Oblečenie, ktoré je zážitkom: Dvadsaťročný Bardejovčan Tomáš vyrába jedinečnú módu s odkazom pre všetky generácie

7737x
05. Marec 2021
Ľudia v produktoch lokálnej výroby nachádzajú pridanú hodnotu
Tomáš vyrába pre miestnych, objednávky putovali už aj za hranice Slovenska
 
Dôraz na individualitu osobnosti a usilovná včelia práca. Tomáš Maliňak má 20 rokov a šijací stroj mu akosi prirástol k srdcu. Alebo sú to skôr nekonečné možnosti kreativity, ktoré mu ponúka?
 
Mladý Bardejovčan vytvára uvedomelú módu, popritom rozbieha projekt, vďaka ktorému si výnimočné oblečenie už nebudete musieť iba kupovať, jednoducho si ho požičiate. Viac vám už prezradia nasledujúce riadky.
 
V dobe, keď sa z krajčírskeho remesla stáva nedostatkový tovar, sme v Bardejove natrafili na mladého perspektívneho chalana, ktorý vytvára vlastnú líniu módy. Kto ťa k šitiu priviedol?
 
Ak mám pravdu povedať, sám presne neviem, ako to celé začalo. Možno takým paradoxom je, že moja mamina je krajčírka, no práve ona ma od toho skôr odhovárala, ako k tomu priviedla. Totižto práve ona vedela, aká je to drina. Existuje legenda ako matka napriek veľkým obavám a so strachom v očiach nakoniec ukázala svojmu synovi Tomášovi ako funguje šijací stroj.
 
V čom sa personalizovaná značka ToomTM odlišuje od ostatných?
 
Snažím sa, aby sa každý zákazník cítil jedinečne, pretože všetci sme originály, tak prečo sa tak aj neobliekať?
 
Na tvojich produktoch dominuje logo včely, je za tým nejaká skrytá symbolika?
 
Symbol včely určite nie je náhoda. Raz sa to všetci určite dozvieme, prečo sa práve včela stala logom značky ako takej. No včela je taktiež ústredným motívom kolekcie “BE A BEE“.
 
 
 
Kolekcia poukazuje na význam včiel pre spoločnosť. Bez včiel, ako hlavného opeľovača, by ľudstvo dlho neprežilo. Toto tvrdenie umocňuje aj výrok Alberta Einsteina: „Ak vyhynie posledná včela, ľuďom zostávajú štyri roky života.“ Dalo by sa povedať, že včely držia všetko živé pri živote. A teda hlavným odkazom kolekcie je, aby sa ľudia „stali včelami“, aby aj ľudia „dávali život“. A to, či už milým slovom, povzbudením, malou kvapkou medu v podobe maličkosti, ktorá vyčarí úsmev na tvári.
 
Oblečenie vyrábaš po jednotlivých kolekciách v klasických konfekčných veľkostiach, alebo si môžu záujemcovia vyžiadať aj kúsky podľa vlastného gusta a na mieru?
 
Je to individuálne. Každý zákazník, ktorý si na tom potrpí, má možnosť výroby odevu na mieru, no zákazníci si taktiež môžu vybrať z konfekčných veľkostí. Pričom aj tie konfekčné veľkosti sú prispôsobiteľné.
 
Ako dlho trvá výroba napríklad takého klasického trička?
 
Je to ťažké odhadnúť v hodinách, no celé to začína rozhovorom so zákazníkom o jeho predstave, preferovaných strihoch, farbách a pokojne aj dizajnových návrhoch. Nasleduje tvorba strihu, strihanie látky, vytváranie dizajnu. Na záver samotné zošitie jednotlivých častí, žehlenie a balenie. Balenie je mojou obľúbenou časťou, na ktorej si dávam extra záležať, keďže pri mojich produktoch mi ide aj o zážitok zákazníka.
 
Lokálna tvorba je stále v úzadí veľkých fast fashion značiek, ktoré lákajú nízkou cenou na úkor kvality.
 
Zhodnotiť samého seba je možno trochu ťažším orieškom, ale ako by si definoval svoju tvorbu? Čím je špecifická a prečo vyniká z radu?
 
Značka je stále vo vývoji a ja vlastne ani sám neviem, čím vynikám, no snažím sa o to, aby moja tvorba prinášala ľuďom radosť, a aby každý si našiel to svoje, prečo si vybral práve ToomTM.
 
