Jaroslav Hrabčák sa dožíva 80 rokov

1380x
17. Január 2021
Bývalý prešovský hokejový brankár, neskôr úspešný hokejový tréner
Jaroslav Hrabčák 
 
Dňa 12.1.1941 sa narodil v Prešove náš jubilant, ktorý sa dožíva 80 rokov, ktoré zasvätil ľadovému hokeju. V súčasnosti patrí k najstarším a najskúsenejším ešte stále aktívnym trénerom na Slovensku, rodák z Prešova Jaroslav Hrabčák.
 
Muž, ktorý zahájil svoju športovú kariéru ako hokejový brankár v rokoch 1955 – 1968 chytal za kluby Prešova: Lokomotíva, Tatran, Dukla a ZPA.
 
V týchto rokoch hrával divízne súťaže i druhú Moravsko - Slovenskú ligu v sezóne 1959 – 1960. Počas vojenskej základnej služby v rokoch 1960 – 1962 hájil bránku Dukly Bratislava.
 
Vrátil sa do Prešova 
 
Po skončený základnej vojenskej služby sa vrátil do Prešova, kde pokračoval v športovej činnosti v rodnom meste do roku 1968, kedy ho vyradilo z aktívnej činnosti zranené koleno. Ešte v tomto roku sa dal na trénerskú dráhu, začínal s ml. a st. žiakmi v Prešove.
 
V roku 1972 s ďalšími mladými trénerskými nadšencami zo Slovenska bol spoluzakladateľom športových hokejových tried na Slovensku a zároveň založil aj hokejové triedy v Prešove na ZŠ Čsl. armády, ktoré fungujú dodnes. Zároveň v tomto roku založil aj hokejový klub v Solivare, kde viedol družstva rôznych vekových kategórii od mládeže po seniorov.
 
 
V rokoch 1975 – 1979 úspešne absolvoval trénerské štúdium na FTVŠ v Bratislave, kde získal najvyššie trénerské vzdelanie – 1. triedu tréner ľadového hokeja, ako prvý tréner v Prešove.
 
Jeho najväčším trénerským úspechom v dlhodobej kariére bolo dosiahnutie 1. miesta s družstvom Michaloviec v sezóne 1984/85 a zároveň účasť v kvalifikácii o postup do federálnej československej ligy s družstvom Vítkovíc
 
V rokoch 1980 – 1990 sa upísal hokejovému mestu Michalovce, kde 10 rokov viedol VTJ Duklu Michalovce v 1. SNHL.
 
Úspech s Michalovcami 
 
Jeho najväčším trénerským úspechom v dlhodobej kariére bolo dosiahnutie 1. miesta s družstvom Michaloviec v sezóne 1984/85 a zároveň účasť v kvalifikácii o postup do federálnej československej ligy s družstvom Vítkovíc.
 
Za jeho trénerské zásluhy mu bol v roku 1981 udelený titul „vzorný tréner“. V rokoch 1991-93 sa vrátil do Prešova, kde pôsobil pri družstve seniorov extraligového celku ZPA Prešov a zároveň vykonával funkciu – riaditeľ klubu.
 
V roku 1993 založil so svojou dcérou a ďalšími nadšencami hokejový klub žien Šarišanka Prešov, v ktorom pôsobil do roku 2000. Počas týchto rokov pôsobil 3 roky aj ako tréner ženskej hokejovej reprezentácie na Slovensku.
 
 
Jaroslav Hrabčák sa počas svojej dlhej trénerskej kariéry venoval aj mnohým ďalším aktivitám v športovom hnutí ako funkcionár v ČSZTV a SZĽH.
 
Stále aktívny tréner založil v roku 2005 v Prešove rýchlokorčuliarsky klub Finesport Prešov, na ktorý nadviazal v roku 2009 založením nového klubu - Športový klub mládeže Akademik Prešov so svojou dcérou, s ktorou sa spoločne starajú o tri oddiely: rýchlokorčuľovanie – short track, korčuliarska akadémia na ľade, IN LINE akadémia na kolieskových korčuliach.
 
Získal zlatý odznak 
 
V roku 2009 bol ocenený zlatým odznakom, ako aj pamätnou plaketou pri príležitosti 80. výročia organizovaného ľadového hokeja na Slovensku.
 
Počas svojej trénerskej činnosti trénoval aj svojho syna Radovana a dcéru Blanku, a v súčasnosti trénuje aj svoje vnúčatá Alexandru a Emmu.
 
Oslávenec toho času pôsobí v klube Akademik Prešov vo funkcii riaditeľ a šeftréner a s ďalšími funkcionármi a trénermi sa stará o 30 detí vo veku od 4 – 17 rokov a naďalej pokračuje v 53 ročnej trénerskej činnosti v zdraví a veľkej chuti.
 
V tomto nepriaznivom období, postihnutom pandémiou mu radosť robí vnučka Emma, ktorá sa toho času pripravuje na Majstrovstva Európy, ktorých sa zúčastní v dňoch 22.-24.1.2021 v poľskom Gdaňsku. Všetko najlepšie!
(15:37, M. Baranová)
Diskusia
Pridať komentár