Bilancia futbalistov Partizána Bardejov po jesennej časti druhej ligy

1727x
12. December 2020
Bardejovčanom jesenná časť nevyšla podľa predstáv
Bardejovčanom sa darilo iba striedavo, počas zimy sa pripravia na jarnú odvetnú časť druhej ligy 
 
Prvé kolo prinieslo futbalistom Partizána víťazstvo v Poprade a aj prvé body. Napriek úspechu na ihrisku v problémoch sa potápajúceho súpera však na hre Partizána bolo vidieť, že mužstvo to nebude mať jednoduché.
 
Letnú prípravu absolvovali prevažne mladí hráči a výsledky prípravných zápasov veľa optimizmu neprinášali. Skúsenejší hráči prišli až tesne pred začiatkom sezóny. Mužstvu v úvode chýbala zohratosť a prakticky celú jeseň tréneri hľadali optimálnu zostavu.
 
Tréneri hľadali optimálne riešenie 
 
Marko Lukáč (najlepší strelec mužstva): „Podľa mňa v mužstve kvalita nechýba. Je to vidieť v tréningovom procese. Konkurencia je silná. Nevieme to však pretaviť na ihrisku v ligových zápasoch. Ďalším z dôvodov je to, že v každom zápase nastupujeme v inej zostave. Tréneri stále hľadajú optimálne riešenie. Každý hráč potrebuje čas, aby spoznal spoluhráčov. Každý deň na tom pracujeme.“
 
Futbalisti z Horného Šariša ešte dokázali doma zvíťaziť nad Liptovským Mikulášom. Vzápätí však nasledovali tri prehry. Bolo to aj vinou vylosovania. Partizáni hrali prevažne vonku. Do konca jesennej časti dokázali vyhrať už len raz na pôde béčka bratislavského Slovana.
 
 
Po skončení jesennej časti je Partizán na trinástom (zostupovom) mieste s bilanciou tri výhry, päť remíz a šesť prehier. Doma hrali šesť krát a zvíťazili len raz, štyri zápasy sa skončili remízou a jeden víťazstvom hosťujúceho tímu. Vonku účinkovali osem krát s bilanciou dve výhry, jedna remíza a päť prehier.
 
Turbulentná sezóna 
 
Vladislav Palša, asistent trénera Partizána, vidí situáciu takto: „Túto sezónu by som v krátkosti zhodnotil ako veľmi turbulentnú. Tesne pred sezónou sme vyskladali úplne nové mužstvo, ktoré sa v priebehu sezóny spoznávalo a bolo to cítiť aj v našej hre. Dôsledkom bola aj kolísavá výkonnosť. Mrzia ma hlavne domáce zápasy, v ktorých sme získali málo bodov.“
 
Partizáni dali v štrnástich zápasoch len jedenásť gólov. Svedčí to o nefungujúcej ofenzíve a je nutné povedať, že Bardejovčania toho smerom dopredu veľa neukázali. Nefungoval stred poľa, v ktorom chýbali tvoriví hráči. Túto úlohu mal prevziať Filip Serečin. Tomu sa však v Bardejove nedarilo. Prišli zranenia i slabšie výkony a Serečin súťaž nedohral. Náhrada sa nenašla ani medzi „posilami“, ktoré prišli už počas rozohranej sezóny a tak ofenzíva viazla. 
 
Najlepším strelcom je Marko Lukáč s tromi presnými zásahmi (Serečin, Santos, Brigant po 2, Stachura, Horváth po 1). Našťastie defenzíva fungovala o niečo lepšie a tak Bardejovčania dostali sedemnásť gólov (z toho štyri v poslednom zápase so Žilinou B).
 
Za najväčšie negatívum v našej hre považujem hru v útočnej fáze, kde sme malo efektívni a strieľame málo gólov
 
Ale aj v obrannej činnosti chýbala podpora stredovej formácie a tak poslednou inštanciou bol, v mnohých prípadoch, skúsený brankár Ján-Čikoš – Pavličko. Tomu môžu byť jeho spoluhráči vďační za pomerne málo inkasovaných gólov. Okrem Čikoš – Pavlička si absolutórium zaslúži už len Tomáš Brigant. Hráč dobre technicky vybavený, hrajúci v každom zápase s vysokým nasadením.
 
