VIDEO | Hrad Zborov tak, ako ho (ne)poznáte

4961x
27. December 2020
Obnova majestátnosti, z ktorej môžu čerpať aj budúce generácie
 Pozrite si rozsiahlu videoreportáž
 
Severovýchod Slovenska ukrýva viacero historických klenotov, kde život pokračuje aj v týchto pohnutých časoch. Najmä vďaka permanentnej opatere ľudí so spoločnou víziou, ktorí chcú takéto miesta uchovať aj pre budúce generácie.
 
Jedným z nich je práve Hrad Zborov, známy tiež pod menom (názvom) Makovica. Príbeh tejto národnej kultúrnej pamiatky je bohatý a jeho presah do súčasnosti je dnes živý viac ako kedykoľvek predtým.
 
Posun nastal v roku 1541
 
„Prvá písomná zmienka o tomto krásnom hrade pochádza z roku 1347. Hrad prešiel veľmi zaujímavým, pestrým vývojom, ktorý sa odvíjal od jednotlivých majiteľov hradu. Boli to Cudarovci, Rozgoňovci, Tarcáiovci. Veľmi významný počin nastal po roku 1541, keď do stavebného vývoja zasiahli Šerédiovci ako noví majitelia hradu. Postavili veľmi pekné bašty, renesančný palác na strednom hrade,“ uviedol predseda Združenia na obnovu Zborovského hradu Vladimír Kaminský.
 
Do súčasnej podoby ho doviedli Rákociovci, ktorí vybudovali spodný hrad. Týmto počinom bol jeho stavebný vývoj ukončený. Dôležitú úlohu zohrávalo zapojenie do stavovských povstaní.
 
„Koniec hradu spadá do roku 1684, keď sem došiel generál Schultz so svojím vojskom. Tento hrad bol veľmi ťažko poničený, vypálený, niektoré strategické časti boli zrejme vyhodené do povetria. Od tohto obdobia hrad chátra,“ vrátil sa do minulosti Kaminský.
 
Zborovský hrad (vstup) 
 
Nové kontúry príbehu o hrade sa začali rysovať pred jedenástimi rokmi, kedy sa okolo zrúcaniny vytvorilo Združenie na záchranu Zborovského hradu s chuťou dopísať ďalšie riadky.
 
„Celá tá naša skupina v občianskom združení si dala za cieľ zachrániť túto krásnu národnú kultúrnu pamiatku. Tento rok je už jedenástou sezónou, odkedy pracujeme na obnove jednotlivých častí Hradu Zborov.“
 
Od samého začiatku sa združenie snažilo získavať prostriedky na hradobnú rekonštrukciu. Najprv to bola Nadácia VÚB, Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo práce SR, Mesto Bardejov, Bardejovské kúpele, Komunitná nadácia Bardejov, celá verejnosť a obec Zborov, s ktorou má združenie veľmi dobrú spoluprácu počas celého obdobia. Rozhodujúce sú financie, ktoré získavajú z vypracovaných projektov.
 
Tento rok je už jedenástou sezónou, odkedy pracujeme na obnove jednotlivých častí Hradu Zborov
 
V. Kaminský: „Tento rok na hrade pracuje 30 ľudí, z toho je 26 pomocných robotníkov v rámci projektu – ide o národný projekt Zapojenie nezamestnaných do obnovy národného kultúrneho dedičstva.“
 
Vitajte na hrade 
 
Pomyselné „vitajte na hrade“ je už na prvý pohľad veľkolepé tak, ako i samotná stavba. Hneď pri vstupe na nový dubový most pútajú pozornosť zrekonštruované hradobné múry predbránia. Pred opravou boli vo veľmi zlom stave. Hrad môžete obdivovať z viacerých perspektív, jednu zo zaujímavých prináša aj pohľad z Chodníka Heleny Zrínskej – niekdajšej panej hradu.
 
„Nachádzame sa pod obrovskou hradbou. Celý tento vonkajší hradobný lem, ktorý sa tiahne od bránovej veže smerom k Zborovu, bol až na malé torzá zrútený. No a toto je hradba, ktorá vyrástla túto sezónu,“ pokračoval predseda združenia.
 
 
Pracovníci sa na tomto mieste museli popasovať s náročnými podmienkami, pretože pod vonkajším lemom hradu sa nachádza hlboká úžľabina. Hradobný múr vonkajšieho opevnenia je kvalitne zrekonštruovaný na pôvodnom mieste. Blízko neho sa nachádza kolosálna delová bašta, kde bola nutná oprava pätovej kaverny.
 
