Nemocnice bijú na poplach, budú poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť

2290x
31. December 2020
Situácia je vážna
Obmedzenie by zatiaľ malo platiť do konca januára 
 
Počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom alebo s podozrením naň sa blíži k číslu 3000. Na túto skutočnosť upozorňuje rezort zdravotníctva. V súvislosti so stále zhoršujúcou sa situáciou pristúpi k ráznemu kroku.
 
Ministerstvo zdravotníctva SR nariadilo fakultným, univerzitným a všeobecným okresným nemocniciam, ktoré sa nachádzajú na zozname subjektov hospodárskej mobilizácie, poskytovať pacientom len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Zároveň upozorňuje na kritickú hranicu, ktorá sa blíži k trom tisíckam hospitalizovaných.
 
Podľa slov ministra zdravotníctva Mareka Krajčího bude štandardné realizovanie plánovaných zákrokov v nemocniciach v bežnom režime pokračovať len pri onkologických pacientoch alebo u tých, ktorým sa v nemocniciach poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba. Spomínaný príkaz na poskytovanie len neodkladnej zdravotnej starostlivosti s uvedenými výnimkami bude platiť do konca januára.
 
Rezort žiada o preplánovanie plánovaných úkonov pre pacientov, ktorým sa odsunutím zákroku nezhorší zdravotný stav, po 31. januári. Odborníci na ministerstve situáciu neustále sledujú, komunikujú s nemocnicami a hľadajú riešenia.
 
Rezort zároveň nemocnice požiadal o vyčlenenie minimálne 30 percent z voľných nereprofilizovaných lôžok s prívodom kyslíka, aby sa tak mohli pripraviť na hospitalizáciu vyššieho počtu pacientov s ochorením COVID-19.
(8:50, red)
Diskusia
Pridať komentár