Knižnice v PSK ostávajú naďalej otvorené

826x
10. Február 2021
A to v špeciálnom režime
Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove je otvorená
 
Všetky knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú pre verejnosť aj naďalej otvorené. V poskytovaní služieb sa riadia podľa regionálneho COVID automatu. Knižnice tak fungujú v špeciálnom režime cez výdajné miesto, prípadne majú otvorené priestory len na výdaj kníh.
 
Svoje priestory pre čitateľov majú otvorené Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou, Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove, Podduklianska knižnica vo Svidníku a Vihorlatská knižnica v Humennom, avšak pre verejnosť zostáva v platnosti zákaz využívania počítačov a verejného internetu, priestorov čitární a študovní.
 
Vstup a pobyt vo vnútorných priestoroch knižníc umožňujú spomínané knižnice len osobám s prekrytými hornými a dolnými dýchacími cestami. Pri vstupe musia návštevníci použiť dezinfekciu alebo jednorazové rukavice a zmerať si telesnú teplotu bezdotykovým termoterminálom. V priestoroch sú povinné odstupy minimálne dva metre a počet návštevníkov v prevádzke v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jeden návštevník na 15 metrov štvorcových z plochy prevádzky.
 
Služby cez výdajné miesto ponúkajú Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove, Podtatranská knižnica v Poprade, Knižnica Jána Henkela v Levoči a Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni. Knihy si musia čitatelia objednať aspoň deň vopred. Ponuku kníh nájdu v online katalógu knižnice. Vybrané tituly si čitatelia objednajú telefonicky alebo emailom. Zamestnanci knižnice im knihy pripravia a dohodnú termín vyzdvihnutia.
 
Knihy môžu čitatelia vrátiť znovu cez výdajné miesto alebo bibliobox. Záujemcovia majú k dispozícii aj e-knihy, niektoré knižnice ponúkajú k výpožičke aj časopisy a spoločenské hry. Zmeny vo forme poskytovania služieb a výpožičného času knižnice pravidelne aktualizujú na svojich webových stránkach a sociálnych sieťach.
(D. Jeleňová)
 
 
Diskusia
Pridať komentár