Žiaci ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove sa v rámci projektu presunuli do Macedónska, aspoň virtuálne

1588x
22. December 2020
V Macedónsku trochu inak
V rámci projektu Erasmus+ sa stretli žiaci a učitelia zo štyroch krajín 
 
Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka sa stretli po dlhom čase dištančného vzdelávania opäť v našej škole. Spojil nás medzinárodný projekt Erasmus +. V tomto projekte sa stretli učitelia a žiaci zo Slovenska, Macedónska, Poľska a Turecka.
 
Náš prvý deň v škole začal s oboznamovaním sa s technikou a počítačovými programami, ktoré budeme využívať pri komunikácii s tímami zahraničných študentov a učiteľov zapojených taktiež do projektu Erasmus +. Tento projekt s podnázvom Empathy-a way to the human being poukazoval na momentálnu situáciu vo svete, potrebu empatie a pandemickú situáciu.
 
Celotýždňový program 
 
Týmto týždňom nás viedli učitelia z Macedónska, ktorí mali pre nás pripravený celotýždňový plán a program. Po prvotnom zoznámení sme mali možnosť spoznať ich školstvo a edukačný systém. Lepšie nám priblížili ich krajinu a mesto, v ktorom žijú. Napriek tomu, že som ich mesto nemohla spoznať osobne, páčilo sa mi a ľutovala som nemožnosť vycestovania. Tento deň bol prvým dňom a slúžil na zabezpečenie po technickej, organizačnej a prípravnej stránke, a preto som ho nehodnotila ako môj najzaujímavejší deň z tohto týždňa.
 
Každý deň sme začínali hrami na prelomenie ľadov medzi nami - Ice Breaker game. V utorok a v stredu sme sa venovali problematike pandémie COVID-19. Komunikovali sme o pohľadoch a názoroch žiakov na danú situáciu vo svete, kreslili sme rôzne plagáty a rozoberali pozitívne a negatívne stránky dopadu spomínanej pandémie na ľudstvo. Učili sme sa vnímať vlastné hodnoty, vlastnosti či hľadať svoje pozitíva. Boli nám premietané pútavé videá a prezentácie, ktorých pochopenie sme si overili pomocou kvízu. Bolo to zábavné, poučné a získala som nové pohľady na dané problematiky.
 
Skupinová báseň aj pieseň 
 
Tri dni v tomto týždni sme boli rozdelení do skupín Breakout rooms, kde sme v anglickom jazyku diskutovali o pridelenej téme. Táto forma skupinovej práce ma veľmi bavila. Pridelené aktivity a témy boli zaujímavé. Najviac sa mi páčil nápad s napísaním skupinovej básne.
 
Štvrtkové dopoludnie bolo spestrené kvízom, ktorý mal o nás vypovedať viac. Aj tento deň bol znamením prichádzajúcich Vianoc. Nacvičovali sme vianočnú pieseň Jingle Bells a pocity empatie tohto týždňa sme mali možnosť uplatniť pri nakrúcaní filmu.
 
V piatok sme nacvičenú pieseň prezentovali svojim priateľom do krajín zapojených v projekte. Poďakovali sme sa za krásny program, ktorým nás viedli učitelia a žiaci z Macedónska celý týždeň v príjemnej atmosfére a za možnosť komunikovať so všetkými zúčastnenými na vysokej úrovni v anglickom jazyku, žiakmi a učiteľmi. V povetrí celý týždeň bolo cítiť ducha Vianoc a v tomto duchu sme sa aj rozlúčili.
 
Koniec kontaktom kvôli pandémii 
 
Je mi veľmi ľúto, že tento projekt už skončil a znamená to aj koniec sociálnym kontaktom s rovesníkmi a učiteľmi pre pretrvávajúcu pandémiu vo svete.
 
Vysoko oceňujem odborný a pozitívny prístup pedagógov či už zahraničných, ale najmä tých našich. Všetci boli veľmi milí, empatickí, snaživí, nápomocní, zábavní a odborne nás viedli celým týmto týždňom. Z pohľadu materiálneho zabezpečenia nám nič nechýbalo. Denne sme mali pripravené potrebné materiálne pomôcky a zabezpečenú chutnú stravu na celé dopoludnie. Páčili sa mi spoločné obedy a viac spoločne stráveného času s našimi učiteľmi a spolužiakmi.
 
Z tohto projektu odchádzam obohatená o nové skúsenosti, vedomosti a zručnosti. Pozitívne hodnotím komplexné osvojenie si spomínaných tém, ktorými sme sa celý týždeň zaoberali. Práve piatková vianočná pieseň a navodená vianočná atmosféra ukončili tento na zážitky bohatý, krásny a nezabudnuteľný týždeň v projekte Erasmus+.
(10:14, A. Mojdisová, žiačka 9.B, ZŠ s MŠ Pod Vinbargom)
Diskusia
Pridať komentár