Fejtón: Chicken Burger

60x
20. Máj 2015

Chicken Burger - (maximálne pozitívno-ironický fejtón)

                

 GYMOŠ logo.jpg

Sliepky Doda a Milena majú celoročne choré nápady, ale v apríli obzvlášť. Príroda sa prebúdza, postupne prichádza čas klásť vajcia a vypekať si zobák na slnku. Vtedy je každý trochu excitovaný. Sliepky veľmi dobre vedia, čo si o ich činnosti ľudia myslia. Že vedú nudný život, len sa tak promenádujú, občas sa zohnú po nejaké to zrno či omrvinku a hlavne, že sú hlúpe a sú tu iba na perie, vajcia a mäso. Taká povrchná životná misia. Omyl. Veď keď kohút Drahuš nie je na blízku a ľudia sú dostatočne ďaleko, začína sa v „slepačom bungalove“ tradičná „krídelko hore párty!“

Najväčšou „krídelko hore párty“ je už niekoľko rokov úspešne organizovaný „Aprílový Chicken Contest“, ktorý sa uskutočňuje po celom chicken burger.jpgsvete v lokálnom mieste daného slepačieho bydliska. Organizátorom je vždy najstarší kohút v „húfe sliepok“, v prípade nášho dvora, kde žijú aj Doda s Milenou, je to jediný dostupný kohút Drahuš, ktorý oslavuje tento rok krásne životné jubileum, 3 roky. Každý sa mu čuduje, že sa dožil tak úctyhodného veku. Napríklad kohút Ctibor, ktorý vládol dvoru rok a pol pred ním, sa dožil len niečo vyše roka. Posledné svedectvá udalostí pred a po jeho smrti hovoria, že z dvora zmizol o siedmej hodine rannej a o dvanástej už bolo z domu majiteľa cítiť prenikavý „závan vývaru“.    

A práve preto na všetko sliepky kašlú. Ony jediné si majú právo povedať „žijeme len raz“ a preto nedopustia na poriadnu párty a celodenné leňošenie či zobanie.

A bol práve príjemný apríl, keď sa toto, o čom Vám chcem povedať, udialo. Týždeň po Dušanových narodeninách prebiehal spomínaný Aprílový Chicken Contest. Nechýbali na ňom každoročné atrakcie ako promenáda sliepok po bidle, vodné pólo zmiešaných družstiev v mláke (tzv. vodovodné kohútiky) či súťaž v prežieraní sa kukuričným šrotom. Do finále sa vo všetkých troch disciplínach horko-ťažko prebojoval práve kohút Drahuš. Všetky sliepky v ten večer mali byť jeho. Doda a Milena boli šťastím bez seba, keď na nich Drahuš z bidla žmurkol zvodným kohútím pohľadom. Sliepka Amanda od samého vzrušenia a radosti vrhla vajce tak prudko, že sa po rozbití na rozpálenom slnku zmenilo do minúty na volské oko.

A kohút Drahuš si užíval medailu z najväčšieho zrna pre najlepšieho účastníka súťaže. Ale ako sa hovorí, každý má v živote svojich päť minút slávy. Drahuš ich mal vyše šesť. Potom vošla do hry ruka kata. Nečakane. Všetko stíchlo. Bidlo zamrzlo. Veľká silná chlpatá ruka v sekunde zmarila Drahušove ovácie. Nikto z prítomných si neuvedomoval, čo sa deje. Z príbytku sliepok a Drahuša odišla náhle Milena. Doda viac nemala svoju parťáčku. 

Z domu sa o pár hodín začal šíriť závan vývaru a smažených nugetiek. Cez okno sliepky s plačom pozorovali chlapca, ako si vychutnáva hamburger naplnený voňavou kuracinou. Ich vzlyk neprerušil ani príchod majiteľa domu, ktorý niesol v ruke nejakú krabicu. „Tak ten chamtivý sused mi ťa chcel ukradnúť, sviniar jeden“, riekol majiteľ domu, vyberajúc opatrne Milenku z tašky (mám na mysli sliepku, nie čučo). Milenka sa rozbehla k svojim slepačím priateľom, ktorých tak veľmi miluje. „Žijem priatelia, ja žijeeeem, kotkodááák!“ Všetci boli šťastím bez seba. Kohút Drahuš sa mal dôvod opäť radovať a párty pokračovala v plnom prúde. Všetci si na znak radosti zatancovali svorne karičku.

A žili šťastne, kým nepomreli. Drahuš o týždeň neskôr vo vývare a Milenka o mesiac v nugetkách. 

 

Čítajte tiež: 

http://ahoj.tv/clanok/obrovsky_uspech_dosiahli_stredoskolaci_zo_spojenej_skoly_juraja_henischa.html

11159968_953201598031508_6532676438089280943_n.jpg

(19:45, Gymoš)

Diskusia
Pridať komentár