Problémy s dodávkami očkovacích látok pociťujú aj v bardejovskej nemocnici, zodpovednosť je však v rukách štátu

2063x
12. Február 2021
Stúpajúca nervozita
Problém s vakcínami nie je len v Bardejove 
 
V súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19 sa v posledných dňoch objavilo aj v bardejovskej nemocnici viacero otvorených otázok. Dodávka vakcín pre Slovensko od spoločnosti Pfizer stagnuje. Očkovacích látok nie je dostatok, ľudia sa tak nemôžu registrovať na ďalšie termíny vakcinácie. V tejto súvislosti narastá medzi záujemcami o očkovanie nervozita, nemocnica však upozorňuje, že tento problém sa netýka len nášho mesta, ale celého Slovenska.
 
„V stredu tento týždeň som mal rokovanie na ministerstve zdravotníctva za Asociáciu nemocníc Slovenska s hlavným koordinátorom celej vakcinačnej kampane. Musíme povedať, aká je reálna situácia – firma Pfizer oznámila, že znižuje dodávky vakcín, dokým nespustí do plnej prevádzky novú fabriku v Nemecku,“ ozrejmil riaditeľ nemocnice Marián Petko. Podľa jeho slov ani objednané vakcíny, ktoré mali prísť v rozsahu, ktorý je potrebný, na Slovensko neprišli.
 
 
O krátení dodávok vakcín informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Dodávky by sa podľa jeho slov mali prioritne využiť na preočkovanie. Takisto dodal, že sa Slovensko angažuje aj v tom, aby sme mohli dostať vakcíny aj mimo oficiálnych zásielok.
 
Celoslovenská problematika
 
„Objednaný rozsah vakcín mal pomôcť k tomu, aby sme mohli jednak očkovať nových ľudí, jednak aby sme mohli revakcinovať, ale tiež, aby sme mohli očkovať aj v DSS-kách. Týka sa to celého Slovenska, netýka sa to len Vakcinačného centra v Bardejove,“ uviedol Petko.
 
Ako ďalej dodal riaditeľ nemocnice, zatiaľ to vyzerá tak, že počas februára sa bude len revakcinovať a ďalšie očkovanie začne až v marci. Ďalej bude bežať aj očkovanie klientov DSS, kde nemocnica zabezpečuje takmer polovicu Prešovského samosprávneho kraja.
 
Keďže je bardejovská nemocnica zároveň aj mrazovým centrom, majú aj ďalšie vakcíny, ktoré sú ale majetkom štátu. Tie vakcíny sú určené ako rezerva a nemocnica s nimi nesmie hýbať. O tom, na čo sa použijú, rozhoduje štát.
 
Do 27. februára sa neobjednáte
 
„Je mi ľúto, že ľudia nie sú presne informovaní a keď sa chcú elektronicky prihlásiť na vakcináciu, určite si všimli, že minimálne do 27. februára je Vakcinačné centrum na objednávanie zatvorené. Je to pravda, my ale nemáme žiadny dosah na možnosť elektronického prihlasovania, toto patrí vyslovene pod ministerstvo zdravotníctva a NCZI, ktoré rozhoduje o tom, či zatvára alebo otvára možnosť prihlasovania sa ľudí na novú vakcináciu. Ako sme boli informovaní už v stredu, momentálne sú takmer všetky vakcinačné centrá na možnosť objednávania zatvorené,“ podotkol Petko.
 
Nemocnica disponuje dávkami na preočkovanie pre všetkých klientov, ktorí tam boli doposiaľ zaočkovaní prvou dávkou. Na nové očkovanie zatiaľ vakcíny nedostali. „Vakcína sa nedá predpísať, nedá sa kúpiť, ani vymeniť, nedá sa premiestniť z iného centra. Vlastníkom vakcín je štát, nie nemocnica v Bardejove. Štát rozhoduje o tom, v akom objeme vakcínu dostaneme a ako ju môžeme použiť alebo nepoužiť,“ vysvetlil riaditeľ.
 
Očkovanie pedagógov
 
Očkovanie pedagógov do 55 rokov sa má vykonávať vakcínou spoločnosti AstraZeneca v rámci Prešovského kraja len v nemocnici v Prešove. „Upozornili sme na to, že to môže byť pre kraj veľký problém, keď majú dochádzať na očkovanie do Prešova ľudia zo Sniny, Bardejova, či Starej Ľubovne. A ja dúfam, že to rezort zdravotníctva prehodnotí a že neskôr dôjde k situácii, že vakcínou AstraZeneca môžeme očkovať aj my,“ uzavrel Marián Petko.
(15:31, red)
Diskusia
Pridať komentár