehov, ktoré budú predstavené verejnosti na galavečere v online priestore.
 
Z Prešovského kraja získal mimoriadne ocenenie v kategórií Podpora Slovenský Červený kríž ú.s. Prešov, a to za pomoc ľuďom v prvej vlne pandémie ochorenia COVID-19, ale aj po tragickom výbuchu bytovky na Mukačevskej ulici v decembri 2019. V kategórií jednotlivec ocenia RNDr. Miroslava Fulína, CSc. za dlhodobú výchovnú a odbornú ekologickú činnosť v oblasti životného prostredia.
 
O ocenených
 
RNDr. Miroslav Fulín, CSc. Sabinov. Vo voľnom čase ako dôchodca odovzdáva svoje vedomosti hlavne deťom a mládeži. Pozýva ich do prírody, na pozorovanie vzácnych a chránených druhov netopierov, predstavuje a vysvetľuje význam krúžkovania vtákov. Realizuje prednášky a besedy v obciach okresu, ale aj v celom Prešovskom a Košickom kraji.
 
S kolegami, bez nároku na odmenu, uskutočnili inventarizáciu drevín a ohrozených druhov vtáctva a následne ho venovali MsÚ Sabinov. Odborné vedomosti a praktické skúsenosti oceňujú členovia SZOPK na východoslovenských táboroch ochrancov prírody a krajiny, kde je už roky gestorom odborných sekcií. Jeho celoživotná angažovanosť presahuje región východného Slovenska.
 
  
Mimoriadna cena v tejto kategórií bola udelená pre SČK ú.s. Prešov. Ten pomáha v neľahkých situáciách a poskytuje pomoc všetkým ľuďom bez rozdielu. Naplno sa jeho pomoc prejavila v krízovej situácii, ktorou bol výbuch bytovky na ul. Mukačevskej 7 v Prešove 6.12.2019. SČK svojou činnosťou a koordináciou dobrovoľníkov pomáhal na kontaktom mieste na ZŠ Prostějovská.
 
Poskytol svoje administratívne priestory, kde sa následne materiálna pomoc zhromažďovala. SČK zároveň v čase po výbuchu bytovky pripravoval obedy pre všetky zásahové zložky bezodplatne. V období prvej vlny šírenia pandémie ochorenia COVID-19 sa SČK podieľal na zabezpečení materiálu na šitie rúšok, ktoré boli následne ďalej distribuované pre seniorov, zdravotne postihnutých a obyvateľov mesta Prešov, ktorí si tieto rúška nedokázali v tom čase zaobstarať.
 
Dobrovoľník roka
 
Slávnostné podujatie Dobrovoľník roka 2020 sa uskutoční už vo štvrtok 11. marca 2021 o 18.00 hod. Oceňovanie môžete sledovať on-line cez živý stream na Facebook stránke dobrovolnictvo.sk.
 
Záštitu nad oceňovaním na úrovni krajov prevzal splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti a nad cenou Dobrovoľník roka 2020 minister zahraničných vecí a európskych záležitostí.
 
Dobrovoľníkov – jednotlivcov, skupín aj organizácií, ktorí majú srdce na dlani, aby nezištne pomáhali iným – je na Slovensku z roka na rok viac. Aj tento rok už 12-krát Národné dobrovoľnícke centrum – CARDO, Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií a krajské dobrovoľnícke centrá desiatkam z nich udelia prestížne ocenenia.
 
 
Nenahraditeľná pomoc
 
Dobrovoľnícke centrá na krajskej a CARDO na celoslovenskej úrovni oceňujú výnimočné projekty a výnimočných ľudí, ktorí veľkú časť svojho voľného času venujú rozvoju komunít, ochrane životného prostredia, zdravia, kultúry, umenia a vzdelávaniu v mnohých ďalších oblastiach.
 
„To všetko robia bez nároku na akýkoľvek honorár. Robia to zo srdca. Treba pritom zdôrazniť, že neraz aj zdanlivo malé činy či kroky vo výsledku znamenajú veľkú vec a určite menia našu spoločnosť k lepšiemu,“ hovorí Zuzana Vinklerová, výkonná riaditeľka slovenského Národného dobrovoľníckeho centra - CARDO.
 
Dobrovoľníctvo je pre každú spoločnosť nenahraditeľné, o čom svedčia aj slová Dominiky Hradiskej z Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií.
 
„Dlhoročné skúsenosti s dobrovoľníctvom nám ukazujú, že nie je užitočné len pre organizáciu, ktorá využíva služby dobrovoľníkov, ale aj pre človeka pracujúceho bez nároku na finančnú odmenu. Vytvára priestor na budovanie nových vzťahov, spája ľudí podobného smerovania, znižuje riziko syndrómu vyhorenia a rozvíja zručnosti, ktoré sú uplatniteľné v osobnom aj profesijnom živote. Krajské kolá projektu Srdce na dlani by nebolo možné realizovať bez podpory Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR prostredníctvom dotácie, ktorú administruje Iuventa – Slovenský inštitút mládeže.“
(14:18, red, foto: dobrovolnictvopo.sk) 
Diskusia
Pridať komentár