Na domáci knižný trh prichádza unikátna fotopublikácia o Bardejove a jeho okolí

1288x
21. Január 2021
Z netradičného pohľadu
Prehliadka kultúrneho dedičstva Slovenska 
 
Na domáci slovenský knižný trh prichádza v týchto dňoch nová výnimočná publikácia, obsahom ktorej sú letecké fotografie mesta Bardejov a jeho okolia. Do realizovania výroby publikácie sa zapojila aj široká verejnosť.
 
Realizátori leteckého fotografovania Slovensko z neba sa rozhodli spracovať publikáciu, ktorá ukáže čitateľom ako toto najgotickejšie mesto na Slovensku vyzerá z vtáčej perspektívy. Centrum Bardejova jednoznačne patrí medzi najvzácnejšie kultúrne dedičstvá. Preto aj tento prívlastok novovydanej publikácie pridáva na jej unikátnosti.
 
"Slovensko sa bude po tejto ekonomickej kríze snažiť opäť postaviť na nohy. Jednou z možností ako to dosiahnuť, je podpora domáceho cestovného ruchu. Obzvlášť keď v tomto období sú možnosti na výlet a spoznávanie kultúry značne obmedzené. Napomôcť tomu má aj nová fotopublikácia Bardejov a okolie z neba. Po prelistovaní v nej určite nájde každý inšpiráciu pre nejeden výlet," hovorí letecký fotograf a pilot Milan Paprčka.
Veľkolepé dominanty
 
Takmer každá zmienka o severovýchodnom klenote Slovenska sa začína na pôsobivom Radničnom námestí. Vzácna bazilika svätého Egídia a desiatky pestrofarebných meštianskych domov vzorne strážia jedinečnú, akoby trochu placho stojacu Radnicu.
 
Čo tak pozrieť sa naň z výšky? Pohľad z vtáčej perspektívy jasne ukazuje, čo bolo tou skutočnou obranou slávneho kráľovského mesta. Stredoveké bardejovské múry patria k najdokonalejšie zachovaným mestským opevneniam v celej šírej Európe.
 
Avšak nielen samotné centrum Bardejova pritiahne pozornosť čitateľa, ale aj liečivé údolie učupené v dlaniach zalesnených svahov. Bardejovské kúpele patria k mnohým divom bardejovského regiónu i Slovenska. No to, čo sa týči severne od Bardejova pomedzi košaté stromy, je zrúcanina Hradu Zborov. Okolitý vidiek odjakživa prekypoval poľnohospodárskou aj remeselníckou činorodosťou. Prírodné vzácnosti, aké inde nenájdete sú Becherovská tisina, Regetovské rašelinisko, Stebnícka Magura, Čergovský Minčol či pramenisko Tople.
Pohľad na klenoty z výšky
 
"O tom, že tento kúsok Slovenska je výnimočne jedinečný a ukrýva mnoho klenotov nemusíme presviedčať zrejme nikoho. Stačí si prelistovať fotopublikáciu Bardejov a okolie z neba. Letecké zábery vtiahnu každého čitateľa do pohľadov, aké vidí len vtáctvo či letecká posádka pri fotografovaní," pripomína Andrea Farkašová, média manažérka a kurátorka Slovenského múzea máp.
 
Aby fotopublikácia priniesla mnoho inšpirácií a námetov, kde stráviť rodinný výlet či predĺžený víkend so svojimi priateľmi, tím z vydavateľstva spolupracoval aj so samosprávami, spoločnosťami a zariadeniami cestovného ruchu. Regionálny projektový manažér Ľuboš Vyskoč strávil štyri mesiace v tomto nádhernom kraji, aby získal čo najviac informácií do publikácie o Bardejove, a tak pomohol odprezentovať tento vzácny kraj aj ostatným.
(13:10, A. Farkašová)
Diskusia
Pridať komentár