VIDEO | Poľadovicu vystriedal sneh, bardejovskí cestári sú od pondelka neustále v teréne

1550x
10. Február 2021
Arktická zima aj v Bardejove
Pozrite si videoreportáž 
 
Pondelková poľadovica dala zabrať nielen chodcom a vodičom, ale aj pracovníkom z mestského podniku BAPOS. Tí boli na situáciu síce pripravení, no aj napriek tomu ich v teréne potrápila. K zlepšeniu kalamitného stavu prispelo mierne oteplenie aj snehová pokrývka.
 
„Tá kalamita pre nás vlastne začínala v nočných hodinách, o tej osemnástej, kedy boli prvé výjazdy. Autá sa točili celú noc,“ priblížil technický námestník mestského podniku BAPOS Jozef Andrejuv.
 
Počas zimnej údržby pracuje pre bardejovský podnik približne 40 ľudí v dvojzmennej prevádzke. Prvá začína od siedmej do osemnástej hodiny, druhá je obtiažnejšia – do terénu ide počas noci.
 
„Máme tam nejaké štyri veľké sypače, sú tam zakúpené aj tie menšie, ktoré vidíte na chodníkoch, ktoré nám veľmi pomáhajú. Potom je tam ručné čistenie, tam je zhruba 20 ľudí, ktorí vykonávajú údržbu prejazdov, priechodov pre chodcov,“ doplnil Andrejuv.
 
Pracovníci sú momentálne vyťažení na maximum, BAPOS musí riešiť aj výpadok vodičov v dôsledku koronavírusu. Zároveň sa každým rokom navyšuje počet chodníkov a cestných komunikácii, ktoré spadajú pod správu podniku, prácu by im uľahčila nová technika.
 
„Dochádzajú nám už staré autá. Starý vozový park máme už cez tridsať rokov, z toho nám zostalo jedno auto, máme aj niektoré nové. Ale tým, že pribúdajú nové chodníky a cesty, tak by sme to potrebovali doplniť,“ poznamenal technický námestník BAPOS-u.
 
Bapos v súvislosti so zimnou údržbou apeluje aj na správne parkovanie vozidiel. Pracovníkom podniku dlhodobo sťažujú vykonávanie údržby autá zaparkované na chodníkoch a cestách. Najmä počas zimy je okrem prejazdu odhŕňačov komplikovaný aj odvoz odpadu.
(14:49, red)
Diskusia
Pridať komentár