Prešovský samosprávny kraj chce podporovať vznik a činnosť sociálnych podnikov

467x
30. December 2020
Spolupráca s Raslavicami
Tohtoročný zber zemiakov 
 
Prešovský samosprávny kraj by chcel v roku 2021 zapojiť do spolupráce so sociálnymi podnikmi svoje stredné školy, cirkvi, podnikateľov, tretí sektor, ale aj ďalšie zariadenia sociálnych služieb vo svojej pôsobnosti. V tomto roku už totiž niektoré zariadenia nadviazali spoluprácu so sociálnymi podnikmi v kraji.
 
Sieťovať a podporovať vznik a činnosť sociálnych podnikov – to je jedným z cieľov prešovskej župy na nadchádzajúci rok 2021. Prešovský samosprávny kraj (PSK) má v novom roku ambíciu vytvoriť ucelený komplex aktivít na podporu vzniku a činnosti registrovaných sociálnych podnikov, tiež budovať štruktúru vzájomnej pomoci medzi sociálnymi podnikmi. Do vzájomnej spolupráce chce zapájať aj stredné školy, cirkvi, podnikateľov a tretí sektor. A to s cieľom vytvárať pracovné miesta priamo v regióne.
 
Zapojenie okresu Bardejov
 
Aktuálne je na území kraja registrovaných 15 sociálnych podnikov. Najviac z nich sa zaoberá stavebníctvom a poľnohospodárstvom. So sociálnym podnikom v Raslaviciach (okres Bardejov) začali tento rok spolupracovať už niektoré sociálne zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK.
 
Od spomínaného sociálneho podniku odoberali vypestovanú zeleninu. Okrem toho tu pred vypuknutím koronavírusu niektorí prijímatelia zo sociálnym zariadení v PSK aj sezónne pracovali. Samospráva by chcela v roku 2021 zapojiť do spolupráce so sociálnymi podnikmi ďalšie zariadenia sociálnych služieb vo svojej pôsobnosti.
 
Pomoc pri zriaďovaní
 
Vo februári tohto roka realizoval Inštitút rozvoja PSK medzi samosprávami v kraji dotazníkový prieskum s názvom Koncepcia rozvoja sociálnej ekonomiky v Prešovskom samosprávnom kraji. Zapojilo sa do neho 22,7% obcí, ktoré popísali súčasný stav sociálnej ekonomiky na území kraja. Z uvedeného prieskumu vyplynulo, že viaceré samosprávy požadujú poradenstvo pri samotnej registrácii sociálneho podniku.
 
Tiež by i pomohla podpora vzdelávania manažmentu sociálnych podnikov, ako aj samotných zamestnancov zo sociálne znevýhodnených skupín. Prešovská samospráva chce byť preto samosprávam nápomocná aj pri metodickej a poradenskej činnosti pri zriaďovaní sociálnych podnikov v kraji.
(19:04, L. Heilová)
Diskusia
Pridať komentár