Mesto Prešov si pripomenulo tragický výbuch na Mukačevskej ulici

842x
06. December 2020
Výročie tragédie v Prešove 
Pamätník obetiam tragédie 
 
Obyvatelia z Mukačevskej 7 si dnes priamo na mieste kde kedysi stála ich bytovka pripomenuli 1. výročie tragédie, pri ktorej zahynulo 8 ľudí. Obete výbuchu plynu si počas pietnej spomienky uctili aj členovia záchranných zložiek, pracovníci mesta Prešov a zástupcovia Ministerstva vnútra SR.
 
6. december 2019 mal patriť sviatku sv. Mikuláša. V Prešove však tento deň zostane navždy poznačený smútkom. Sviatočnú atmosféru totiž zatienila tragédia, na ktorú nebol nikto pripravený. 6.12.2019 krátko popoludní mestom Prešov otriasol rozsiahly výbuch bytového domu na Mukačevskej ulici č. 7, pri ktorom prišlo o život osem jeho obyvateľov.
 
12:12 hod. 
 
Pri príležitosti 1. výročia tejto tragédie sa na Mukačevskej 7 v Prešove konal pietny akt, na ktorom sa zúčastnili obyvatelia bytového domu, členovia záchranných zložiek, pracovníci mesta Prešov a zástupcovia Ministerstva vnútra SR. Na Sídlisku III sa o 12:12 hod., presne v čase kedy vlani došlo k výbuchu, rozoznel zvuk zvonov z kostola Kráľovnej pokoja. Nasledovalo odhalenie pamätnej tabule venovanej ôsmim ľuďom, ktorí zahynuli v plameňoch horiacej bytovky.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
Obete tejto tragédie si pripomenuli zapálením sviečky okrem obyvateľov z Mukačevskej 7 a členov záchranných zložiek aj primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, minister vnútra SR Roman Mikulec a košický arcibiskup - metropolita Mons. Bernard Bober. Pamiatku obetí z Mukačevskej 7 si môže prísť uctiť po skončení oficiálneho programu aj široká verejnosť. Všetkých však žiadame o dodržiavanie hygienických opatrení a povinných rozostupov.
 
Mrazí aj po roku 
 
Výbuch bytovky v Prešove sa zapísal do histórie ako jedna z najväčších tragédií v novodobých dejinách Slovenska. Aj po roku od tejto udalosti mrazí pri pohľade na fotografie, videozáznamy, no najmä, pri spomienkach na osudný deň, keď sa v Prešove zastavil čas.
 
V dôsledku výbuchu na Mukačevskej 7 vznikol v bytovom dome rozsiahly požiar. Primátorka Andrea Turčanová vyhlásila 6.12.2019 o 12:35 na území mesta Prešov mimoriadnu situáciu. Na mieste zasahovali stovky profesionálnych i dobrovoľných hasičov, príslušníci mestskej a štátnej polície, záchranári i armáda.
 
Obyvateľom a rodinám, ktoré museli pre výbuch a požiar opustiť svoje byty, pomáhali pracovníci MsÚ v Prešove na bezprostredne zriadenej krízovej linke, kde im boli poskytnuté informácie o núdzovom ubytovaní. V ZŠ Prostějovská a SZŠ DSA Mukačevská boli zriadené záchytné centrá, kde obyvatelia Mukačevskej ulice dostali jedlo, teplý čaj aj všetky potrebné informácie. Jedenásti obyvatelia, ktorí prišli o svoje domovy, našli nocľah a teplé jedlo na školskom internáte SOŠT na Volgogradskej ulici. Ostatných prichýlili príbuzní.
 
Vlna solidarity naprieč celým Slovenskom 
 
Takmer okamžite sa strhla vlna solidarity a spolupatričnosti naprieč celým Slovenskom a ľudia z celej krajiny i zo zahraničia ponúkali materiálnu pomoc. Mesto Prešov bezprostredne po výbuchu zverejnilo číslo oficiálneho účtu, na ktorý od prvého dňa začali prichádzať finančné dary z celého Slovenska i zo zahraničia. Už počas trvania zbierky mesto Prešov začalo vyplácať jednorazové príspevky na preklenutie zložitej životnej situácie a príspevky na bývanie pre obyvateľov Mukačevskej č. 7 a č. 9.
 
Verejná zbierka bola oficiálne ukončená 31. januára 2020. Od 6. decembra 2019 celkovo prispelo 77 322 darcov. Po zrátaní všetkých finančných darov celková vyzbieraná čiastka dosiahla neuveriteľných 5 117 269, 51 eur.
 
Osem obetí 
 
Hasiči z horiaceho 12-poschodového paneláku, ktorému výbuch zničil schodisko a jedinú únikovú cestu, zachránili 39 ľudských životov. Aj napriek snahe všetkých záchranných zložiek si však výbuch bytovky na Mukačevskej 7 vyžiadal 8 obetí.
 
Tragédia, ktorá zmenila osudy desiatok ľudí spojila celé Slovensko. V listoch, správach i na sociálnych sieťach sa šírili myšlienky solidarity, empatie a spolupatričnosti. Žiaľ, objavilo sa aj mnoho zlomyseľných komentárov šíriacich paniku či falošné zbierky, s ktorými mesto Prešov muselo zápasiť. Vedenie mesta Prešov úprimne ďakuje všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomohli pri odstraňovaní následkov výbuchu.
 
Všetci si prajeme, aby mesto obchádzali podobné tragédie. A aby súdržnosť, pomoc a dobro, ktoré vlani na Deň sv. Mikuláša ukázal Prešov celému Slovensku, pretrvávali.
(16:21, presov.sk)
Diskusia
Pridať komentár