Povinná práca z domu, predĺženie karantény a negatívny test do prírody

2129x
03. Február 2021
Ako bude vyzerať prechod na covid automat v praxi
O testovaní bude vláda ešte rokovať 
 
Od pondelka Slovensko prechádza na takzvaný covidový automat. Ten ale neprinesie uvoľnenia v takom rozsahu, ako sa pôvodne plánovalo. V decembri, keď automat plánovali, ešte nepočítali s britskou mutáciou koronavírusu.
 
Vláda upravila automat tak, aby sa mohla časť detí od pondelka mohla vrátiť do školských lavíc. Test bude po novom opäť potrebný aj na cestu do prírody, zatiaľ však nie je jasné, ako bude krajina stíhať s testovaním obyvateľov.
 
Situácia je naďalej vážna, preto začíname v čiernej fáze, ktorá je kategorizovaná ako najhoršia. Vláda nariadila povinný home office (práca z domu), pokiaľ to umožňujú podmienky. V tejto súvislosti plánujú sprísniť kontroly firiem a zamestnávateľov.
 
Opäť testovanie
 
Minister zdravotníctva v stredu 3. februára na tlačovej konferencii avizoval, že na celom Slovensku bude potrebný test tak ako doteraz. Malo by to tak byť napríklad aj pri pobyte v prírode, a to pre ľudí od 10 do 65 rokov. Seniori a deti by mali opäť patriť k výnimke. Presné detaily ohľadom testovania vláda upresní po ďalšom rokovaní. Predĺžiť by sa mal aj núdzový stav v krajine.
 
14 dní v karanténe
 
Jednou z výraznejších zmien je aj predĺženie karantény. Terajšia desaťdňová karanténa sa pre pozitívneho človeka mení na štrnásťdňovú. Aj po návrate zo zahraničia sa bude musieť každý testovať na ôsmy deň od príchodu. Doteraz to bolo na piaty deň.
 
Odborníci zároveň odporučili aj nosenie respirátorov vo vnútorných priestoroch a takisto v hromadnej doprave.
 
Problematické mutácie
 
K sprísneniu covid automatu došlo v súvislosti s prítomnosťou britskej verzie koronavírusu, ktorá, ako sa ukázalo, je oveľa infekčnejšia. Pandemická komisia taktiež avizovala aj zmeny v kritériách na prechod na miernejšiu – bordovú fázu. Novou hranicou bude podľa Krajčího 3000 pacientov s koronavírusom v nemocniciach. Doteraz hranica medzi týmito dvomi fázami nebola, mali spoločne určený počet viac ako 2500 hospitalizovaných. Aktuálne sa v nemocniciach nachádza 3355 pacientov s potvrdeným ochorením.
 
Materské, základné a stredné školy
 
Do materských škôl sa vrátia škôlkari, do škôl sa môžu vrátiť žiaci prvého stupňa. Ich rodičia však musia podstúpiť test na ochorenie COVID-19. Testy by mali podľa slov vlády zabezpečiť školy. Zatiaľ však nie je jasné, ako sa bude testovanie zabezpečovať. Vrátia sa aj študenti posledných ročníkov stredných škôl, no tiež sa musia otestovať. 
(14:59, red, foto: minv.sk)
 
Diskusia
Pridať komentár