V. Palša: „Za najväčšie negatívum v našej hre z môjho pohľadu považujem hru v útočnej fáze, kde sme malo efektívni a strieľame málo gólov. Pozitívna stránka nášho družstva je hra v obrannej fáze, kde patríme medzi mužstva s najmenším počtom inkasovaných gólov (až na posledný zápas proti Žiline).“
 
35 žltých kariet 
 
Žltých kariet videli Partizáni tridsaťpäť. Rekordmanom je Horváth s ôsmimi. Nasleduje Keresteš a Jarzebak s piatimi a Švec so štyrmi (Čikoš-Pavličko 3, Akahwakou, Elmazi, Mikolaj, Maťaš, Petko po 2). Dvakrát sa pred očami hráča Partizána začervenelo. V oboch prípadoch kartu videl Horváth.
 
V druholigovom kádri sa vystriedal rad hráčov. Žiaľ nie všetci splnili očakávanie a tak sa aj základná zostava často menila. V drese Partizána nastúpili: Ján Čikoš-Pavličko, Dušan Dlugoš, Lukáš Horváth, Pawel Jan Jarzebak, Miroslav Mikolaj, Miroslav Keresteš, Miroslav Petko, Martin Rabik, Filip Tatar, Rastislav Švec, Viktor Maťaš, Tomáš Brigant, Šimon Stachura, Tomáš Sosňak, Ján Dzurík, Egon Elmazi, Leon Selimi, Bart Akahwakou, Andrej Stolárik, Filip Serečin, Romulo Silva Santos, Marko Lukáč, Saveliy Somov, Guyjto Marcus Renwick Mijland, Davi Lizardo.
 
 
Do prípravy sa zapojili aj 16 ročný Vladimír Tvardzik a 17 ročný Hugo Šott. Vladislav Palša: „Pozitívom je aj zapájanie mladých hráčov do majstrovských zápasov“.
 
Bardejovčania v minulosti vsádzali predovšetkým na futbalistov, ktorí v Partizáne vyrástli. Jedným z príkladov je aj terajší asistent Vladislav Palša. V súčasnosti je v kádri osem odchovancov. Je však pravdou, že väčšinou ide o mladých chlapcov a tí sa dostávali na ihrisko pomenej. Väčšinou zberali skúsenosti v B-mužstve (Sosňák, Dlugoš, Somov, Stolárik).

TABUĽKA DRUHEJ LIGY PO JESENNEJ ČASTI

 
 
Ďalší z odchovancov Ján Čikoš-Pavličko nastupoval pravidelne a nosil kapitánsku pásku. Príležitosť častejšie dostávali Marko Lukáč, Šimon Stachura a Miroslav Mikolaj. Futbalistov bardejovského Partizána čaká zimná príprava. Zostáva len dúfať, že Covid dovolí na jar v súťaži pokračovať. Futbalový zväz je pripravený aj na možnosť, že by sa už nepokračovalo.
 
Hlavne dohrať súťaž
 
Postupujúcich i zostupujúcich možno určiť už po odohratí polovice zápasov. To by znamenalo zostup Partizána do tretej ligy. Jeden z kľúčových hráčov Ján Čikoš –Pavličko si myslí toto: „V prvom rade chceme, aby sa súťaž vôbec dohrala. V prípade jej pokračovania sa potrebujeme dostať do pokojných vôd a v tabuľke postúpiť aspoň o dve miesta vyššie.“
 
Vladislav Palša: „Táto sezóna bola ovplyvnená aj situáciou ohľadom Covidu 19. Aj napriek týmto udalostiam sme mali vyššie ambície a určite nie sme spokojný s aktuálnym postavením v tabuľke. Preto našou úlohou je v zimnej príprave nachystať družstvo tak, aby sme sa v jarnej časti prezentovali atraktívnejšie futbalom a v tabuľke sa posunuli na vyššie priečky." 
 
Úspešnejší ako na trávniku boli Bardejovčania v hľadaní nového sponzora. V novembri, po dlhých rokovaniach, došlo k dohode medzi súčasným vedením klubu na čele s prezidentom klubu Stanislavom Sorokom a Reyhanom Gülerom zo Švajčiarska. Stanislav Soroka aj naďalej ostal prezidentom klubu.
(16:14, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár