Tréner P. Cingel o mládežníckom futbale v Bardejove

2301x
06. Marec 2021
Radi by sme sa vrátili medzi elitu
Peter Cingel 
 
Vzhľadom na to, že futbal sa nehrá, samozrejme, najviac trpia ambiciózni mládežníci. Tí si do lopty nekopli už od októbra minulého roka a so spustením súťaží to nevyzerá najlepšie.
 
Objavujú sa aj názory, že bardejovský mládežnícky futbal ustupuje z pozícií. O minulosti i prítomnosti sme sa porozprávali s dlhoročným mládežníckym trénerom (v súčasnosti sú, spolu s Jaroslavom Gburom, najstaršími trénermi Partizána) a „kronikárom“ mládežníckeho futbalu v Bardejove - Petrom Cingelom.
 
Hovorí sa o tom, že Partizán ustupuje z pozícií. Dorastenci hrajú druhú ligu a žiaci obsadzujú v prvej lige stred tabuľky. Ako vidíte vývoj mládežníckeho futbalu vy?
 
„Musíme situáciu vnímať vo všetkých súvislostiach. Bardejov, napriek futbalovej tradícii, je menšie mesto a sponzori sa na mestský štadión nehrnú. V posledných rokoch sme prvú dorasteneckú ligu hrali s „nasadením života“. Každý, kto len trošku pozná futbalové regule, vedel, že ligu neudržíme. Nie pre to, že by sme nemali hráčsky a trénersky potenciál, ale liga vyžaduje financie a podmienky, ktoré my jednoducho spĺňať nemôžeme. SFZ neustále znižoval počet účastníkov v lige. Kedysi ju hralo 16 družstiev, dnes 12. Z východu už len Michalovce a Poprad. FK Poprad je na výbornom štvrtom mieste.
 
Deti stále netrénujú 
 
Po vypadnutí A-mužstva z 2. ligy však budú musieť súťaž opustiť. To isté postihlo v minulosti Tatran Prešov a FC Košice. Zväz neustále sprísňoval podmienky na účasť v najvyššej dorasteneckej súťaži. Viaceré mužstvá majú rozpočet na mládež väčší ako v Bardejove na celý klub, vrátane žien. Momentálne majú do dorasteneckej ligy výborne našliapnuté Košice. Bolo to tak aj minulý rok, ale súťaž sa nedohrala a úsilie vyšlo nazmar. Našim košickým priateľom všetci držíme palce, aby sa im to konečne podarilo a v dorasteneckej lige sa objavil ďalší východniar. Samozrejme, že by sme sa medzi elitu radi vrátili. Možno sa to s novým sponzorom podarí.“
 
Ako to vyzerá s trénermi?
 
„Je prirodzené, že po rokoch dochádza k obmene trénerského kádra. Dlhoroční a kvalitní tréneri Jozef Matej, Mikuláš Čeč, Martin Želinský (zo zdravotných dôvodov) a ďalší sa rozhodli, po niekoľkých desaťročiach na lavičkách mládežníkov, pre trénerský dôchodok. Blíži sa storočnica futbalu v Bardejove a ja verím, že na týchto ľudí sa pri oslavách nezabudne. Určite si to zaslúžia.
 
Prichádzajú mladí chlapci. Plní elánu. Vzdelaní, nabití najmodernejšími poznatkami. Mladým futbalistom rozumejú a majú k nim blízko. Dokážu ich pripraviť i motivovať. V tejto oblasti nemám obavy. Všetci tréneri spĺňajú kvalifikačné požiadavky. Je pravda, že od U19 som ja osobne očakával viac. Pred sezónou však prišli nečakané zranenia opôr a doplatili sme na úzky káder. Tu sme asi mohli urobiť viac. Na jar budú musieť tréneri popracovať na doplnení kádra a zisku prepotrebných bodov. Mužstvo je mladučké, a tak možno jeho čas príde o ročník neskôr. To sa však musí začať hrať.
 
Covidová perspektíva však nevyzerá najradostnejšie. Budeme radi, ak našich mladých ešte na jar uvidíme na ihriskách. Stále sa netrénuje a príprava nebeží.“
 
Prišiel nový sponzor, ako vníma mládežnícky a aj ženský futbal v Bardejove?
 
„Po príchode nového sponzora sme všetci absolvovali rozhovory s jeho zástupcami. Samozrejme mňa najviac zaujímal pohľad na mládežnícky futbal. Dostalo sa mi ubezpečenia (a nemám dôvod im neveriť), že mládežníci a aj ženy sú jednou z priorít. Samozrejme momentálne treba vyriešiť zložitú situáciu s A-mužstvom. To sa potrebuje (a je v záujme nás všetkých) vysporiadať s nelichotivým postavením v druhej lige.
 
 
Sponzori momentálne zvolili cestu zahraničných hráčov. Z toho, ako mládežnícky tréner, nemôžem byť nadšený. Napriek tomu sa však s mládežníckym futbalom ráta. Hovorilo sa aj o akadémii. Samozrejme nie takej veľkej ako v Žiline či Dunajskej Strede. Ale takej, ktorá dokáže priviesť do Bardejova talenty z okolia, vytvoriť kvalitný tréningový proces a pomôcť udržať nadaných hráčov v Partizáne. To, samozrejme, vyžaduje aj profesionálne zmluvy a v tejto súvislosti aj nemalé peniaze. Niektorí skúsení tréneri dostali ponuku na spoluprácu pri vyhľadávaní perspektívnych hráčov v bardejovskom a v susedných okresoch. Budeme však musieť chlapcom ponúknuť stravu, ubytovanie i školu. A to opäť vyžaduje peniaze.
 
