Chovancová úspešne pomáha dievčatám a chlapcom v ich futbalovom raste

4839x
24. Január 2021
V Bardejove sa venuje mladým, nádejným futbalistkám Partizána
 
Mgr. Katarína Chovancová PhD. pochádza z Čečejoviec a tam robila aj svoje prvé futbalové krôčiky. Postupne hrávala V Olympii Košice, Ajaxe Pakostov a v Humennom. Pre zdravotné problémy musela aktívnu kariéru ukončiť a začala sa venovať trénerskej práci.
 
Je držiteľkou trénerskej licencie UEFA B (2019), CoerverIntro (2016), Coerver 2 Asistent (2018), Coerver 3 Tréner (2019). Vyštudovala sociálnu prácu a v rámci PhD. sa zameriavala na oblasť sociálne právnej ochrany detí.
 
V Bardejove pôsobí ako šéftrénerka dievčenskej prípravky, trénerka WU15, asistentka WU19 a asistentka pri družstve žien. Okrem Bardejova pôsobí aj v CFT Benecol Košice, pri regionálnych výberoch dievčat VsFZ a ďalších projektoch.
 
Nové tréningové metódy
 
Katarína („Kitti“ – ako ju volajú priatelia) je známa najmä aplikovaním nových tréningových metód. O tom, v čom vidí prínos i ako na jej prácu pozerajú jej kolegovia, povedala:
 
,,Už kolegovia v CFT sa snažili preraziť s niečím, čo malo priniesť výrazné skvalitnenie práce s mládežou. Kým som nebola súčasťou CFT, mala som samozrejme svoje názory, myšlienky na isté spôsoby trénovania, no možno som sa bála o tom hovoriť nahlas. Zlom nastal pri mojom prvom stretnutí s terajšími kolegami. Tam sa mi potvrdilo všetko to, s čím som stotožnená aj ja. Od toho momentu sa mi začalo pracovať oveľa ľahšie, pretože to školenie mi ukázalo aj to ,,ako“.
 
Veci sa menia postupne
 
Prínosy prichádzajú naďalej postupne, pretože dôležitá je vytrvalosť. Zo začiatku to bolo ťažké reálne pretaviť koncepciu, ustáť tlak, nevybočiť z cesty - dodnes sa pamätám na kopec prehier. Následne ako chlapci rástli, po rokoch sa začali veci meniť.
 
Okrem spontánnej spolupráce na ihrisku (na ktorú zo začiatku nechávame deti dozrievať samé) majú v nohách silnú ,,zbraň“ a ním je kvalitná individualita a sebavedomie. U jednotlivcov postupne prichádzali výsledky v celej akadémii. Po rokoch to bolo citeľne vidno, keď po čase sme opäť hrali proti tým istým súperom.
 
Dnes máme aj väčší počet detí v prípravke a podarilo sa nám otvoriť a rozbehnúť aj športové triedy od 1. ročníka na miestnej ZŠ Postupimská v spolupráci s CFT Benecol Košice. Aj to je znak, že ideme správnym smerom. Samozrejme všetko záleží aj od prístupu hráča (u malých detí od prístupu rodiča) na tréning. Nesmieme zabúdať, že stále sú oblasti, kde je potrebné vzdelávať sa a poznatky následne vhodne preniesť do praxe.
 
Aby sa dokázali sami rozhodnúť
 
Dôležité je vedieť nie len to, že čo učiť, kedy, ale hlavne - ako učiť, sprevádzať. Tu vidíme problém a to v prijímaní a spracovaní informácii do praxe, čo priznám sa, aj ja som si tým musela prejsť. A dodnes niekedy sedím nad niektorými vecami, aby tie informácie boli aplikované čo najlepšie, aby som počas tréningu mohla byť prítomná na 100%. Aby tréningy najmenších boli čo najviac zábavné, postupne boli čo najviac v tempe, aby hráči, hráčky pochopili súvislosti primerane k ich veku a na zápasoch sa v kľúčových situáciách vedeli rozhodovať sami.“
 
Mladé šikovné Bardejovčanky, s trénermi A. Feckom a K. Chovancovou 
 
Už získané vedomosti a skúsenosti začala presadzovať aj po svojom príchode do Bardejova: „Keď som prišla do Bardejova, tak terajšie niektoré dievčatá mali 9-10 rokov – čiže ešte stále v zlatom veku pre výrazné osvojovanie technických zručností. Mala som obavy, a zároveň to bola obrovská výzva, keďže väčšina týchto dievčat začali hrať futbal prednedávnom a nevyrastali na tejto filozofii.
 
Krok po kroku 
 
Samozrejme vzhľadom na tento fakt aj ja som musela prispôsobiť danú filozofiu nášmu tímu a ísť na všetko opatrne a postupne. Napriek tomu sa mi mnoho vecí osvedčilo aj tu. Dievčatá postupne začali naberať sebavedomie pri riešení herných situácii a dnes postupne vekom sa ich snažia riešiť konštruktívne a sebavedome. Samozrejme nie je to ešte dokonalé, pracujeme ďalej. Každý zápas sme si vždy určili jeden hlavný cieľ, ktorý sme sledovali u dievčat a vyhodnocovali ich transfer z tréningov do zápasov, najmä počas turnajov.
 
 
Išli sme krok po kroku. V rámci tréningov bolo dôležité fázovanie jednotlivých pohybov, hoci aj pri jednoduchom ovládaní lopty, najmä práca s detailmi a až následne tempo. Veľmi nás teší aj pochvala zo strany súperov. Dnes už vzhľadom na vek a posun dievčat pracujeme postupne aj na iných zručnostiach, ako aj na spolupráci a hernej inteligencii, najmä viac v premenlivých podmienkach, aby cibrili aj myslenie. (Už nie len dôraz na hráča s loptou, ale doraz aj na hráča bez lopty, a podobne).
 
Získať potrebnú hernú prax
 
V budúcnosti, ak to bude možné chceme naše dievčatá okrem I. ligy žiačok zapojiť aj do ObFZ Bardejov, pretože potrebujú aj veľa ,,hernej praxe“. Aj keď podmienky v Partizáne sú dobré, práce zostáva neúrekom. Ženský futbal je nutné neustále popularizovať a určite by Bardejovčania privítali aj viac dievčat v prípravkárskych i ďalších družstvách
 
Popritom dodnes ,,bojujeme“ so situáciou, a to chýbajúce 2 ročníky (2006 a 2007). Tým pádom nižšie ročníky už musia hrávať na veľké ihrisko. V Bardejove sú podmienky pre ženský futbal momentálne dobré, no samozrejme stále je v čom napredovať.
 
Okrem podmienok je veľmi dôležitý aj tréningový proces vo vyšších kategóriách, ktorý veľmi kvalitný, o čom svedčí aj viacero faktorov. Preto našim cieľom je, aby sa dievčatá presadili vo vyšších kategóriách – dorastenky, ženy, ktoré je potrebné taktiež udržiavať či už v rámci tréningového procesu, alebo podmienok v klube. Je to skvelé, že môžeme vychovávať dievčatá od mala. Ideálne je, ak hrávajú aj s chlapcami, no zároveň sú aj v dievčenskom kolektíve, pretože hneď od základu sú súčasťou budovania komunity dievčenského futbalu na Slovensku.
 
Konkurencia je veľká
 
Čoraz viac dievčat začína s futbalom od mala – konkurencia začína byť veľká aj pri dievčatách. Preto čím skôr sa podchytia, tým je to lepšie a istejšie aj pre samotný klub. Bardejov je menšie mesto, vymožeností je menej než vo väčších mestách.
 
Katarína Chovancová počas tréningu 
 
Aj z toho dôvodu je veľmi dôležité mať zabezpečené podmienky v klube - ako pre domáce, tak aj pre hráčky z iných miest, klubov, ktoré keď vystúpia z komfortnej zóny, pracujú na sebe s vášňou a odhodlaním, posúvajú sa ďalej a naberajú na kvalite. Verím, že v tomto trende sa bude pokračovať naďalej.
 
Je dôležité, aby dôraz bol kladený na všetky ženské kategórie, pretože všetky na seba veľmi úzko nadväzujú. Zatiaľ tu pôsobím ešte nie celé 2 roky a pri žiačkach a prípravke pracujeme spoločne s Andrejom Feckom. Spolupráca je skvelá a máme viacero plánov pre rozvoj. Veríme, že bude priestor ich uskutočniť.“
 
Korona zmenila plány
 
K. Chovancová hovorí aj ku koronakríze. "Je to aj pre mňa zaujímavé, pretože v Bardejove pri najmenších dievčatách môžem zúročiť svoje doterajšie skúsenosti a pri starších dievčatách získavam nové ďalšie skúsenosti, obzory. Počas koronakrízy ste rozbehli online tréningy, ktoré sú, ale zamerané aj na mentálnu stránku hráčok.
 
 
Áno, už pred touto situáciou sme sa rozhodli, že začneme výraznejšie pracovať s osobnosťami dievčat dlhodobo a krok po kroku, pretože sme cítili, že potrebujú objasniť si niektoré veci. Áno, futbal je o radosti a vnútornom chcení. No postupne si musia uvedomiť aj zodpovednosť na ihrisku - voči sebe a tým pádom aj voči spoluhráčkam. Dievčatá dospievajú o niečo skôr, už pri WU13 vidíme, že môžeme pracovať aj na tejto stránke – samozrejme všetko primerane k ich veku.
 
Máme rôzne témy ako napr. Ako si správne určiť krátkodobý cieľ, disciplína voči sebe a voči okoliu a podobne. Cieľom týchto online stretnutí je skôr pomoc, uvedomenie, sprevádzanie, diskusia. Aby hráči časom cítili, že po tej ceste, ktorú postupne musia zvládnuť sami, môžu na nás trénerov kedykoľvek obrátiť. Všetko však záleží hlavne na nich. Možno nie všetky dievčatá to dotiahnu najďalej vo futbale, ale možno im to dopomôže k tomu, že budú úspešné celkovo v živote, nech sa rozhodnú robiť čokoľvek. Pretože sebadisciplína, určenie si cieľov, vytvorenie návykov, disciplína voči okoliu sú dôležite aj v živote, nielen v športe.
 
Online stretnutia mávame aj s najmenšími chlapcami v CFT Benecol, ako aj s našimi partizánkami r.2012. Tam je to vzhľadom na vek čisto iba za účelom tréninguballmastery a udržania aspoň ako takého kontaktu v tomto ťažkom období. Deti v tomto veku najlepšie vyjadrujú svoje pocity skôr prostredníctvom kresieb."
(19:11, r)
Diskusia
Pridať komentár