Očakávame príchod ďalších vakcín, očkovať sa môžu už aj zamestnanci DSS

1491x
05. Január 2021
Ďalších 76 tisíc dávok
Zaočkovať chcú viac ako tri milióny obyvateľov Slovenska 
 
Na Slovensku za včerajšok (4.1.) a dnešok (5.1.) príde spolu ďalších 76 000 dávok vakcíny od spoločnosti Pfizer proti novému koronavírusu. Od pondelka 4. januára sa zároveň môžu dať zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 už aj zamestnanci domovov sociálnych služieb a tiež terénni pracovníci.
 
Momentálne si na zaočkovanie môžu vybrať jedno zo šiestich vakcinačných centier. Očkovacie centrá sú v nemocniciach v Nitre, Banskej Bystrici, Košiciach a v troch nemocniciach v Bratislave. Po 10. januári by sa mal počet vakcinačných centier v zozname navýšiť. Ministerstvo zdravotníctva sprístupnilo na stránke korona.gov.sk. registračný online formulár pre všetkých zdravotníckych pracovníkov ešte v sobotu 2. januára.
 
Rezort avizoval, že uprednostnení v očkovaní sú tí pracovníci, ktorí diagnostikujú, liečia a zabezpečujú starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19. Registráciu však môžu využiť aj osoby, ktoré pri starostlivosti o chorých priamo alebo nepriamo vypomáhajú – ide o študentov zdravotníckeho lekárskeho a nelekárskeho odboru, ktorí počas štúdia prichádzajú do kontaktu s pacientom, či zamestnanci spoločnosti, ktorí vykonávajú upratovaciu službu v nemocniciach.
 
Ministerstvo už skôr uviedlo, že v krajine by malo byť zaočkovaných asi 3,3 milióna obyvateľov, počet by mal byť rozložený v čase.
 
Očkovacie fázy
 
Očkovanie je rozdelené do štyroch fáz podľa prioritizácie. Najprv budú zaočkované osoby, ktoré prichádzajú do kontaktu s rizikovými osobami, respektíve sú v prvej línii a v teréne. Potom to budú osoby v rizikovom veku a onkologickí pacienti, či pacienti s chronickými chorobami, následne špecifické skupiny a ostatní obyvatelia nad 18 rokov.
 
Ako sa bude očkovať
 
Očkovanie bude prebiehať v dvoch kolách, osoba, ktorá sa rozhodne zaočkovať, dostane najskôr prvú injekciu a po 21 dňoch druhú. Pred príchodom na očkovanie bude potrebné sa zaregistrovať prostredníctvom spomínaného online formulára. (V súčasnosti je registrácia dostupná iba pre zdravotníkov a osoby v prvej vlne očkovania.)
 
Po registrácii a vyplnení formulára dostanete SMS správu, v ktorej vás oboznámia s presným časom a miestom očkovania. Bez registrácie vás podľa rezortu zdravotníctva nezaočkujú. V deň očkovania prídete v daný čas na konkrétne očkovacie miesto, zdravotníci vás identifikujú dokladmi a zevidujú – podobne ako pri testovaní.
 
Overia si, či máte negatívny výsledok antigénového testu. Následne vyplníte dotazník k vášmu zdravotnému stavu. Zdravotníci skontrolujú, že nemáte iné kontraindikácie k očkovaniu. Potom podpíšete informovaný súhlas s očkovaním a preočkovaním a dostanete tiež potvrdenie o podaní očkovacej látky.
 
Následne vás zdravotník informuje o vykonaní vakcinácie (nutnosť 30 minútového čakania po vakcinácií a vysvetlenie predpokladaných vedľajších účinkov).
(10:52, red) 
Diskusia
Pridať komentár