Múzeum Solivar v Prešove je opäť bližšie k svojim návštevníkom

624x
31. December 2020
Inovatívna prezentácia
Jedinečná virtuálna prehliadka 
 
Prehliadka Múzea Solivar patrí medzi jedinečný zážitok, pretože zahŕňa návštevu s výkladom až štyroch objektov: Sklad soli, Gápeľ, Četerne a Varňa František. Sú určené pre jednotlivcov a skupiny, o čom svedčí každoročný nárast záujmu návštev zo strany škôl, ale aj rodín s deťmi. Vzhľadom na súčasnú situáciu sa Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš (OOCR) rozhodla podať múzeu pomocnú ruku a priblížiť ho návštevníkom aj iným spôsobom.
 
Tento rok vytvorila OOCR Región Šariš pre múzeum novú a samostatnú webstránku www.muzeumsolivar.sk, kde návštevník nájde všetky dôležité informácie o múzeu, rezervačný online formulár, ale aj mnohé iné zaujímavosti a v neposlednom rade aj virtuálne prehliadky. Nahliadnuť, virtuálne sa poprechádzať a pozrieť si zblízka, resp. z iného uhla pohľadu, môžete všetkých päť objektov múzea (Sklad soli, Gápeľ, Četerne, Varňa František, Klopačka). Získate tak aspoň približnú predstavu z histórie ťažby a výroby soli v regióne Šariš priamo z pohodlia vášho domova.
 
Pamätné mince
 
OOCR Región Šariš v spolupráci s Múzeom Solivar každý rok vydáva aj unikátne pamätné mince – Soľnobanské toliare, ktoré sú obľúbené nielen u numizmatikov, ale aj u tých, ktorí si radi odnášajú z návštev niečo cenné. Toliar bola kedysi veľká strieborná minca razená vo viacerých obmenách v rôznych štátoch (vrátane Uhorska).
 
Prvý toliar bol vyrazený koncom 15. storočia v Tirolsku. Soľnobanský toliar je pamätná minca inšpirovaná starými toliarmi a grajciarmi z konca 18. a začiatku 19. storočia, ktoré sa na našom území používali počas panovania cisára Františka II. Habsburského. Toliare v roku 2020 boli vydané v dvoch limitovaných edíciách s vyobrazením Varne František: Soľnobanský toliar z rýdzeho striebra (1 unca) a Soľnobanský toliar zo zliatiny zinku a hliníka (ZAMAC).
 
Kreslená mapa
 
Múzeum Solivar sa síce teší na online návštevníkov, ale samozrejme najviac na tých, ktorí prídu osobne. OOCR Región Šariš preto prišla s myšlienkou nového propagačného materiálu pre Múzeum Solivar a na sklonku roku 2020 pripravila ďalšiu zaujímavosť - prvú a jedinú kreslenú mapu soľného závodu Solivar, ktorá priblíži skutočný proces ťažby soli a vzhľad mnohých už zaniknutých objektov v Soľnej Bani.
 
Vďaka Oblastnej organizácii cestovného ruchu Región Šariš a Ministerstvu dopravy a výstavby SR sa mohli v tomto roku zrealizovať všetky tieto novinky, prostredníctvom ktorých bude môcť múzeum Solivar opäť zvýrazniť unikátnosť tejto technickej pamiatky, aby zážitok z návštevy bol u turistov v regióne Šariš dokonalý. Viac o múzeu Solivar sa dozviete na jeho novej webstránke: www.muzeumsolivar.sk a v audiosprievodcovi mesta Prešov (aplikácia).
(8:30, presov.sk)
Diskusia
Pridať komentár