Ako správne označovať kabeláž

784x
24. Január 2021
Ako správne označovať kabeláž
Pre značenie kabeláže je možné využiť niekoľko vhodných prostriedkov a postupov
 
Technicky náročnejšie zariadenia využívané vo väčších prevádzkach alebo špeciálne prístroje so zložitou elektronikou či zostavy viacerých zariadení s jednou zbernicou sa vyznačujú veľkým množstvom kabeláže, ktorá vzájomne prepája jednotlivé technologické celky.
 
Inštalácia či presun takýchto zariadení a zostáv môžu byť veľmi zložité, najmä ak nie je kabeláž správne alebo dostatočne označená. Pre značenie kabeláže je možné využiť niekoľko vhodných prostriedkov a postupov, ktoré ju nielen pomôžu zorganizovať, ale zároveň umožnia vždy presné a rovnaké zapojovanie, nech už inštaláciu realizuje ktokoľvek.
 
Aké identifikátory pre označovanie vybrať
 
Pri výbere vhodných produktov pre označovanie káblov je nutné sa najskôr rozhodnúť, koľko špecifických typov označenia budete potrebovať a v akom prostredí sa budú používať. Štandardne sú k dispozícii tri druhy identifikátorov, ktoré sa medzi sebou líšia materiálovým riešením, formou inštalácie a spôsobom značenie, a to:
  • pevné polymérne identifikátory – sú spravidla zatlačovacie a môžu byť buď krátke s predtlačeným číselným značením, alebo podlhovasté s možnosťou pripevnenia vlastných značiek
  • navliekacie identifikátory – obvykle vybavené prítlačnou plochou alebo systémom uchytenia na kábel, sú pružnejšie s možnosťou polepenia, popisu alebo potlače (bužírky)
  • samolepiace identifikátory – sú vyrábané v niekoľkých variantoch – ako popisovacie (s tenkým pásikom na uchytenie) alebo nalepované po dĺžke, na ktoré je možné vytlačiť nápis v ručnej tlačiarni
Okrem materiálových charakteristík a spôsobu uchytenia sa v rámci jednotlivých kategórií môžu identifikátory odlišovať tvarovým riešením alebo farbou, čo je výhodné najmä ak plánujete označovať veľké množstvo kabeláže medzi rozličnými technológiami.
 
Ako postupovať pri značení kabeláže
 
Pred vlastným zahájením označovania a objednávkou vhodných identifikátorov je potrebné si určiť princípy organizácie a možnosti umiestnenia identifikátorov. Veľmi dôležité je tiež zohľadniť charakteristiky prostredia a pri výbere postupovať tak, aby bola zaistená čo najdlhšia životnosť identifikátorov. Pre prostredie namáhané vlhkosťou sú vhodnejšie identifikátory s permanentnou potlačou, u suchých so stabilnou teplotou sa vyplatia skôr samolepiace ideálne s farebným rozlíšením.
 
Ak to zložitosť systému dovolí, je vhodné si vybrať pre každú koncovú technológiu inú farbu i v prípade, že konektory na každej strane kabeláže sú odlišné. Označenie by mal kábel mať na oboch koncoch podľa typu vstupného/výstupného konektoru a príslušného zariadenia. Každému zariadeniu v zostave prideľte minimálne samostatnú skratku označenia a ak je to možné, tak i farbu. Pre káble, kde je málo miesta pre umiestnenie identifikátoru volte buď samolepiace typy s úzkym pásikom, alebo jednoduché plastové zatlačovacie identifikátory s číslom – ak nie je možné použiť špecifické označenie, je nutné si pripraviť schému zapojenia.
(17:08, r)
Diskusia
Pridať komentár