V bardejovskej obci Zborov chcú obnoviť povestnú Rákociho aleju

1165x
15. Február 2021
100 slávnych líp
 
Trasa pôjde popri ihrisku na ulici Lesná až po novozrekonštruované zdravotné stredisko
 
Do 19. februára stále beží online hlasovanie na získanie podpory pre projekt obnovy historickej Rákociho aleje 100 líp v Zborove. Obec v okrese Bardejov tak môže získať financie na realizovanie ďalšej fázy tohto projektu.
 
Minimálne od polovice 17. storočia bola v Zborove (na dnešných uliciach Lesná a Pod 100 lipami) vysadená slávna Rákociho aleja 100 líp. Rákociovci, ktorí sídlili na Zborovskom hrade a v neďalekej kúrii, tu podpisovali svoje listy s dovetkom "datum Zboroviae sub centuum tiliis" (dané v Zborove pod 100 lipami).
 
Aleju vážne poškodili boje I. svetovej vojny aj následný nezáujem ľudí o jej obnovu. Zanikala postupne - posledná lipa bola zoťatá začiatkom 90. rokov. Ešte v medzivojnovom období však bola v Zborove nájdená zvláštna lipa - špeciálny trojkríženec lipy malolistej, veľkolistej a striebristej, ktorú maďarskí botanici pomenovali Lipa Rákociho (tilia x rákoczyana).
 
Centrum obce
 
Z iniciatívy občianskeho združenia ŠOK bol práve tento vzácny kríženec znovuobjavený a postupne namnožený. Aktuálne disponujú zhruba 35 stromčekmi, ktoré chcú vysadiť na v cente obce. Trasa pôjde popri ihrisku na ulici Lesná až po novozrekonštruované zdravotné stredisko a následne bude pokračovať ďalej po Lesnej ulici, kde doplní existujúcu aleju líp, pagaštanov a pod. Staršie stromy bude nutné odborne ošetriť, na čo sa tiež použijú prostriedky, ktoré chcú získať z tohto grantu.
 
Výsledkom bude čiastočne obnovená Rákociho aleja s pôvodnými druhmi stromov, ktoré budú postupne dopĺňať. V tejto fáze chcú vysadiť 28 Rákociho líp a ošetriť 21 existujúcich stromov na Lesnej ulici (smerom od obecného úradu po križovatku pri bývalej lesnej správe). Rovnako bude zrekonštruované aj parkovisko pri ihrisku (bude jednak prepúšťať vodu, ale značne bude rozšírená aj jeho kapacita).
 
Hlasovať môžete tu: https://www.oazy.sk/hlasovanie/
(9:14, zborov.sk)
Diskusia
Pridať komentár