Vláda schválila nočný zákaz vychádzania i povinné respirátory

2434x
01. Marec 2021
Ak sa situácia nezlepší, hrozí vypnutie krajiny
Na rokovaní sa podieľala vláda i odborníci  
 
Vláda Slovenskej republiky sa po niekoľkých dňoch rokovaní dohodla na nových záveroch. Výsledkom sú sprísnené opatrenia, ktoré majú počas nasledujúcich troch týždňov od 1. do 21. marca znížiť mobilitu, spomaliť šírenie vírusu a pomôcť odľahčiť nemocnice.
 
Sprísnené pravidlá pri zákaze vychádzania budú platiť od stredy 3. marca. Povinné budú aj respirátory FFP2 od 8. marca, a to v obchodoch a v hromadnej doprave. Od 15. marca budú povinné všade v interiéri. Opatrenie sa nevzťahuje na deti, ktoré používajú rúško.
 
Dôchodcom je dôrazne odporúčané, aby nakupovali vo vyhradených hodinách. Vo vyhradených hodinách pre dôchodcov budú môcť nakupovať aj zdravotne postihnuté osoby a ich sprievod, na základe preukazu ZŤP a preukazu asistenta.
 
Samotesty do domácností
 
Zatvoria sa školy a škôlky, prezenčne sa budú môcť ostať učiť len predškoláci a žiaci prvého stupňa, ktorých rodičia musia chodiť fyzicky do práce. Zamestnanci a žiaci sa budú testovať dvakrát do týždňa samotestami. Samotesty sa majú distribuovať do domácností, pričom pozitívne výsledky sa budú overovať RT-qPCR testom.
 
 
Čaká nás aj nočný zákaz vychádzania. Ten bude prísnejší. Platnosť všetkých výnimiek zo zákazu vychádzania sa obmedzí na čas od 5.00 do 20.00 hodiny.
 
Od 20.00 do 1.00 hodiny bude zachovaný zákaz vychádzania len s výnimkou cesty na nevyhnutný výkon práce a na nevyhnutné lekárske ošetrenie.
 
Do prírody mimo okresu sa nedostanete
 
Výnimka na vychádzky do prírody mimo okres sa ruší. V prípade obyvateľov Bratislavy bude platiť možnosť vychádzok v rámci kraja a pre obyvateľov Košíc s možnosťou aj do okresu Košice-okolie. Ak tieto opatrenia nezaberajú do 21. marca, vláda pripraví zavedenie tvrdého obmedzenia pohybu, zastavenie výroby a uzavretie krajiny. Opatrenia prijala vláda na nedeľnom online rokovaní a vzišli z trojdňových rokovaní predstaviteľov štátu a vedcov.
 
Zvýšenie pandemickej PN
 
Na dodržiavanie opatrení by mali dohliadať policajné kontroly. Pre všetkých členov domácnosti, ktorí musia byť v karanténe, sa zavedie COVID-príplatok. Má motivovať ľudí striktne dodržiavať karanténu. Zvýši sa aj pandemická práceneschopnosť (PN) a ošetrenie člena rodiny (OČR). Cieľom je tiež zintenzívniť náhodné fyzické kontroly dodržiavania karantény a zaviesť e-karanténu hneď, ako bude k dispozícii jej funkčná aplikácia.
 
Zavedený má byť tiež prezenčný výkon práce, ktorá je nevyhnutná. Pri ceste do práce sa ľudia budú musieť preukázať potvrdením od zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce. Zmena nastane aj pri pozitívne testovaných osobách. Tie si už nebudú môcť chodiť do obchodu či vychádzať z domu na rôzne účely.
 
Navštíviť budú môcť v odôvodnenom prípade iba lekára alebo lekáreň. Doterajšiu výnimku, ktorá im umožňovala napríklad vstup do potravín, by mal od 8. marca zrušiť hlavný hygienik SR.
(8:45, red, foto: FB - Igor Matovic)
Diskusia
Pridať komentár