„Bolo tu vypadané murivo v dôsledku vymrazovania, tým, že do základov vniká vlhkosť a pri mínusových teplotách ten pieskovcový kameň postupne vypadáva a vzniká po celej päte veľká diera. Takže toto sa nám takisto podarilo pekne zaceliť.“
 
Sú to veľmi krásne nálezy – mince, veľa pekných kachlíc, rôzne militárie a ďalšie artefakty, ktoré postupne budú môcť návštevníci zhliadnuť
 
Celková obnova hradu si okrem iného vyžaduje aj seriózny archeologický výskum, na ktorom združenie spolupracovalo s viacerými odborníkmi. Jeho výsledky demonštruje stála fotografická výstava archeologických nálezov.
 
Modrá pivnica i prezidentka Čaputová
 
„Sú to veľmi krásne nálezy – mince, veľa pekných kachlíc, rôzne militárie a ďalšie artefakty, ktoré postupne budú môcť návštevníci zhliadnuť. Chcel by som preto poďakovať našim archeológom – Petrovi Harčarovi a Petrovi Šimčíkovi za veľmi serióznu prácu, ktorú počas jedenástich rokov na Hrade Zborov v tejto oblasti urobili,“ objasňuje ďalej Kaminský.
 
 
V hradobných zákutiach môžete nájsť aj Modrú pivnicu, ktorá bola kedysi pravdepodobne vínnou. V roku 2019 na hrade privítali vzácnu návštevu, prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Práve v tejto pivnici mala stretnutie so starostami okolitých obcí. V hradnej Galérii DOROTA si návštevníci môžu pozrieť fotografické diela z fotoklubu Bardfa. Kultúrno-spoločenský aspekt hradu posilňuje veľkolepé tretie nádvorie na ktorom je hradné pódium. Na jeho doskách, ktoré znamenajú svet sa konajú sprievodné programy, ktoré už potešili nejedného domáceho či zahraničného turistu.
 
Prvá svetová vojna na Zborovskom hrade
 
Vladimír Kaminský hovorí: „Keď prídu návštevníci, tak sa pýtajú, že ako to tak krásne udržiavame, že to máme vykosené, či nám to dáva veľa námahy. Tak áno, dáva nám to veľa práce, pretože jednotlivé trávnaté plochy sú vo veľkých svahoch, čiže je to veľmi náročné udržiavať.“
 
Z novodobej histórie hradu možno spomenúť boje prvej svetovej vojny, ktoré sa odohrávali v tejto lokalite, kde mali strategické postavenie práve rakúsko-uhorské vojská. Boje značne prispeli k poškodeniu hradu. O kamennú repliku spomienky na náročné obdobie sa postaral akademický sochár Martin Kutný. V okolí nájdete aj pozostatky vojenských zákopov a bunkrov.
 
„Tento Gedenk-stein, pamätný ďakovný kameň, sme našli pri čistení hradu hneď na začiatku a je pripomienkou na tieto smutné časy. Zrejme ho vytesal nejaký šikovný vojak, na znak toho, že tu boli a hádam aj prežili.“
 
Hrad Zborov 
 
Ťažisko prác jedenástej sezóny sa odohralo na strednom hrade. Profesionálnu prácu na hradnom paláci, na západnej bašte a hradobných múroch odviedli zborovskí majstri. Práce boli realizované na základe pamiatkových výskumov. Hrad Zborov sa vďaka systematickej obnove dostáva z roka na rok do čoraz lepšej kondície.
 
Dvere do záchoda
 
„Bašta je zaujímavá aj tým, že má zachovaný kozub s funkčným komínom a sú tam zachované dvere do záchoda. V dolnej časti bašty sú pekne zachované strielne,“ dodáva predseda združenia.
 
 
Najsevernejší hrad na Slovensku si na sklonku roka 2020 žije vlastným tempom. Je pripravený prichýliť do svojho historického náručia každého návštevníka, ktorý potrebuje v tomto období pookriať na duši. Zrekonštruované perspektívy sa snúbia s tými, kde ešte stále leží pozlátko tajomna minulých storočí.
 
Pomôžte vyniesť vedrá s pieskom
 
Príďte doň nazrieť, po ceste na vrchol sa vám možno podarí vyniesť aj dve vedrá piesku a priložiť tak ruku k obnove tohto majestátneho diela. Združenie na záchranu Zborovského hradu v spolupráci s firmou Augmentid, virtualaktivitis pripravili pre návštevníkov audiovizuálny projekt hradu v 3D formáte a formáte virtuálnej a rozšírenej reality.
 
Pomocou tabletov a 3D okuliarov sa návštevníci môžu virtuálne preniesť do histórie. Môžu sa prejsť po hrade, vidieť jeho veľkosť a majestátnosť v čase jeho rozkvetu. Je to skvelá pomôcka pre potreby vzdelávania a turistického ruchu o ktorý na hrade bol veľký záujem v rámci poznávania našej histórie.
(16:33, red, Z. Šinaľová, L. Urbán, foto: OOCR "Šariš"-Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár