Do rekonštrukcií i vybavenia škôl župa vlani investovala takmer 11 miliónov

1012x
30. Január 2021
Najviac sa opravovali elektroinštalácie, vykurovacie systémy či telocvične
Na Gymnáziu L. Stöckela sa zrekonštruovala telocvičňa
 
Prešovská župa aj napriek koronakríze v uplynulom roku pokračovala v rekonštrukciách stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Okrem toho poskytla finančné prostriedky aj na ich materiálno-technické vybavenie. Celkovo v oblasti školstva preinvestovala takmer 11 miliónov eur.
 
Viac ako 15 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) prešlo v roku 2020 rekonštrukciou elektroinštalácie, systému vykurovania, alebo telocvične. Výraznejšie sa modernizovali školské objekty v okresoch Prešov, Vranov nad Topľou, Poprad, Levoča, Bardejov, Humenné, Kežmarok a Svidník. Celková preinvestovaná suma z rozpočtu PSK v oblasti školstva vynaložená na rekonštrukcie, ale aj technicko-materiálne vybavenie škôl predstavuje približne 5,3 miliónov eur. Župa sa podieľala i na spolufinancovaní projektov z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), programu Interreg, v rámci OP Kvalita životného prostredia a iniciatívy Catching-up Regions v spolu 29 župných SŠ, a to v celkovej výške viac ako 5,5 mil. eur.
 
„Som rád, že sme aj v čase pandémie vynaložili nemalé úsilie na to, aby sme skvalitnili priestorové a technické vybavenie našich škôl. Zamerali sme sa na rekonštrukčné práce, ktoré boli nevyhnutné pre zefektívnenie prevádzky budov, no tiež na dovybavenie učební, tried, telocviční, školských oddychových zón či jedální. Rozbehli sme nové projekty, ktorými chceme zlepšiť stredoškolské odborné vzdelávanie a tým adekvátne pripraviť absolventov našich škôl pre potreby trhu práce,“ vyjadril sa v tejto súvislosti predseda PSK Milan Majerský.
 
Financie vo výške 3,6 mil. eur 
 
Konkrétne sa v rámci zrealizovaných rekonštrukčných prác v školách zmodernizovali systémy distribúcie elektrickej energie, zateplili obvodové plášte budov, opravili ich fasády, vyregulovali vykurovacie sústavy. Taktiež sa realizovali rekonštrukcie striech škôl, parkovacích plôch, plotov, schodísk, vchodov do budov a vymieňali sa okná. V niektorých školských objektoch prešli obnovou vnútorné stropy, výťahy, sociálne zariadenia, sanovali sa v nich suterény a vybudovali bezbariérové vstupy. Župa na tieto práce zo svojho rozpočtu vynaložila finančné prostriedky vo výške približne 3,6 mil. eur.
 
Medzi najväčšie investičné akcie v objektoch škôl patrili celkové rekonštrukcie elektroinštalácií. Tie sa modernizovali v Strednej zdravotníckej škole Prešov, SOŠ gastronómie a služieb v Prešove, SOŠ technickej v Poprade a v SOŠ technickej v Humennom .
 
Výrazné investície smerovali aj do rekonštrukcie systému vykurovania župných stredných škôl. Rekonštrukcia a vyregulovanie vykurovacej sústavy prebehli v Obchodnej akadémii v Prešove, Spojenej škole Svidník a v Hotelovej akadémii J. Andraščíka Bardejov sa opravila kotolňa, v SPŠ techniky a dizajnu Poprade sa zrealizovala výmena kúrenárskeho a vodovodného potrubia. Vykurovanie sa zrekonštruovalo aj v SOŠ hotelovej Horný Smokovec.
 
Modernizácie telocviční 
 
Kraj vo svojich stredných školách investoval nemalé financie i do modernizácie telocviční. Telocvične sa rekonštruovali v Spojenej škole Svidník (214-tisíc eur), Škole umeleckého priemyslu Prešov, kde sa zateplil strešný a obvodový plášť budovy telocvične (184-tisíc eur) i na Gymnáziu Leonarda Stöckela v Bardejove (170-tisíc eur). Strecha telocvične sa opravovala na Gymnáziu P. O. Hviezdoslava v Kežmarku (210-tisíc eur) a v SOŠ technickej v Humennom (viac ako 144-tisíc eur).
 
Rozsiahlou modernizáciou prešla v Kežmarku aj SOŠ na Garbiarskej ulici. Zrekonštruovala sa tu elektroinštalácia budovy teoretického vyučovania (na Ul. MUDr. Alexandra 56), ďalej teplovod a rozvody aj vnútorné stropy hlavnej budovy školy, a to spolu za takmer 480-tisíc eur. Vo Vranove nad Topľou sa v SOŠ drevárskej zateplil obvodový plášť objektu školských dielní v sume takmer 125-tisíc eur. V SPŠ techniky a dizajnu v Poprade prebehla rekonštrukcia vybavenia školského bazéna, na ktorú PSK poskytol viac ako 157-tisíc eur.
 
Obnovou prešli aj internáty 
 
Investičné akcie prebehli aj v školských internátoch. Konkrétne internát pri SOŠ technickej Prešov prešiel zateplením a pribudol tu aj bezbariérový vstup pre imobilných. V školskom internáte na Karpatskej ul. v Poprade sa zrealizovala výmena zariadenia v ubytovacom trakte. Modernizáciou prešla aj školská jedáleň a jej interiér, do kuchyne internátu sa dokúpilo nové kuchynské zariadenie. Na internáte pri Strednej zdravotníckej škole v Humennom bola zrealizovaná výstavba terasy a zastrešenie horného balkóna.
 
Viaceré župné stredné školy sa dovybavili technicky i materiálne. „Do niektorých odborných učební pribudli napríklad geodetické prístroje, CNC stroje, sústruhy a plazmové zariadenie, do škôl motorové vozidlá a kamerové systémy. Niekde sa zmodernizovalo biologické laboratórium či jazyková učebňa, dobavila elektroučebňa či školská kuchyňa, inde zriadila nová počítačová učebňa alebo vybudovalo nové multifunkčné ihrisko. Financie sa poskytli aj na prípravu projektových dokumentácií. Celková preinvestovaná suma z rozpočtu PSK do vybavenia škôl predstavuje približne 1,7 miliónov eur,“ konkretizoval M. Majerský.
 
Výrazné rekonštrukčné práce a úpravy, ako i nové dovybavenie učební a dielní začaté ešte v minulom období s presahom do roku 2021 župa realizuje vďaka úspešným projektom z programov IROP a Interreg. Stavebné práce sa týkajú napríklad Hotelovej akadémie Prešov, Strednej zdravotníckej školy Poprad, SPŠ strojníckej Prešov, SOŠ Svit či Spojenej školy Sabinov a mnohých ďalších.
 
„Modernizácia školských objektov prebieha aj v rámci iniciatívy Catching-up Regions, konkrétne na piatich župných školách v Kežmarku, Medzilaborciach, Starej Ľubovni, Poprade-Matejovciach a v Prešove. Aj v tomto roku budeme pokračovať v rekonštrukciách a materiálno-technickom vybavení škôl, naplánované sú zatiaľ investície za 2,2 milióna eur. Týkať sa budú napríklad SOŠ drevárskej vo Vranove, SOŠ obchodu a služieb v Humennom či ŠUP vo Svidníku, ako aj viacerých župných gymnázií, okrem iného v Humennom, Levoči alebo Kežmarku,“ dodal predseda PSK Milan Majerský.
 
Prešovský samosprávny kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 72 stredných škôl, dve jazykové školy, jednu školu v prírode a jeden školský internát. V tomto školskom roku do župných stredných škôl nastúpilo približne 23-tisíc žiakov. 
(17:30, I. Ondriová)
Diskusia
Pridať komentár