Napriek ťažkému roku v Stropkove mnohé predsavzatia naplnili

1100x
08. Január 2021
Budovanie turizmu a modernejšie športoviská
Pohľad z veže 
 
Napriek tomu, že uplynulých 366 dní roka 2020 negatívne ovplyvnilo všetky oblasti života, v stropkovskej samospráve sa snažili v maximálnej možnej miere eliminovať vplyv krízy tak, aby ju mesto pocítilo čo najmenej a naplnili sa predsavzatia, ktoré si takto pred rokom stanovili. Primátor mesta Ondrej Brendza je presvedčený, že sa im to napriek vyššie uvedenému v mnohých oblastiach podarilo.
 
Prípravy na obchvat podľa plánu
 
Najočakavánejšou investíciou posledných desaťročí je nepochybne stropkovský obchvat. „Od môjho nástupu do funkcie v roku 2014 sme sa v tomto projekte posunuli o riadny kus dopredu. Som rád, že aj v uplynulom roku pokračovali prípravné práce na jeho realizácii, napriek tomu, že ich sčasti spomalila pandémia i personálne zmeny na ministerstve dopravy a Slovenskej správe ciest,“ priblížil O. Brendza.
 
Veľkým prínosom bola podľa neho augustová návšteva štátneho tajomníka ministerstva dopravy v Stropkove, ktorý verejnosť ubezpečil, že projekt je naďalej medzi prioritami v rámci budovania a modernizácie cestnej siete na Slovensku a prípravy na jeho realizáciu pokračujú podľa plánu.
 
Počas celého roka prebiehalo majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov pod budúcu stavbu a dnes je v majetku štátu vyše 80 % územia pod vytýčenou trasou obchvatu. Do konca marca by mala byť hotová aktualizácia projektovej dokumentácie pre vydanie stavebného povolenia a do konca roka 2021 vyhlásené verejné obstarávanie na dodávateľa stavby. Samotná realizácia by mala podľa informácií z IVSC Košice začať v roku 2022 a ukončená by mohla byť do dvoch rokov.
 
Posilnenie turizmu
 
Začiatkom roka bola ukončená druhá etapa archeologického prieskumu severnej časti zaniknutého hradu. Na základe získaných poznatkov pristúpili k prípravám prieskumu severozápadného bastiónu, ktorý by sa v budúcnosti mohol stať jednou z dominánt tamojšieho námestia. V jari prebehne jeho archeologický prieskum za zhruba 60 tisíc eur, ktorý bude spolu s dokumentáciou prvých dvoch etáp podkladom pre vyhlásenie súťaže architektonických návrhov na finálnu podobu južnej, doteraz nerekonštruovanej časti námestia.
 
„Pokračovali sme aj v budovaní turistickej infraštruktúry. V jeseni sme vďaka cezhraničnému projektu s mestom Korczyna ukončili novú vyhliadkovú vežu na Ščobe (50 tis.) a zrekonštruovali aj časť ubytovne Pod vlekom (60 tis.). Výzvou pre rok 2021 je prvá etapa rekonštrukcie ubytovacej časti, na ktorú sme získali prostriedky z výzvy okresného úradu,“ uviedol primátor.
 
V roku 2020 ukončili podľa jeho slov najvýznamnejší projekt posledných rokov v oblasti rozvoja kultúrneho dedičstva a podpory cestovného ruchu. „Obnova interiéru kostolnej veže s cieľom jej sprístupnenia verejnosti takým projektom jednoznačne je. Z vlastných prostriedkov sme tam investovali 110 tis. eur, ďalších 60 tisíc nám poskytla vláda SR. Celý projekt sme realizovali v úzkej spolupráci s rímskokatolíckou farnosťou ako vlastníkom veže sanktuária a s požehnaním košickej arcidiecézy, v úzkej spolupráci s Pamiatkovým úradom v Prešove.“
 
Po uvoľnení protipandemických opatrení bude možné vežu sprístupniť aj oficiálne už v prvých mesiacoch nového roka. V oblasti propagácie Stropkova a prezentácie ich bohatej histórie boli aktívni aj v publikačnej činnosti – v závere roka sa vydavateľsky podieľali na knižných publikáciách Stropkovská čítanka a Veľké príbehy malého mesta z pera rodáčky Marty Szattlerovej a pre rok 2021 vydali hodnotný reprezentačný kalendár mesta s významnými osobnosťami stropkovskej histórie.
 
