Prešovský samosprávny kraj opraví ďalšie dva cestné úseky

1598x
09. Marec 2021
Lepšie prepojenie okresov, dostupnejšie turistické služby
PSK pokračuje v oprave ciest  
 
Rekonštrukcie sa dočkajú ďalšie cesty v Prešovskom samosprávnom kraji. Správa a údržba ciest PSK opraví dva cestné úseky, a to úsek cesty II/558 Hudcovce – Topoľovka (okres Humenné) a takmer 1,65 kilometra dlhý úsek cesty II/556 okresná hranica Svidník – Mičakovce (okres Svidník).
 
Obe zákazky bude mať na starosti košická firma Colas Slovakia, a. s., ktorá uspela v súťaži. Celková plocha rekonštruovanej vozovky predstavuje 7 280 metrov štvorcových.
 
Cestári získali na opravu týchto úsekov prostredníctvom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nenávratnú finančnú podporu z eurofondov vo výške asi tri milióny eur. Odhadované hodnoty zákazky ale znížil proces verejného obstarávania, a to zhruba na 1,97 milióna eur s DPH.
 
Pôvodne odhadovaná hodnota zákazky na úseku cesty Hudcovce – Topoľovka v sume 1,41 milióna eur bez DPH (takmer 1,7 milióna eur s DPH) v rámci verejného obstarávania klesla na výslednú cenu necelých 826-tisíc eur bez DPH (vyše 991-tisíc eur s DPH).
 
Cesta zabezpečuje okrem iného aj prepojenie okresov Prešov, Vranov nad Topľou a Humenné v území rekreačnej oblasti Domaša. Zároveň poskytuje dostupnosť k súvisiacim sociálnym, turistickým a rekreačným službám a slúži k napojeniu priľahlých obcí v juhovýchodnej časti Prešovského kraja na tri cesty smerujúce na súhrnnú sieť TEN-T.
 
Aj takmer 1,65-kilometrový úsek cesty v okrese Svidník bude mať na starosti košická spoločnosť Colas Slovakia. Pôvodná hodnota prác vo výške viac ako 1,1 milióna eur bez DPH (1,32 milióna eur s DPH) klesla po verejnom obstarávaní na sumu viac ako 814-tisíc eur bez DPH (976 800 eur s DPH).
 
Pri rekonštrukcii sa vymení kryt vozovky, zrekonštruujú mosty, upravia priepusty a odvodňovacie zariadenia. Vymenia sa a namontujú zvodidlá a smerové stĺpiky.
(8:43, red)
 
Diskusia
Pridať komentár