VIDEO | Zahraniční študenti Prešovskej univerzity v čase pandémie

629x
27. Január 2021
Bývajú na internátoch, niektorí v meste pracujú
Pozrite si videoreportáž 
 
Brány internátov Prešovskej univerzity ostali otvorené pre zahraničných študentov aj počas druhej vlny pandémie. K tejto skupine patria aj Ukrajinci, ktorí majú na Slovensku lepšie podmienky na realizovanie vysokoškolského štúdia. Či už z ekonomického hľadiska, alebo z hľadiska individuálneho prístupu vyučujúcich.
 
„Na Ukrajine je to tak, že keď chceš spraviť skúšku, máš na to len jeden pokus. Tu je systém taký, že ak niečo nevieš, môžeš prísť aj na druhý a tretíkrát. Takže mám tri termíny, v ktorých môžem absolvovať tú skúšku,“ uviedla študentka 3. ročníka politológie Kamilie Dzhemilieva, ktorá na Slovensko prišla z Krymu.
 
V priestoroch prešovských vysokoškolských internátov sa momentálne nachádza okolo 300 študentov, pre väčšinu z nich je tu vzdelávanie dištančným spôsobom menej komplikovanejšie ako v krajine, z ktorej prišli.
 
„Možno že nemajú takú technickú infraštruktúru, ktorá by im to umožňovala. Zároveň, určite sú medzi nimi aj takí, ktorí tu u nás v Prešove vykonávajú aj nejakú prácu,“ ozrejmil rektor univerzity Peter Kónya.
 
Kontakty museli zahraniční študenti, tak ako všetci, obmedziť na online formu. Veria však, že čoskoro budú môcť zasadnúť aj do prednáškových miestností.
 
„Je to trochu komplikované, pretože sa nemôžeme stretnúť s učiteľom osobne a nemôžeme sa opýtať na niektoré veci, ale myslím, že to zvládneme a všetko bude v poriadku,“ uzavrela Dzhemilieva.
(12:44, red)
Diskusia
Pridať komentár