Od polnoci nové pravidlá, Matovič prosí ľudí, aby ostali doma

1878x
31. December 2020
Slovákov čaká tvrdý lockdown
 
 
Počas posledného dňa v roku vláda Slovenskej republiky sprísnila protiepidemiologické opatrenia, ktoré budú platiť už od piatej hodiny prvého dňa v roku 2021. Slovákov tak čaká tvrdý lockdown.
 
Medzi najväčšie zmeny bude od prvého januára patriť zákaz akýchkoľvek návštev, a to aj v rámci rodiny, tzv. bublín. Zatvárajú sa aj kostoly, lyžiarske strediská, otvorené terasy v exteriéroch prevádzky, povolený bude len výdaj jedál cez okienko.
 
„Opatrenia nemajú dostatočný efekt, prognózy pre nemocnice sa napĺňajú. Vláda dnes jednohlasne schválila návrhy pandemickej komisie a konzília odborníkov,“ uviedol minister zdravotníctva Krajčí.

Premiér Igor Matovič dnes pred rokovaním vlády na sociálnej sieti napísal: Testy, ako inak, nakúpené už 5-ty týždeň nie sú. Zostáva nám preto, bohužiaľ, len lockdown, respektíve jeho sprísnenie. Zvolal som preto mimoriadne zasadnutie vlády, kde prijmeme opatrenia, ktoré začnú platiť od dnešnej polnoci a niektoré v dňoch nasledujúcich. Najzásadnejšie z nich je zrušenie akýchkoľvek domácich návštev, t.j. vytváranie akýchkoľvek tzv. bublín bude zrušené.

Práve nedodržiavanie odporúčaní a opatrnosti pri stretávaní v domácnostiach, sa dnes javí ako najzásadnejší epidemiologický problém. Bohužiaľ, mnohí ľudia chodia po návštevách krížom-krážom ... a nemocnice kolabujú. Masovo v nich pribúdajú starí rodičia, ktorých prišli na sviatky deti navštíviť. Bohužiaľ, aj s neželaným darčekom. Prosím vás, vzhľadom na absolútne vyčerpaných zdravotníkov v nemocniciach, ostaňte tam kde ste a zrušte akékoľvek plány na dnešné bujaré oslavy s ľuďmi mimo Vašej domácnosti. Ide doslova o život."
 
Minister Doležal dnes povedal: „Budú zavreté všetky lyžiarske strediská. Menia sa aj podmienky pre hotely. Už ubytovaní hostia môžu ostať, bez možnosti predĺžiť si pobyt a zároveň hotel nesmie prijať nových hostí. Uvedomujeme si, že je to nepríjemné a nekomfortné, no sme vo veľmi náročnom období, kedy musíme strpieť viac ako inokedy. Snáď sa už čoskoro budeme môcť všetci stretnúť bez obmedzení na lyžovačkách, žúroch a iných spoločenských podujatiach.“
 
Pobyt v prírode bude možný iba v rámci okresu, kde majú ľudia trvalý pobyt. Zakázaná je aj cesta do práce, výnimka platí pre zamestnancov, ktorých povaha zamestnania neumožňuje prácu z domu.
 
Výnimkou z lockdownu tvorí cesta do zamestnania, cesta na testovanie a cesta do potravín či na zabezpečenie rôznych potrieb, ktoré sú nevyhnutné a ktoré stanoví vyhláška hlavného hygienika. Článok budeme aktualizovať.
(19:22, r)
Diskusia
Pridať komentár