Knižnice sa otvárajú pre verejnosť

1018x
29. Január 2021
Vstup do knižníc je povolený s podmienkami
Otvorená je aj Okresná knižnica D. Gutgesela v Bardejove 
 
Knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK môžu byť pre verejnosť od 27. januára znovu otvorené. Na vstup do knižnice je ale potrebný negatívny test na koronavírus alebo doklad o prekonaní tohto ochorenia nie starší ako tri mesiace, či zaočkovanie druhou dávkou vakcíny.
 
Knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú od stredy 27. januára opäť prístupné verejnosti, avšak v obmedzenom režime. K dnešnému dňu je otvorená Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove, Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove, Vihorlatská knižnica v Humennom, Knižnica Jána Henkela v Levoči, Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou i Podduklianska knižnica vo Svidníku. O otváracom režime a presnom výpožičnom čase informujú knižnice prostredníctvom svojich sociálnych sietí a webových stránok.
 
Podtatranská knižnica v Poprade a Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni fungujú od 27. januára cez tzv. výdajné miesto. Čitateľ si ponuku kníh nájde v online katalógu knižnice a následne si vybrané tituly objedná telefonicky alebo emailom. Zamestnanci knižnice mu knihy pripravia a dohodnú s ním termín vyzdvihnutia. Knihy môže čitateľ vrátiť znovu cez výdajné miesto alebo bibliobox.
 
Služby cez výdajné miesto sú poskytnuté čitateľom po predložení Covid-19 PASSu alebo certifikátu o negatívnom výsledku z testovania na koronavírus. Vstup do knižníc je možný takisto len s potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR alebo antigénového testu na Covid-19, ktorý bol vykonaný od 18. januára. Knižnice môžu navštíviť aj čitatelia, ktorí prekonali toto ochorenie a majú o tom doklad nie starší ako tri mesiace, ale aj zaočkované osoby s druhou dávkou vakcíny, ak od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní.
 
Knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK pre verejnosť naďalej pripravujú online aktivity na podporu čítania. Taktiež sú v nich bezplatne dostupné výpožičky e-kníh, a to z ponuky viac ako 9-tisíc titulov. Zmeny vo forme poskytovania služieb a výpožičného času odporúčame sledovať čitateľom na webových stránkach jednotlivých knižníc.
(14:35, D. Jeleňová)
Diskusia
Pridať komentár