Zborník o osobnostiach mesta Bardejov

869x
26. Január 2021
Hovoria o nich pramene 
Počas roka prebehlo deväť besied
 
Cisterciti, Vavrinec, augustiniáni, cechy a remeslá v stredovekom Bardejove, ako aj každodenný život človeka v stredovekom Bardejove...
 
Toto všetko čoskoro nájdete v Zborníku pod názvom „Hovoria o nich pramene“. Zborník o osobnostiach nášho mesta, ktoré sa spomínajú v rôznych prameňoch či už knižných, alebo archívnych, vyšiel s podporou Fondu na podporu umenia.
 
Je výstupom deviatich besied, ktoré prebiehali počas minulého roka v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela. O histórii nášho mesta sa toho napísalo a povedalo veľa. Zdalo by sa, že k nej už niet čo dodať. Avšak, história sa k nám postupne prihovára, aj na základe cielených alebo náhodne objavených prameňov či historických predmetov.
 
Nové „objavy“
 
V rámci besied sme sa snažili niektoré osobnosti, historické skutočnosti či súvislosti viac rozobrať a poňať ich v širšom kontexte. Dotkli sme sa aj nových „objavov“, akými sú aj gotická brána z Baziliky sv. Egídia, či vtedy prebiehajúcich archeologických prieskumov v areáli františkánskeho kláštora.
 
Počas týchto besied sme sa dotkli aj tém, ktoré by si zaslúžili viac priestoru, a tak dúfame, že sa s týmto projektom budeme môcť stretnúť aj v tomto roku 2021 a pokračovať tak v skúmaní a objavovaní prameňov, ktoré hovoria o histórii, osobnostiach, dejinných skutočnostiach a súvislostiach nášho mesta.
 
Pozývame Vás do Okresnej knižnice Dávida Gutgesela v Bardejove, kde sa dozviete viac nielen o tomto projekte, ale aj o knihách, ktoré Vám vedia často povedať viac než to, čo nájdete na sociálnych sieťach, alebo niekde inde na internete.
(18:00, Ľ. Billý)
Diskusia
Pridať komentár