Bardejovčanom sa od budúceho roka zvýšia miestne dane

2072x
02. December 2020
Podnikatelia a právnické osoby si priplatia aj za komunálny odpad
 
Na sklonku novembra 2020 sa konalo v Bardejove mimoriadne mestské zastupiteľstvo formou videokonferencie z dôvodu pretrvávajúcich opatrení. Poslanci na zastupiteľstve odsúhlasili zvýšenie miestnych daní, zvýšia sa aj poplatky za odvoz komunálneho odpadu.
 
Návrh zmien a doplnkov všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta týkajúceho sa miestnych daní vyvolal medzi poslancami veľkú polemiku.
 
Bardejovčania v budúcom roku zaplatia viac sa svoje stavby, pozemky, byty aj nebytové priestory. Vyššie poplatky by mali priniesť čiastočnú kompenzáciu očakávaného odhadovaného výpadku podielových daní vo výške asi milión eur.
 
Zmeny sa dotknú aj poplatkov za odvoz komunálneho odpadu – táto úprava sa však bude týkať podnikateľov a právnických osôb, nie osôb fyzických. Tie naďalej zaplatia 30 eur ročne.
 
Dane z pozemkov
 
Pri dani z pozemkov sa sadzby zvyšovali z 0,8 na 1,12 percenta. Ako uviedol Štefan Hij, hovorca mesta Bardejov, v praxi pre majiteľa záhrady vo výmere 400 m² daňová povinnosť v porovnaní s rokom 2020 vzrastie zo 14,84 na 20,78 eura.
 
Majiteľovi ornej pôdy o výmere jeden hektár sa daňová povinnosť medziročne zvýši o vyše deväť eur z 23,49 na 32,89 eura. Majiteľ rovnakej výmery pozemkov, zapísaných ako trvalé trávne porasty, zaplatí namiesto 3,10 po novom 4,34 eura. Daňovníkovi s parcelou o výmere 500 metrov štvorcových sa zvýši daň z nehnuteľností za stavebný pozemok zo súčasných 100 na 140 eur.
 
Dane za stavby, byty a nebytové priestory
 
Pri dani zo stavieb sa v návrhu rátalo s plošným navýšením sadzieb zhruba o 40 percent u všetkých druhov stavieb. Rovnaké je aj zvýšenie sadzby dane z bytov a sadzby dane za nebytové priestory, ktoré neslúžia na podnikanie a inú zárobkovú činnosť, a stúpli z 30 na 42 centov za meter štvorcový.
 
Hovorca mesta upresnil, že pre vlastníka bytu o výmere 75 m² sa zvýšenie sadzby prejaví medziročným nárastom daňovej povinnosti z 22,50 na 31,50 eura. Pri nebytových priestoroch, ktoré sa využívajú na podnikanie, išla sadzba z 2,90 na 4 m².
 
Miestny poplatok za rozvoj a príspevky v školách
 
„Siedmym rokovacím bodom bol návrh VZN mesta o miestnom poplatku za rozvoj: po obsiahlej rozprave k nemu, v rámci ktorej odznelo niekoľko návrhov na jeho zníženie, ako aj po porade poslaneckých klubov, ho navrhovateľ z rokovania stiahol a poslanci o ňom nehlasovali,“ uvádza Štefan Hij. Podľa jeho slov poslanci schválili aj návrh VZN o príspevkoch v školách a školských zariadeniach, a v nadväznosti na to sa rozprúdila rozprava k návrhu na určenie výšky dotácie na dieťa a žiaka škôl a školských zariadení so sídlom na území mesta.
 
„V závere rokovania sa poslanci zaoberali aj tromi návrhmi žiadostí o nenávratný finančný príspevok (NFP): jednalo sa o podporu budovania vodozádržných opatrení v lokalite medzi športovou halou a komplexom židovského suburbia, doplnenia technickej infraštruktúry Regionálneho centra biologicky rozložiteľných odpadov a budovanie nabíjacích staníc pre elektroautomobily,“ konkretizoval hovorca mesta.
 
Kým podľa jeho slov prvý návrh poslanci hlasovaním odmietli (tzv. Námestie času), ďalšie dva podporili. Tieto tri hlasovania ukončili online zasadnutie mimoriadneho mestského zastupiteľstva.
(15:47, red)
Diskusia
Pridať komentár