VIDEO | Do Svidníka prišiel Mikuláš, potešia sa aj seniori

1502x
05. December 2020
Na pešiu zónu prišiel sv. Mikuláš
 Pozrite si videoreportáž
 
Vo Svidníku už vládne vianočná nálada. Vedenie mesta pripravilo pre svojich obyvateľov hneď niekoľko noviniek, viaceré z nich súvisia aj s nepriaznivou situáciou, ktorá je spôsobená koronavírusom.
 
Malá krabička, veľká radosť – takto znie slogan dobročinnej aktivity, ktorej cieľom je v tomto vianočnom čase obdarovať hlavne seniorov. Až do 18. decembra môže každý s dobrým srdcom nabaliť balíček a priniesť ho na mestský úrad. Svoje dary zabalili a priniesli aj štvrtáci zo Základnej školy na Komenského ulici.
 
Deti myslia na starkých 
 
„Som veľmi spokojná, že môžeme pomôcť seniorom aj v tejto dobe. Zabalila som keksíky, šampón, kávu a svetrík,“ uviedla žiačka ZŠ Komenského. „Dali sme ponožky, pre muža a pre ženu, aby im bolo teplo na nohy,“ pokračoval spolužiak. „Dali sme keksíky, šampón a krém,“ uzavrela žiačka štvrtého ročníka.
 
„Pamätali sme aj na to, že sú v meste ľudia, na ktorých nikto nemyslí, alebo žijú sami a asi by im bolo veľmi ľúto, ak by na nich tento rok Ježiško zabudol. Trošku sme apelovali na súcit ľudí, ktorí sa počas tohto roku mnohokrát prejavil. Vyzvali sme Svidníčanov a Svidníčanky, aby pripravili darčeky aj pre týchto ľudí. Deti zo ZŠ na Komenského ulici nám dnes doručili takmer 150 darčekov a viem, že sa chystajú všetky školy. Myslím si, že to bude na konci roka krásne gesto,“ informovala primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
 
Následne budú všetky darčeky prerozdelené medzi zariadenia pre seniorov a pre dôchodcov, ktorí sú v starostlivosti mestských opatrovateliek.
 
Rozsvietili Vianočný stromček 
 
Ako už býva zvykom, aj tento rok do Svidníka zavítal svätý Mikuláš. Aj keď kvôli prísnym opatreniam sa ulice deťmi nezaplnili, Mikuláš spolu s primátorkou Marcelou Ivančovou rozsvietili Vianočný stromček a celé mesto.
 
Novinkou sú malé vianočné stromčeky, ktoré môžu detičky postupne skrášliť svojimi ručne vyrobenými ozdobami. Primátorka Svidníka M. Ivančová prezradila, že tento rok je oproti iným odlišný.
 
„V tomto roku sme sa nemohli stretávať s ľuďmi a tieto stretnutia veľmi chýbali. Uvedomujem si to hlavne teraz na konci roka. Nie len nám, ale aj deťom, ktoré sa tešia z každej maličkosti. Aj preto sme im pripravili takéto milú akciu. Alej malých stromčekov, ktoré si môžu samé ozdobiť. Priniesli si nápadité a kreatívne ozdoby, teším sa, že aj oni prispejú ku výzdobe pešej zóny. Nie je to len o tom, že sme im niečo pripravili, ale že si to oni sami pripravili, je to pekný počin aj od nich.“
 
Koledy z rozhlasu
 
V najbližších dňoch budú Svidníkom znieť Vianočné piesne a koledy, ktoré budú púšťané prostredníctvom mestského rozhlasu. Čaro najkrajšieho obdobia v roku na severovýchode Slovenska už panuje a aj keď tento rok budú sviatky iné, dôležité je ich prežiť v zdraví a v najbližšom kruhu svojej rodiny.
(18:46, red)
Diskusia
Pridať komentár