VIDEO | V Bardejove prvým zaočkovaným Boris Hanuščak, primátor mesta

4960x
07. Január 2021
V Bardejovskej nemocnici začali očkovať
 Pozrite si videoreportáž
 
Očkovanie proti COVIDU-19 začalo už aj v Bardejove. Prvým zaočkovaným bol primátor mesta, Boris Hanuščak. Nasledovali ďalší zdravotníci, pracujúci prevažne v prvej línii.
 
Na Horný Šariš bolo v prvej fáze dovezených dvadsať ampuliek, čiže sto dávok.
 
„Do piatich dní od dodania môžeme zaočkovať sto ľudí. My to využijeme, v priebehu dnešného a zajtrajšieho dňa. Tých ďalších zaočkujeme a dúfame, že skoro nám príde ďalšia dodávka, aby sme mohli očkovať ďalej,“ uviedla Helena Leščišinová, námestníčka pre zdravotnú starostlivosť a zdravotné poisťovne z bardejovskej nemocnice.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
„Predpokladáme, že našich zamestnancov zaočkujeme budúci týždeň, boli sme zriadený ako vakcinačné centrum a budeme poskytovať očkovanie nielen pre našich zamestnancov, ale aj pre občanov. Vakcinačné centrum by malo byť otvorené 25. januára, ktoré bude spĺňať všetky kritériá vrátane mraziacich boxov a všetkého, čo je potrebné. Už aj medzi tým budeme očkovať ďalších zdravotníkov mimo nemocnice, záleží, ako budeme dostávať očkovacie látky, ale zatiaľ sa neukazuje, že by v tom mal byť problém,“ prezradil riaditeľ nemocnice Marián Petko.
 
Jediná cesta je vakcinácia 
 
Primátor Bardejova Boris Hanuščak po zaočkovaní prezradil potrebu vakcinácie a požiadal všetkých občanov, aby sa nebáli a aby sa očkovať išli.
 
„Predovšetkým chcem nesmierne poďakovať tým, ktorí vybrali medzi prvých na očkovanie aj mňa. Nesmierne si to vážim. Prebehlo to tak, že som to ani necítil. Chcem sa vrátiť trochu do histórie, lebo tam je dostatok príkladov o tom ako práve vakcinácia či očkovanie pomohlo likvidovať mnohé infekčné, smrteľné choroby.
 
 
Prvým zaočkovaným bol primátor Bardejova 
 
Pevne verím, že tak to bude aj v tomto prípade, pretože si myslím, že vakcinácia a očkovanie je jediná cesta, ktorá môže priviesť život ľudí na celom svete do normálnejších koľají. Taktiež by som chcel vyjadriť nesmiernu úctu, uznanie a vďaku zdravotníkom na celom Slovensku a zvlášť v bardejovskej nemocnici za to všetko čo robia pre zdravie.“
 
Dostať COVID pod kontrolu 
 
Vo štvrtok doobeda bol zaočkovaný aj doktor Ivan Klohna, bývalý primár hematologicko-transfúziologického oddelenia a bývalý riaditeľ bardejovskej nemocnice. Ten prezradil, ako sa po očkovaní cítil. „Cítim sa výborne, lebo očkovanie je jediná reálna možnosť ako dostať COVID ako tak pod kontrolu. Treba tomu dôverovať.“
 
Ďalšími zaočkovanými boli námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť Anna Petrušová a doktor Juraj Patráš, primár záchrannej zdravotnej služby. Ten zdôraznil, že vakcinácia je veľmi potrebná.
 
„Mám pocit zodpovednosti voči druhým. Keď chceme robiť robotu, ktorú robíme a chceme, aby sme boli bezpeční voči sebe aj voči ostatným, tak sa musíme dať zaočkovať.“
 
Lekár interného COVID oddelenia Juraj Chovanec uviedol, že po očkovaní má dobrý pocit a výsledok sa ukáže čoskoro. „Ukáže sa o také 3-4 týždne, resp. o 2-3 mesiace, keď sa všetci zaočkujú, že ako to bude. Dúfam, že to pocítime aj v práci.“
 
Vakcinačné centrum sa bude nachádzať v zadnej časti areálu nemocnice, pri Lekárni sv. Jakuba, v pavilóne I. 
 
V utorok bolo v Bardejove hospitalizovaných 38 pacientov s koronavírusom, štyria boli na umelej pľúcnej ventilácii. Na COVID 19 bolo doposiaľ v nemocnici prijatých viac ako 280 pacientov. Zomrelo osemdesiat pacientov. Práceneschopných je približne 50 zamestnancov nemocnice, z toho sedem lekárov a dvadsať sestier. 
 
V Bardejove stále platí, že každý pacient prichádzajúci do nemocnice musí mať vykonaný antigénový test. 
(11:22, red)
Diskusia
Pridať komentár