Kraj pod Duklou si pripomenie 76 rokov slobody

700x
15. Január 2021
Oslobodenie Svidníka
 Nesmieme zľahčovať akékoľvek prejavy fašizmu v tejto dobe
 
Mesto Svidník bolo na sklonku II. sv. vojny oslobodené po krutých bojoch na Dukelskom priesmyku 19. januára 1945. Vojna sa nedotýkala len samotných vojakov, ale aj obyvateľstva. To prežívalo svoju vojnu s hladom, strachom, chorobami.
 
Pred rokom sme pri príležitosti 75. výročia zhromaždili za pomoci žiakov, študentov, učiteľov, historikov a inštitúcii bohatý materiál, ktorý zostane dedičstvom pre ďalšie generácie. Čítať si ho môžete na stránke mesta.
 
„Je mi veľmi smutno a veľmi ma znepokojuje, že dnes sa mnohokrát otázka vojny a mieru zľahčuje a bagatelizuje, rastie extrémizmus, mizne tolerancia a pochopenie. Som presvedčená, že všetci, ako to stojíme si musíme uvedomiť svoj diel zodpovednosti a ponúkať spôsoby, ako tento zlý trend zvrátiť. Dnes, keď sú fašizmus a extrémizmus v mnohých podobách prítomné v našej každodennej realite, v našej mierovej realite, nesmieme zbabelo zakrývať, že sa týkajú aj nás.
 
Na tomto území, na celom Slovensku – aj v mestách a dedinách, ktoré len pred pár rokmi zažili hrôzy fašizmu v jeho najhoršej podobe. Nesmieme zľahčovať akékoľvek jeho prejavy a nechať sa presvedčiť, že nie sú významné. Jediné, čo v tejto situácii pomôže je neustále pripomínať, rozprávať o hrôzach vojny, argumentovať faktami, oživovať príbehy. Musíme mať na pamäti, že okrem veľkých dejín, tu boli aj malé dejiny – a tie sa dotýkajú každej rodiny, zvlášť v tomto vojnou ťažko skúšanom kraji,“ uviedla primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
 
Vlaňajšia jubilejná výstava
 
Výstava k 75. výročiu oslobodenia Svidníka otvorená v januári 2020 pozostávala z 24 archívnych záznamov, 28 dobových fotografií, 17 ľudských príbehov, 28 kresieb. Jej zostavovanie bola zanietená práca žiakov základných škôl vo Svidníku a GDH Svidník, ich obetavých učiteľov, ktorí sa nadchli pre tému a rodičov, či starých rodičov, ktorí si nenechali spomienky pre seba. Archívne záznamy poskytol Archív vo Svidníku a mnoho fotografií je zo zbierky Vojenského historického múzea vo Svidníku.
(8:30, svidnik.sk) 
Diskusia
Pridať komentár