 
Čo ty a podpora lokálnej tvorby v našom meste? Ponúka podľa teba Bardejov dostatočné možnosti a priestor pre rozvoj mladých ľudí?
 
Lokálna tvorba je stále v úzadí veľkých fast fashion značiek, ktoré lákajú nízkou cenou na úkor kvality. Oblečenie je vyrábané neekologicky, šičky sú obeťami novodobého otroctva, kedy častokrát v neľudských podmienkach pracujú za minimálnu mzdu. No ja si ale myslím, že lokálna tvorba aj v našom meste sa pomaly stáva čoraz viac preferovanou voľbou mnohých. Ľudia v produktoch lokálnej výroby nachádzajú pridanú hodnotu.
 
Dbáš pri výrobe aj na udržateľné princípy? Veľa sa dnes totiž hovorí o nadmernej produkcii odpadu, zvlášť textilný priemysel výrazne prispieva k znečisťovaniu životného prostredia.
 
Odevný priemysel je jedným z najväčších znečisťovateľov planéty. Problémom je obrovská produkcia zbytočného oblečenia. Ako som už naznačil, jedným z hlavných princípov je pre mňa individualita. A teda, aby som vystihol jedinečnosť každého zákazníka, ušijem len toľko oblečenia, koľko je v skutočnosti potrebné. Taktiež rozbieham projekt, kde si ľudia nebudú musieť oblečenie kupovať. Budú si môcť požičať výnimočné oblečenie najvyššej kvality za rozumnú cenu.
 
Najviac som sa asi zapotil pri tvorbe úplne prvého saka. Sako je, či už konštrukčne, technicky, alebo aj časovo, veľmi náročné.
 
Mal si už aj nejakú netradičnú zákazku? Posielal si niečo aj za hranice našej krajiny?
 
Je pravdou, že moje produkty som posielal aj do Ameriky, no boli to len dve malé objednávky. Inak netradičných zákaziek je celkom dosť, keďže ľudská tvorivosť nemá hraníc a ja sa rád podujmem na pretváraní takmer akýchkoľvek módnych predstáv v realitu.
 
Výroba ktorého kúsku ti dala najviac zabrať?
 
Najviac som sa asi zapotil pri tvorbe úplne prvého saka. Sako je, či už konštrukčne, technicky, alebo aj časovo, veľmi náročné. A vôbec, začiatky sú stále najťažšie, o to viac, keď zdrojom informácií sú pre mňa knihy a internet.
 
 
 
Spolupracuješ aj s nejakými ďalšími Bardejovčanmi?
 
Čo sa spoluprác týka, tak najdlhšiu spoluprácu mám s fotografkou Danielle Pillar, ktorá mi pomáha s každým fotoshootingom. Okrem iného sa mi doteraz podarilo spolupracovať s niekoľkými ďalšími kreatívnymi dušami z nášho mesta. Vždy je to pre mňa príjemná skúsenosť a nesmierne sa teším, ak sa naskytne príležitosť na spoluprácu.
 
Vďaka jednej zahraničnej spolupráci sa mi podarilo niečo, čo sa len tak nevidí ani u niektorých popredných dizajnérov.
 
Podarilo sa ti stvoriť niečo nové aj v tejto dobe lockdownovej? Môžeme sa tešiť na nejakú novú kolekciu?
 
V období pandémie vyšli moje prvé dve kolekcie. Žiaľ obe skončili neúspešne. A preto som sa snažil ešte viac, aby som sa po skončení lockdownu do tretice pokúsil o priazeň. A teda nadviazal som nové kontakty s mnohými firmami, ale aj zaujímavými ľuďmi. Vďaka jednej zahraničnej spolupráci sa mi podarilo niečo, čo sa len tak nevidí ani u niektorých popredných dizajnérov. Ja osobne mám z toho nesmiernu radosť, tak verím, že sa to bude páčiť aj zákazníkom.
 
A čo po škole? Kde sa vidíš o také tri roky?
 
V priebehu nasledujúcich rokov by som si vedel predstaviť seba vo svojom ateliéri. Čo je len malý krôčik na ceste k môjmu snu. Avšak, ak chcete byť toho súčasťou, tak vás rád privítam v našom ToomTEAM-e.
 
Ďakujeme za rozhovor!
(13:25, Z. Šinaľová, foto: D. Pillar)
Diskusia
Pridať komentár