VIDEO | Očkovanie v bardejovskej nemocnici sa rozbieha, po zdravotníkoch prichádzajú na rad zamestnanci DSS

1303x
20. Január 2021
Čaká sa na zaradenie do elektronického systému
Pozrite si videoreportáž 
 
V bardejovskej nemocnici okrem pravidelného testovania na ochorenie COVID-19 už plynule beží aj očkovací proces. Svoju prvú vakcínu dostalo doposiaľ 470 ľudí, prevažne išlo o zdravotníckych pracovníkov, v ďalšom týždni by sa mali dočkať druhej dávky.
 
„Doposiaľ prebiehalo očkovanie na našich dvoch všeobecných ambulanciách. Od 25. januára otvárame vakcinačné centrum v pavilóne ambulancií 1, pod pľúcnym oddelením, kde tá kapacita očkovaných bude podstatne vyššia,“ ozrejmil riaditeľ NsP Sv. Jakuba n.o., Marián Petko.
 
Nemocnica požiadala o zaradenie do elektronického objednávania občanov na vakcináciu, ktorý by mohol byť spustený už počas budúceho týždňa.
 
„Zároveň sme požiadali ministerstvo zdravotníctva, aby sme už boli zaradení medzi takzvané mraziace reťazce. To znamená, aby sme tu dostávali priamo celé pizza boxy s vakcínami v mraziacom slede. Zatiaľ nemáme odpoveď, lebo to podmieňuje aj vyjadrenie Pfizeru, či majú toľko termo shipperov tých mraziacich boxov, aby nám to tu mohlo byť dodané.“ doplnil Petko.
 
Očkovanie aj zamestnancov a klientov DSS 
 
Po zdravotníckych pracovníkoch nemocnica pokračuje v očkovaní zamestnancov DSS, v niektorých prípadoch začali očkovať aj samotných klientov týchto zariadení.
 
„Viete, vždy sa prihlási určitý počet ľudí na očkovanie a nie všetci prídu. Preto si postupne vytvárame zásobník, aby sme mohli použiť tie vakcíny a aby sa nestalo, že vakcínu budeme musieť potom vyhodiť. V chladovom reťazci, v ktorom momentálne bežíme, môže byť vakcína v špeciálnej chladničke maximálne 5 dní, v mrazovom reťazci už bude môcť byť 6 mesiacov,“ uzavrel Petko.
 
Situácia v nemocnici je podstatne lepšia ako bola v jesenných mesiacoch. Nárast infikovaných pacientov nie je tak dramatický, k dispozícii je už väčšina zamestnancov. Všetka akútna starostlivosť tak môže byť zabezpečená.
(17:57, red)
Diskusia
Pridať komentár