Pripravte sa na viaceré zmeny režimu na hraniciach s Rakúskom a Ukrajinou

1134x
14. Január 2021
Viaceré obmedzenia
Polícia kontroluje dodržiavanie opatrení na hraniciach i v okresoch  
 
Ak cestujete mimo Slovenska, musíte sa pripraviť na viaceré obmedzenia. Mení sa totižto režim na hraniciach s Rakúskom a Ukrajinou. Prvá výrazná zmena sa týka rakúskych hraníc.
 
Od polnoci 14. januára rakúske úrady pristúpili k zatvoreniu nasledujúcich hraničných priechodov:
  • Angern an der March - Záhorská Ves - cestný/kompa
  • Schloss Hof - Devínska Nová Ves - Cyklomost Slobody
  •  Hainburg an der Donau - Devín - riečny HP na rieke Dunaj
Ďalšia zmena sa týka ukrajinskej hranice, kde sa od zajtrajšieho dňa (15. januára 2021) od 07:00 hod. mení režim takto:
  • Hraničný priechod Vyšné Nemecké – Užhorod bude otvorený nepretržite pre osobnú a nákladnú dopravu. Tento hraničný priechod nemôžu využívať peší a cyklisti z dôvodu nevyhovujúcej infraštruktúry na ukrajinskej strane.
  • Hraničný priechod Ubľa - Malyj Bereznyj bude otvorený nepretržite pre osobnú dopravu a nákladnú dopravu do 3,5t. Tento hraničný priechod môžu využívať aj peší a cyklisti.
  • Hraničný priechod Veľké Slemence - Mali Slemenci zostáva do odvolania zatvorený.
  • Na železničných hraničných priechodoch Čierna nad Tisou – Čop a Maťovské Vojkovce - Pavlovo nedochádza k žiadnym zmenám.
Ako je to s cestovaním na Slovensko
 
Na územie Slovenskej republiky podľa stanovených pravidiel môže cestovať ktokoľvek. Tí, občania, ktorí sa vracajú na Slovensko domov, zahraniční rodinní príslušníci občanov SR či cudzinci cestujúci na Slovensko sa musia po návrate zo zahraničia z červenej krajiny (takmer celý svet) zaregistrovať a podstúpiť karanténu. Karanténa nie je povinná pre tie osoby, ktoré len tranzitujú cez územie SR, na špecifické povolania definované vo vyhláške ÚVZ a na pendlerov, ktorí splnia podmienky uvedené vo vyhláške.
 
Kontrola opatrení v Prešovskom kraji
 
Polícia dohliada na dodržiavanie opatrení vo zvýšenej miere aj na území Prešovského kraja. Kontroluje sa dodržiavanie zákazu vychádzania, ale aj pohyb na hraniciach jednotlivých okresov. Kontroly budú realizované až do ukončenia opatrení.
 
Predĺžený núdzový stav
 
Núdzový stav bol predlžený, stále platí zákaz zhromažďovania sa pre viac ako 6 osôb. Výnimkou sú osoby žijúce v jednej domácnosti. Sprísnené opatrenia sa týkajú aj zákazu vychádzania a platia od piatka 1. januára od 5:00 hod. Opatrenia majú platiť predbežne do 24. januára 2021.
 
Aké sú výnimky zo zákazu vychádzania:
  • V čase od 1:00 hod. do 5:00 hod.
  • Povolená je cesta do práce a z práce (potrebné potvrdenie od zamestnávateľa) vrátane podnikateľskej činnosti a obdobnej činnosti, ak nie je možné nariadiť prácu z domu
  • Povolená je cesta v nevyhnutnom rozsahu do najbližších potravín, drogérie, zdravotníckych prostriedkov, trafiky, lekárne, lekára, predajne s krmivom pre zvieratá, načerpanie paliva, starostlivosť o blízku osobu, na poštu, banky, poisťovne, čistiarne a autoservisu. Takisto cesta za bezodkladným vyšetrením a zdravotnou starostlivosťou, cesta na testovanie (Ag/PCR).
  • Cesta na pohreb alebo krst
  • Prechádzka so spoločenským zvieraťom.
  • Pobyt v prírode, v extraviláne (v okrese bydliska BA/KE)
(10:55, red, foto: FB -  Polícia SR)
Diskusia
Pridať komentár