Klub TJ Slávia PU Prešov úspešný aj napriek uplynulému roku, ktorý plaveckej sezóne neprial

432x
09. Február 2021
V športovej bubline
Úspešný Guman i Dopiriak 
 
Plavecká sezóna v roku 2020 nemala dlhé trvanie. Väčšinu času uzavreté bazény, plná neistoty a skoro žiadne svetielko na konci tunela. Tu však pomohla Slovenská plavecká federácia a pre reprezentantov vybojovala aspoň  „Bublinu" v Šamoríne, kde sa mohli pripravovať a trénovať v takmer ideálnych podmienkach.
 
Po mesiaci náročných tréningov a ťažkej mentálnej skúške bola sezóna ukončená jedinými pretekmi od konca septembra (cena mesta Humenné) a to kontrolnými pretekmi ,,Bublina " v šamorínskom olympijskom tréningovom centre X-BIONIC SPHERE.
 
Aj tieto preteky boli špecifické, zúčastniť sa mohli iba reprezentanti a plavci so splnením UTM-kom pre danú sezónu. Vstup na preteky bol podmienený dvomi negatívnymi výsledkami testov na Covid-19, pričom druhý PCR test bol vykonaný priamo na mieste pretekov. Keď všetci absolvovali povinné testovanie, mohli sa konečne začať vytúžené preteky, i keď mnohí netušili čo majú očakávať. Na štart sa postupne postavilo 156 plavcov z 37 klubov. Zaznel prvý „výstrel" a preteky plné očakávania začali. Hneď na začiatku bolo jasné, že to nebudú len tréningové preteky, ale že plavci sú výborne pripravení a zaznamenáme množstvo osobákov a pekných výkonov.
 
Z klubu TJ Slávia PU Prešov túto mesačnú bublinu absolvoval Eduard Guman (2003) a iba preteky absolvoval Daniel Dopiriak (2002) - obaja v kategórii juniori (2002-2005).
 
Výsledky pretekov:
 
Eduard Guman
 
1. miesto v disciplíne 100 m vol. spôsob s časom 50,22 s. a 200 m vol. spôsob s časom 1:49,51
2 . miesto 100 m motýlik s časom 55,95 s.
3. miesto 50 m vol. spôsob s časom 23,55 s.
4. miesto 400 m vol. spôsob s časom 3:58,76.
 
Daniel Dopiriak to mal ťažšie, keďže jeho príprava od polovice októbra zahŕňala tréningy založené len na suchej príprave až do príchodu do „Bubliny“ dva dni pred pretekmi v Šamoríne. Aj tak zo siedmich štartov urobil osobné rekordy v troch disciplínach.
 
Čo bude ďalej?
 
Mali sme možnosť sledovať online vysielanie pretekov. Ukázalo sa, že pokiaľ plavci dostanú adekvátne podmienky, vedia to pretaviť aj do výsledkov. Projekt „Bublina" jednoznačne možno označiť zo športového hľadiska ako úspešný. Napriek všetkým pozitívam nám však ostáva istá pachuť v ústach. Čo bude ďalej? Budúci rok nás čakajú kvalifikácie ako aj samotné preteky OH, ME, MS, MEJ...
 
Pokiaľ chceme uspieť a kvalifikovať sa na tieto podujatia, budeme musieť nájsť cestu pre reprezentáciu ako trénovať. No pokiaľ budeme chcieť mať v budúcnosti vôbec nejakú reprezentáciu, musí pomôcť štát. Pri súčasnom nastavení opatrení a semaforu, reálne hrozí pochovanie plaveckých športov, plávanie nie sú len reprezentanti, ale celá základňa, z ktorej vychádzajú budúci reprezentanti. SPF však nedokáže vytvoriť bublinu pre všetkých a nech sa snaží akokoľvek, bez pomoci kompetentných je cesta zarúbaná.
(13:59, M. Leščáková)
Diskusia
Pridať komentár