Prešovčanom pomôže pri triedení odpadu elektronický kalendár

663x
19. Február 2021
Smart pomocník
Na stránke nájdete presný návod na inštaláciu
 
Pri triedení odpadu môžu Prešovčania využiť šikovnú pomôcku v podobe elektronického kalendára triedeného zberu. Obyvatelia si vďaka nemu môžu veľmi jednoducho vyhľadať svoju ulicu a nájsť kompletný harmonogram vývozu triedeného odpadu na celý rok.
 
Triedenie odpadu sa v posledných rokoch stáva neodmysliteľnou súčasťou našich domácností. Obyvatelia sídlisk môžu vytriedené komodity – plasty, sklo, papier, tetrapaky či kovové obaly jednoducho vyhodiť do špeciálnych zberných nádob. Vyprázdnenie kontajnerov následne zabezpečujú Technické služby mesta Prešov. Majitelia rodinných domov to majú o niečo zložitejšie.
 
Do procesu triedenia odpadu sa zapájajú takzvaným vrecovým systémom a jednotlivé komodity zbierajú do farebných plastových vriec. Tie sú vyvážané v rámci zberových dní pre každú komoditu osobitne. Vrecia musia obyvatelia v deň vývozu vyložiť pred siedmou hodinou ráno. Vývoz triedeného odpadu si však v domácnosti vyžaduje istú logistiku a prehľad o tom, kedy sa čo vyváža.
 
Technické služby mesta Prešov už od roku 2006, kedy bol zavedený celoplošný triedený zber, pripravujú pre obyvateľov individuálnej bytovej výstavby špeciálny kalendár s harmonogramom vývozu jednotlivých odpadov. Teraz sa však chcú v tejto oblasti posunúť ďalej. Správca komunálneho odpadu ponúka obyvateľom Prešova aj ľahko dostupné informácie v elektronickej podobe, ku ktorým sa vedia dostať kedykoľvek a kdekoľvek.
 
Dostupný pre Android i iOS
 
Na webovej stránke Technických služieb je uverejnený kalendár triedeného zberu. V ňom si môžu Prešovčania vo vyhľadávači veľmi jednoducho vyhľadať svoju ulicu a nájsť kompletný harmonogram vývozu triedeného odpadu na celý rok. „Ešte väčším pomocníkom je elektronický kalendár pre smartfóny, ktorý po stiahnutí na pripravovaný odvoz konkrétnej komodity upozorňuje v kalendári mobilu. Nemali by ste tak na vývoz odpadu zabudnúť,“ približuje Ingrid Mihaľová z oddelenia obchodnej stratégie a legislatívy TSmP.
 
Elektronický kalendár je dostupný pre operačný program Android, aj iOS, pričom na stránke okamžite nájdete aj návody na inštaláciu do všetkých mobilných zariadení, vrátane videonávodov. Potrebné informácie sú zverejnené na stránke www.tsmp.sk, v časti Kalendár triedeného zberu v IBV 2021.
 
„Samozrejme, sú tam aj základné informácie ako triediť odpad v domácnosti, čo znamenajú jednotlivé symboly a ktorý odpad kam patrí. A koho to zaujíma, nájde tam aj harmonogram vývozu triedeného odpadu na sídliskách,“ dopĺňa pracovníčka Technických služieb. Podiel triedeného odpadu v Prešove postupne rastie.
 
Technické služby mesta Prešov vlani vyzbierali z domácností spolu takmer 3 400 ton triedených komodít – papiera, skla, plastov, viacvrstvových kombinovaných obalov a kovových obalov. Viac ako tretinu z toho objemu - 1 200 ton, predstavovali plasty.
(11:05, red)
Diskusia
Pridať komentár