Máme radosť z našich najmenších. O futbal je medzi deťmi záujem (a je to tým, že zásluhou našich trénerov máme dôveru u rodičov, ktorí sa neboja deti nám zveriť) a vo futbalových prípravkách je množstvo mimoriadne nadaných chlapcov a dievčat.“
 
Hovoríme stále o ústupe z pozícií. Aké sú podľa vás ďalšie príčiny tohto stavu?
 
„Momentálne sme pri rokovaniach o odchode hráčov do väčších a hlavne bohatších klubov v pozícii outsidera. Súčasný prestupový poriadok v podstate dovoľuje zobrať hráča aj bez súhlasu materského oddielu. Sumy za hosťovanie alebo prestup sú smiešne. Zväz jednoducho uprednostňuje veľkých a bohatých.
 
To, že onedlho možno nebude mať kto hráčov pre veľké kluby vychovávať, ho nezaujíma. Pozrite sa len okolo seba. V poslednom čase opúšťajú na „chudobnom východe“ svoje pozície vychýrené mládežnícke liahne. Padajú skutočné bašty so slávnou tradíciou. Čo potvrdzuje aj situácia v Tatrane Prešov.“
 
Peter Cingel 
 
Mladí hráči (odchovanci), ktorí Partizán v poslednom čase opustili, resp. sú v hľadáčiku iných klubov. Mnohí z nich okúsili aj účinkovanie v mládežníckych reprezentáciách.
 
Dávid Berežný 1996 - Slovan Bratislava, Catania Calcio - ITA, Slovan Liberec, FK Frýdek-Místek, DNŠ Zavrč - Slovinsko, Partizán Bardejov, dnes hrá nižšiu rakúsku súťaž 
 
Michal Sipľak 1996 - Slovan Bratislava, Michalovce, MKS Crakovia - Poľsko (mládežnícky reprezentant, repre SR A)
 
Dávid Belúnek 1996 - ukončil futbalovú kariéru (mimoriadne talentovaný a pracovitý futbalista, zaslúži si zmienku medzi talentmi, aj keď Partizán počas aktívnej kariéry nikdy neopustil, škoda, že nenašiel spoločnú reč s funkcionármi Partizána a v 26 rokoch sa rozhodol kariéru ukončiť)
 
Patrik a Dominik Lukáčovci 1994 a 1996 - ako mládežníci sa s rodinou odsťahovali do Prešova a žiacke a dorastenecké kopačky obúvali v Tatrane, no v srdci vždy zostali Bardejovčanmi. Patrik: Teplice, Liberec, Senica, Zlaté Moravce, Podbrezová, Toruň. Dominik druhú ligu hrával v Tatrane, Trebišove, Haniske i Partizáne. V súčasnosti kope 5. ligu v Nemecku.
 
Vladimír Gužík 1998 – Nitra, majster SR U19, hral Ligu majstrov U19
 
Denis Petro 1999 - Michalovce, Lazio Rím
 
Martin Murcko 2000 - Tatran Prešov, mládežnícky reprezentant SR, bol na skúške v Manchester City i United, po vážnej autohavárii niekoľko rokov futbal nehral. Na ihrisko sa však vrátil. V súčasnosti študuje v Bratislave a hrá za FC Slovan Modra
 
Patrik Iľko 2001 - Žilina, mládežnícky reprezentant SR, majster SR U19, mládežnícka Liga majstrov
 
Ján Kost 2001 - Michalovce, v súčasnosti Veľké Revištia
 
Jakub Štefančin 2002 - Tatran Prešov, Parma Calcio
 
Jaroslav Kmec 2003 - FK Poprad, Dynamo České Budejovice
 
Šimon Kukulský 2004 - MŠK Žilina (mládežnícky reprezentant)
 
Rastislav Korba 2006 – MFK Žilina, AS Trenčín
 
Hugo Šott 2002 – Partizán Bardejov (odmietol ponuky z iných klubov a rozhodol sa zostať, člen širšieho kádra A-mužstva Partizána)
 
Timotej Petrišák 2003 - DAC Dunajská Streda
 
Patrik Bombík 2003 - MŠK Žilina
 
Vladimír Tvardzik 2003 - Tatran Prešov, po návrate do Bardejova odmietol ponuky a rozhodol sa zostať, člen širšieho kádra A-mužstva Partizána)
 
Andrej Slolárik 2003 - Partizán Bardejov (Bardejov odmietol ponuky a rozhodol sa zostať, člen širšieho kádra A-mužstva Partizána )
 
Denis Valko 2007 - Partizán Bardejov hráva za U15 (prišiel z OŠK Kľušov) - veľmi talentovaný hráč, je predpoklad, že po upokojení pomerov oňho prejavia záujem väčšie kluby
 
Martin Klimek 2009 - Partizán Bardejov (absolvoval niekoľko skúšok v MŠK Žilina, zatiaľ v Bardejove ostáva)
(19:11, sm)
Diskusia
Pridať komentár