Prešovská župa vyčlenila na dotačný program 4 milióny eur

838x
12. Január 2021
Žiadosti na regionálne projekty prijíma od 15. januára
Ambíciou je zvyšovať kvalitu života v mestách i na vidieku  
 
Prešovský samosprávny kraj (PSK) v tomto roku prerozdelí v rámci svojho dotačného programu z vlastných príjmov 4 milióny eur. Žiadatelia sa o podporu môžu uchádzať v troch programoch: Výzve pre región, Výzve predsedu PSK a Mikroprograme PSK.
 
Prešovská župa vyhlásila výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie pre rok 2021 v celkovej výške 4 milióny eur. O grantové peniaze z PSK sa môžu uchádzať obce a mestá, registrované cirkvi, náboženské spoločnosti, neziskové organizácie, občianske združenia, podnikatelia a právnické osoby, ktorých zakladateľom nie je PSK.
 
„Naším zámerom je prostredníctvom grantovej schémy podporiť všetky oblasti rozvoja kraja a zvyšovať kvalitu života v našich mestách aj na vidieku. Len vo Výzve pre región, ktorú vyhlasujeme už po tretíkrát, sme za uplynulé dva roky rozdelili viac ako 7,6 milióna eur a pomohli zrealizovať 148 projektov počnúc výstavbou športovísk a budovaním cyklochodníkov cez obnovu kultúrnych pamiatok až po skvalitnenie sociálnych služieb. Podobne ako v predchádzajúcom období opäť pokračujeme aj v podpore infraštruktúry a mäkkých aktivít v športe, kultúre a sociálnej starostlivosti,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.
 
Rozvoj cyklodopravy či obnova kultúrneho dedičstva
 
V aktuálnej Výzve pre región rozhodli krajskí poslanci o alokácii 2,4 mil. eur, a to v štyroch programoch. Ide o podporu projektov cyklodopravy a cykloturizmu s alokáciou 800-tisíc eur, obnovy kultúrnych pamiatok UNESCO a národných kultúrnych pamiatok s alokáciou 580-tisíc eur, výstavby a rekonštrukcie športovísk PSK s alokáciou 800-tisíc eur a napokon podpory zvýšenia kvality v sociálnych službách a paliatívnej zdravotnej starostlivosti s celkovou výškou podpory 220-tisíc eur.
 
V tomto roku je pri podpore cyklodopravy a cykloturizmu a tiež zvýšenia kvality v sociálnych službách a paliatívnej zdravotnej starostlivosti predpokladaná miera spoluúčasti žiadateľa vo výške minimálne 30 percent, pri zvyšných dvoch programoch minimálne 50 percent zo schválenej dotácie. Žiadosť o poskytnutie dotácie v rámci Výzvy pre región je možné podať prostredníctvom elektronického formulára zverejneného na webovom sídle PSK. Termín na predloženie žiadostí je od 15. januára do 31. marca 2021.
 
Šport, Kultúra a Sociálne služby
 
Na financovanie projektov na podporu verejného života miest, obcí, záujmových združení občanov smerujú dotačné peniaze aj z výzvy Mikroprogram PSK a Výzvy predsedu PSK. Schémy sú vyhlásené v troch programoch Šport, Kultúra a Sociálne služby a zo strany žiadateľa predpokladajú dvadsaťpercentné spolufinancovanie zo schválenej dotácie. Celková výška grantu v rámci Výzvy Mikroprogram PSK predstavuje 1,28 mil. eur, pričom minimálna výška príspevku na jeden projekt je 700 eur a maximálna 10-tisíc eur.
 
V rámci Výzvy Predsedu PSK je schválených 320-tisíc eur. V tejto výzve je minimálna výška príspevku na jeden projekt stanovená vo výške 1000 eur a maximálna 10-tisíc eur. Žiadosť o dotáciu je u oboch výziev potrebné podať elektronicky prostredníctvom elektronického formulára zverejneného na webovom sídle PSK v termíne od 15. januára do 28. februára 2021.
 
Úspešní žiadatelia musia svoje podporené projekty zrealizovať do 31. októbra tohto roku. Všetky potrebné informácie o vyhlásených výzvach PSK sú pre žiadateľov k dispozícii na stránke www.vucpo.sk v sekcii Výzvy a granty.
(8:50, I. Ondriová)
Diskusia
Pridať komentár