Bardejovská nemocnica spustí operatívu, testovanie ostáva povinné

1749x
28. Január 2021
Lepšia situácia aj v okrese
Skríningové testovanie v Bardejove dopadlo dobre 
 
K otvoreniu Vakcinačného centra v areáli NsP. Sv Jakuba v Bardejove sa pridávajú aj ďalšie pozitívne správy. Celková situácia v nemocnici sa zlepšuje, nové prípady nákazy aktuálne nemajú vzostupný charakter.
 
Počet hospitalizovaných pacientov na ochorenie COVID-19 v bardejovskej nemocnici sa momentálne hýbe okolo čísla 20. Situácia sa zlepšuje aj u zamestnancov nemocnice. Vedenie tvrdí, že je to najmä vďaka disciplíne pracovníkov, ale aj vďaka pravidelnému testovaniu.
 
„Stále platí, že pri vstupe do zdravotníckeho zariadenia musia občania prejsť antigénovým testom. Niektorí sa na to hnevajú, vypočujeme si rôzne názory a protesty, ale skutočne ako vidíme, je to lepšie ako v okolitých nemocniciach,“ podotkla námestníčka pre zdravotnú starostlivosť a zdravotné poisťovne Helena Leščišinová.
 
Odberové miesta pomáhajú nemocnici chrániť nielen zdravotnícky personál, ale aj pacientov, ktorí prídu na jednotlivé pracoviská. Potešujúce sú aj výsledky celoplošného skríningu, kde okres Bardejov vykázal pozitivitu 0, 42%. Priaznivý stav v bardejovskej nemocnici umožňuje postupné otváranie necovidovej časti.
 
Pozrite si videoreportáž z otvorenia Vakcinačného centra 
 
„Otvorili sme už veľkú časť ambulancií, od pondelka budeme spúšťať v širšom rozsahu operatívu aj gynekologickú jednodňovú starostlivosť, úplne beží už očná operatíva, rozbehla sa opäť plastika, akútna operatíva pre chirurgické odbory, čo sa týka chirurgie i traumatológie,“ uviedol riaditeľ nemocnice Marián Petko.
 
Vedenie chce postupne vrátiť pre necovidových pacientov celú zdravotnú starostlivosť. Naďalej však bude trvať na testovaní.
 
Antigén pred očkovaním
 
Nemocnica plánuje rozširovať antigénové testovanie aj na sobotu. Táto skutočnosť pomôže aj pri samotnom očkovaní, keďže pred podaním vakcíny musí byť každý záujemca otestovaný. „Myslíme si, že pred očkovaním je veľmi dôležité mať antigénový test, pretože dochádza k priamemu kontaktu zdravotníckeho pracovníka s pacientom. Musím povedať, že sme mali už asi 5 prípadov, kedy prišli pacienti na očkovanie a dodatočne sme zistili, že boli pozitívni,“ ozrejmil Petko.
 
Čo sa týka samotného očkovania, nemocnica postupuje podľa oficiálnej očkovacej stratégie. Registrácia funguje cez online formulár, ale takisto je možnosť aj telefonického objednania či objednania prostredníctvom e-mailu.
 
„Nikoho neuprednostňujeme, tí, ktorí sa zaregistrovali, s tými my nehýbeme. Tí, ktorí sa registrujú ako náhradníci, idú presne podľa poradia. Musíme si uvedomiť, že nemôžeme 85-ročného človeka preskočiť 65-ročným, pretože pre tých ešte registrácia spustená nebola. Stále je tu niekto na telefóne, kto im poradí a usmerní ich o tom, či máme voľné miesta. Je možné, že keď sa niekto zaregistruje online formou, tak sa dostane na očkovanie skôr, lebo ten náš zoznam sa stále zväčšuje. Teraz sme ho museli posunúť, lebo nebola očkovacia látka,“ upresnila Leščišinová.
 
Idú podľa zoznamu
 
Nemocnica ubezpečuje občanov, že robí všetko preto, aby zaočkovala všetkých záujemcov a apeluje na význam a dôležitosť očkovania. Zároveň prosí ľudí, aby nezabudli pri objednávaní zanechať telefonický kontakt. „Podostávali sme zoznamy 85-ročných aj starších od lekárov, od príbuzných, od detí, vnúčat, kde nie je uvedený spätný kontakt, bez neho je komunikácia sťažená,“ upozornila Leščišinová.
 
V prípade, ak sa objednaný človek nemôže na očkovanie dostaviť, je potrebné čo najskôr nahlásiť túto skutočnosť pracovníkom nemocnice. Tí potom môžu rýchlejšie hľadať náhradníka a zabezpečiť tak podanie očkovacej látky.
 
Aktuality v súvislosti s vakcínami
 
Vedenie nemocnice prosí o trpezlivosť v súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19 z dôvodu nepravidelnej dodávky očkovacej látky. Distribúciu zabezpečuje Ministerstvo zdravotníctva SR a tento proces nemôže nemocnica ovplyvniť. Dochádza aj k negatívnym ohlasom v prípade neoznámenia o zrušení termínu na očkovanie zo strany Národného centra zdravotníckych informácií cez portál www.korona.gov.sk. Elektronické objednávanie nie je v kompetencii nemocnice a o zrušení termínu má informovať NCZI. Vzhľadom na vyššie uvedené je nemocnica nútená meniť termíny už objednaných občanov.
(12:35, red) 
Diskusia
Pridať komentár