Čakajú nás ďalšie kolá celoplošného testovania

2189x
11. Január 2021
Aj všetky obce Prešovského kraja čaká celoplošné testovanie
Aj v Bardejove, Prešove či Svidníku sa bude celoplošne testovať 
 
Po dnešnom zasadaní vlády Slovenskej republiky premiér Igor Matovič spolu s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím a ministrom financií Eduardom Hegerom oznámil, že Slovensko čaká ďalšie celoplošné testovanie antigénovými testami. Môže za to nepriaznivá epidemiologická situácia.
 
Už najbližší víkend (16. – 17.1.2021) môže odštartovať testovanie v okresoch, ktoré sú na tom najhoršie. Väčšina obyvateľov Slovenska však bude otestovaná o dva týždne.
 
Mutácia koronavírusu sťažuje situáciu 
 
Igor Matovič spolu s ostanými členmi vlády dnes popoludní vyhlásil, že situácia je na Slovensku viac než zlá, za čo môže aj nová mutácia koronavírusu, ktorá k nám prišla z Veľkej Británie.
 
Jediné možné ďalšie opatrenie, ktoré nám zostáva, je celoplošné testovanie
 
Igor Matovič: „Nová mutácia je veľmi agresívna. Odhadom môžeme povedať, že dnes je 15 percent nakazených ľudí na Slovensku novou mutáciou vírusu. Ak budeme postupovať po vzore z Anglicka, za 5 týždňov to bude predstavovať 60 percent.“
 
Ani lockdown nie je dostačujúci 
 
Aktuálne platí na celom Slovensku tvrdý lockdown, no ani ten nie je postačujúci. Otvorené sú však fabriky, ktoré však Matovič chce, aby ostali otvorené. Do úvahy tak prišlo celoplošné testovanie. 
 
„Jediné možné ďalšie opatrenie, ktoré nám zostáva, je celoplošné testovanie. Mali by prebehnúť tri systematické kolá so zákazom vychádzania," prezradil premiér.
 
Situácia je kritická
 
Cieľom je dostať koronavírus pod kontrolu a znížiť počet nakazených. „Situácia na Slovensku je kritická. Dnes sme zaznamenali ďalší rekord, máme 3292 hospitalizovaných pacientov v nemocniciach. Okolo 250 pacientov je na umelej pľúcnej ventilácii,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.
 
Prvé antigénové testy sú už na Slovensku. Aj obyvatelia Prešovského kraja sa budú testovať „týždeň čo týždeň“, až pokiaľ sa situácia nedostane do normálu.
 
Igor Matovič počas tlačovej konferencie niekoľko krát naznačil, že testovať sa mohlo už skôr, no za „všetko môže“ minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý „nebol schopný nakúpiť antigénové testy“. Nákup ďalších testov už nebude spadať do pôsobnosti ministerstva hospodárstva.
(18:04, r)
Diskusia
Pridať komentár