VIDEO | Bardejovské divadlo prinieslo do mesta chýbajúcu časť kultúry

1755x
06. Marec 2021
Na nových projektoch pracujú aj počas pandémie
Pozrite si videoreportáž 
 
Vznikli v roku 2017 ako neformálna skupina, na konte majú doposiaľ 3 inscenácie, ich domovským sídlom je Bašta - kultúrno-komunitné centrum. Bardejovské divadlo spája nielen amatérskych a profesionálnych hercov, ale aj ľudí, ktorých na javisku síce nevidno, no spoločne vytvárajú organizmus nabitý kvalitným umeleckým rukopisom.
 
„Prvé predstavenie sme vytvorili svojpomocne, peniaze sme potrebovali len na scénu a kostýmy. Ale keďže sme chceli, aby naše predstavenia boli kvalitné, tak sme si potom postupne volali aj profesionálov, hlavne režisérov, ale aj na tú výtvarnú a hudobnú zložku. Tam už rástli aj náklady na výrobu predstavenia, potrebovali sme pokryť honoráre,“ uviedla divadelná dramaturgička Veronika Pachová.
 
Osobitý kultúrny stánok 
 
Okrem predstavení sa členovia venujú aj iným činnostiam – organizujú divadelné workshopy pre najmenších, podieľali sa aj na adventnom rozprávkovom projekte. Bardejovské divadlo prinieslo do mesta osobitý kultúrny stánok, ktorý v ňom absentoval. 
 
„Našli sme útočisko tu v Bašte. Bolo to na popud takej chýbajúcej časti tej kultúry. Nevravím, že v meste kultúra nefungovala, ale táto časť tu do značnej miery chýbala. Výsledkom toho je, že každé naše predstavenie je vlastne vypredané,“ podotkol herec a spoluzakladateľ divadla Martin Šidelský.
 
„Divadelná komunita je každopádne veľmi zábavná, človek tu spozná nových ľudí, keďže sme chodili aj na miesta, ktoré boli mimo Bardejova. Chodili sme po rôznych škôlkach, základných školách, čo bola pre mňa veľmi dobrá skúsenosť. Bolo super vidieť tu interakciu s malými deťmi, aj to, ako vnímajú divadlo. Som rada, že sme mohli priniesť niečo také do Bardejova, keďže tá kultúra je tu málo rozvinutá,“ opísala herečka Katarína Džubakovská. 
 
Nezaháľajú ani počas pandémie 
 
Členovia divadla nezaháľajú ani počas tejto pandemickej situácie a pracujú na nových veciach, ktoré ich môžu posunúť bližšie k ľuďom.
 
„Táto situácia nás ovplyvnila tak, že máme oveľa väčšiu chuť niečo robiť, aj práve preto sme si asi naplánovali tento rok tak odvážne. Mali sme viac času zamerať sa na ten vnútorný rozvoj, minulý rok sme sa osamostatnili ako občianske združenie, začali sme pracovať viac na vonkajšej identite – založili sme si webovú stránku, Instagram a tak,“ uzavrela Veronika Pachová.  
 
Viaceré projekty Bardejovského divadla mohli vzniknúť aj vďaka súkromnej finančnej podpore. Či už zo strany Komunitnej nadácie Bardejov, Fondu na podporu umenia i Prešovského samosprávneho kraja.
(19:00, red, foto: Aurifoto)
Diskusia
Pridať komentár