Pohľad na rekonštrukciu veže  
 
Nová materská škola i odborné učebne
 
Samospráva intenzívne pracuje aj na príprave výstavby novej materskej školy na ulici Pod Laščíkom. V súčasnosti sú v štádiu administratívnych kontrol verejného obstarávania a predpokladajú, že v tomto roku by mohli začať stavať. Celková investícia presiahne 815 tis. eur a po jej dokončení vznikne moderné zariadenie pre 80 detí.
 
Tento projekt je nevyhnutný aj z dôvodu povinnej predškolskej výchovy, ktorú by pri súčasných kapacitách stropkovských škôlok nedokázali zabezpečiť. V oblasti školstva tiež v uplynulom roku zmodernizovali počítačové a odborné učebne v ZŠ na Konštantínovej. K úspešnému ukončeniu projektu ostáva zabezpečiť didaktické pomôcky pre školákov.
 
Investície do moderných technológií
 
V rámci inteligentných riešení v októbri ukončili projekt bezplatného vysokorýchlostného internetového pripojenia WiFi4EU. Mesto naňho získalo 15 tisíc eur a okrem námestia a parku je bezplatným internetom pokrytá aj autobusová stanica a všetky športoviská na ulici Matice slovenskej. Za vyše 14 tisíc eur rozšírili v závere roka monitorovací systém mesta o ďalších 8 kamier a v súčasnosti tak na bezpečnosť Stropkova dohliada spolu 25 statických a otočných kamier.
 
Realizovali aj projekt likvidácie divokých skládok za vyše 50 tisíc eur. Kompletne bola vyčistená a zrekultivovaná roklina za bytovkami Pod Laščíkom. Ťažším orieškom bola likvidácia časti skládky Za jarkom. Jej kompletné odstránenie je pre Stropkovčanov výzvou aj do budúcna a primátor verí, že sa im to časom podarí.
 
Športoviská v novom šate
 
Po zdĺhavom, 11 mesiacov trvajúcom procese verejného obstarávania začali v polovici decembra s rekonštrukciou zimného štadióna. Projekt v hodnote 350 tisíc eur je financovaný z vlastných prostriedkov (150 tis. eur), dotácie vlády SR (100 tis.) a príspevku Prešovského samosprávneho kraja (100 tis.) Investičná akcia by mala byť ukončená v jarných mesiacoch a Stropkovčania dostanú po rokoch moderné športovisko s novou plochou a zázemím, ktoré bude možné využiť mimo zimnej sezóny aj na iné druhy športov. Podarili sa aj dva nové projekty v oblasti rozvoja cestnej infraštruktúry.
 
Z 200-tisícovej dotácie z úradu vlády postavili novú cestu do priemyselného parku a realitou je aj dlhoočakávaná spojnica ulíc Nový riadok a akad. Pavlova. Z vlastných prostriedkov pokračovali v modernizácii cintorínov, siete verejného osvetlenia, tepelných rozvodov a modernizovaný bol aj vozový park mestského podniku Služba.
 
Stop pre kultúrne akcie
 
V roku 2020 sa v Stropkove bohužiaľ nepodarilo zorganizovať väčšinu naplánovaných kultúrno-spoločenských podujatí. Nekonali sa oslavy 616. výročia prvej písomnej zmienky spojené s oceňovaním osobností a kolektívov mesta, odložiť museli aj oslavy storočnice stropkovského futbalu, prvýkrát v novodobej histórii bol zrušený stropkovský jarmok, neuskutočnili sa Dni medu a ani ďalšie podujatia, ktoré každoročne do mesta lákali množstvo návštevníkov.
(9:15, stropkov.sk)
Diskusia
Pridať komentár