VIDEO | Svidník si symbolicky pripomenul 76 rokov slobody

676x
20. Január 2021
Pietna spomienka v covidových časoch
Pozrite si videoreportáž 
 
Kraj pod Duklou si pripomenul 76. výročie svojho oslobodenia. Pamiatku padlých si symbolicky uctili primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová s viceprimátorom Michalom Goriščákom. Spoločne navštívili pamätníky na Dukle, vo Svidníku a pri soche armádneho generála Ludvíka Svobodu, kde zanechali spomienkové kytice.
 
„Úplne obrazne môžem povedať, že každý žijúci Svidníčan ma mŕtveho vojaka na cintoríne. A toto si treba pripomínať, aby sa to nikdy viac neopakovalo, aby bol odkaz generála Ludvíka Svobodu stále živý,“ uviedla primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
 
„V dnešnej dobe, kedy sme obmedzili sociálne kontakty pre koronakrízu je mimoriadne dôležité, aby sme si tieto tradície udržiavali a týmto spôsobom prinášali odkaz pre budúce generáciu,“ doplnil viceprimátor Svidníka Michal Goriščák.
 
Komplikovaná operácia 
 
Oslobodenie Svidníka prebiehalo počas horskej bitky medzi sovietskymi a československými vojskami na jednej strane a nemeckými vojskami na strane druhej. Išlo o komplikovanú operáciu.
 
„Vojská, ktoré postupovali cez Karpaty dosiahli mesto teda už 27. novembra 1944, avšak priamo v samotnom meste, ako aj v širšom okolí na rieke Ondava priamo Nemci vybudovali takú silnú obranu, že postupujúcim vojskám sa ju podarilo prekonať teda až toho 19. januára 1945,“ ozrejmil kurátor z Múzejného oddelenia Vojenského historického múzea Peter Holík.
 
Oslobodenia sa zúčastnila aj časť vojsk 1. československého armádneho zboru, ktoré zaujímali širokú líniu obrany od mesta Stropkov až po mesto Svidník.
(16:10, red)
Diskusia
Pridať komentár