Patríte k fajčiarom? Za tabakové výrobky si od tohto mesiaca priplatíte

1074x
02. Február 2021
Desiatky centov naviac
Cigarety za starú cenu by ste mohli kúpiť ešte dva mesiace 
 
Ak ste sa tento rok odhodlali skoncovať s fajčením, pomôže vám to ušetriť vašu peňaženku. Krabička cigariet je totiž od 1. februára drahou záležitosťou. Fajčiari tak budú musieť opäť siahnuť do vreciek.
 
Počnúc aktuálnym mesiacom (1. februára 2021) sa upravujú sadzby na tabakové výrobky, cigarety tak budú drahšie. Zvýšenie sadzieb sa odvíja od novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2021.
 
Cena jednej škatuľky by po zvýšení spotrebnej dane mala podľa odhadov vzrásť v priemere o 40 centov. Pri úprave sadzieb boli stanovené aj lehoty na dopredaj tabakových výrobkov. Cigarety si za starú cenu budete môcť kúpiť ešte dva mesiace, odborníci však predpokladajú, že sa vypredajú ešte skôr. 
 
Zvýšenie sadzieb pre tabakové výrobky sa bude realizovať v troch obdobiach, a to počas rokov 2021, 2022 a 2023. Návrh novely by mal zároveň sprísniť samotný prevoz tabakových výrobkov. Podľa novej smernice Európskej únie, ktorú naša krajina zavádza do praxe, sa začne využívať elektronická evidencia prepravovaného tovaru. Elektronizácia celý proces uľahčí, colné úrady budú mať k dokumentom jednoduchší prístup.
(9:45, red)
 
Diskusia
Pridať komentár