V bardejovskom JAS-e zrealizujú sanáciu odpadu za takmer 3,8 milióna eur

2194x
02. Február 2021
Spodné vody v ohrození
Environmentálna záťaž vznikla ešte pred rokom 1992 
 
Areál bývalého podniku JAS čaká sanácia environmentálnej záťaže. Odpad je hrozbou pre spodné vody, za jeho likvidáciu zaplatí ministerstvo hospodárstva takmer 3,8 milióna eur.
 
V rámci bývalého „jasáckeho“ areálu je pravdepodobne najviac ovplyvnená severovýchodná a východná časť. Tam sa okrem časti výrobných hál nachádzali aj sklady horľavín a olejov, chemikálií a takisto výrobňa lepidiel.
 
Väčšina informácií o sanácii vychádza z podrobného geologického prieskumu lokality, ktorý bol realizovaný v roku 2015. Environmentálna záťaž vznikla ešte pred rokom 1992 ako dôsledok priemyselnej obuvníckej výroby. Pri nej sa totiž používali rôzne lepidlá, farbivá s obsahom organických zlúčenín či chlórované uhľovodíky. Skladovali sa v nevhodných priestoroch a pri likvidácii výroby ako odpad ich zneškodnili zakopaním v areáli podniku.
 
Viacero predložených ponúk
 
Sanácia environmentálnej záťaže bude stáť 3,67 milióna eur s DPH. Realizovať ju má skupina dodávateľov GEO-ENVI ako vedúci združenia so zhotoviteľmi Geo Slovakia, s. r. o., Košice a Envirocentrum, s.r.o., Košice, ktorí vyšli ako úspešní uchádzači o zákazku vo verejnom obstarávaní. Ministerstvo hospodárstva SR vyhlásilo verejné obstarávanie už v novembri 2019.
 
V súťaži ponúkli dodávatelia najnižšiu cenu spomedzi štyroch predložených ponúk, pôvodne predpokladaná hodnota zákazky bola 4,15 milióna eur s DPH.
 
Ďalších 115-tisíc eur s DPH bude ministerstvo hospodárstva zaplatí za odborný geologický dohľad pri sanácii záťaže. Ten zabezpečí spoločnosť HGM - Žilina, s.r.o., ktorá uspela vo verejnom obstarávaní spomedzi troch ponúk.
 
Sumu 4,56 milióna eur na sanáciu environmentálnej záťaže v Bardejove poskytlo Ministerstvu hospodárstva SR v rámci nenávratného finančného príspevku z európskych zdrojov Ministerstvo životného prostredia SR v zastúpení Slovenskej agentúry životného prostredia.
 
Súčasný stav
 
Areál JAS-u je momentálne rozdelený medzi viacerých vlastníkov. Centrálnu časť bývalého areálu podniku predstavuje takzvaný hnedý priemyselný park, ktorý bol financovaný z fondov Európske únie. Obuvnícka výroba sa v areáli síce vykonáva aj v súčasnosti, ale v zmenšenej miere a za použitia inovatívnych princípov výroby.
 
Sanáciou by sa mal ohraničiť rozsah znečistenia v horninovom prostredí a tiež v podzemnej vode, takisto by mala zamedziť ďalšiemu šíreniu znečisťujúcich látok. Sanácia by mala byť podľa predpokladov ukončená do konca júna 2023.
(14:00, red)
 
Diskusia
Pridať komentár