Minister dopravy prisľúbil modernizáciu vlakov v regióne

640x
06. Marec 2021
Minister dopravy vysvetlil primátorke Prešova dôvod presunu vlakových jednotiek do Žiliny
Presun vlakových jednotiek do Žiliny
 
Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová 14. januára 2021 listom oslovila ministra dopravy a výstavby Slovenskej republiky Andreja Doležala vo veci plánovaného presunu niektorých vlakových jednotiek z Prešovského kraja a obáv zo zhoršenia kvality železničnej dopravy v regióne. Minister vo svojej odpovedi uviedol, že presun súvisí s rekonštrukciou uzla Žilina.
 
Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal v liste adresovanom primátorke mesta Prešov Andrei Turčanovej vysvetľuje, že presun elektrických poschodových jednotiek radu EPJ 671 priamo súvisí s plánovanou komplexnou rekonštrukciou uzla Žilina v rokoch 2021 - 2023.
 
Z regiónu Košíc a Prešova do Žiliny boli presunuté dve takéto jednotky, pričom ako náhrada boli do Košíc premiestnené dve súpravy, teda 10 zmodernizovaných a klimatizovaných vozňov s príslušným vybavením.
 
Nedochádza k zhoršeniu kvality 
 
„Uvedenými plánmi dislokácie nedochádza k zhoršeniu kvality železničnej dopravy v okolí Prešova, ale uvedené iba rešpektuje technické a technologické podmienky na zabezpečenie dopravnej obslužnosti Slovenska," uvádza sa v stanovisku ministra dopravy.
 
 
Minister dopravy zároveň predstavil primátorke mesta Prešov aj plány do budúcna.
 
„V najbližších rokoch sa pre Prešov a okolie počíta s dodávkou 17 nových moderných vozňov v hodnote 33 mil. eur a 35 zmodernizovaných klimatizovaných vozňov v hodnote 32 mil. eur, ktoré budú dodávané v rokoch 2021 - 2023 pre regionálnu dopravu v Prešovskom a Košickom kraji. V rozpätí rokov 2022 - 2024 príde na východné Slovensko 9 dvojsystémových elektrických ucelených jednotiek v hodnote 76 mil. eur, kde je navyše možná opcia na ďalších 11 kusov," uvádza.
 
Podľa ministra dopravy tak realizácia uvedených plánov výrazne zlepší celkový komfort cestovania nielen v okolí Prešova, ale na celom východnom Slovensku.
(18:53, presov.sk, foto: zssk.sk)
Diskusia
Pridať komentár