VIDEO | Fungovanie Prešovskej univerzity počas druhej vlny pandémie

1582x
29. November 2020
Niektorí študenti sa učia dištančne, iní vypomáhajú v nemocniciach
Pozrite si videoreportáž 
 
Nepriaznivý vývoj druhej vlny koronavírusu ovplyvnil aj každodenný režim Prešovskej univerzity, ktorá musela prejsť na dištančnú formu výučby. Univerzita čerpala zo skúseností z prvej vlny, opätovný prechod na online vzdelávanie však potrápil nielen pedagógov, ale aj žiakov jednotlivých odborov.
 
„Po tej prvej skúsenosti z marca sa využívajú Microsoft Teams, ktoré sú väčšinou používané na prednášky. Na našej univerzite sa tiež viac ako desať rokov využíva manažérsky systém vzdelávania Moodle,“ opísala prorektorka pre vzdelávanie Prešovskej univerzity Ivana Cimermanová.
 
Študenti sa momentálne musia prispôsobiť rozličným nástrojom, ak to však epidemiologická situácia dovolí, univerzita by sa chcela čo najskôr vrátiť k prezenčnej forme štúdia.
 
„V záujme toho sme predĺžili semester, a to až do 15. januára, aby ešte vznikla časová rezerva niekoľkých týždňov v prípade priaznivej epidemickej situácie, aby bolo možné absolvovať nielen praktické predmety, ale aj teoretické predmety prezenčnou formou,“ rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya.
 
Kým na niektorých fakultách prebieha online výučba, študenti končiacich ročníkov z Fakulty zdravotníckych odborov pomáhajú pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, organizácii, či plnení povinností vyplývajúcich z epidemickej situácie, na ktoré majú odborné vedomosti a zručnosti.
 
„Z našej fakulty z odboru ošetrovateľstvo išlo 120 študentov, zdravotníckych záchranárov nám išlo 50 a rӧntgen laboranti, laboratórne vyšetrovacie metódy, pôrodné asistentky sú vonku v kompletnej zostave. Dá sa povedať, že zo všetkých siedmich odborov, ktoré na fakulte máme, naši tretiaci – končiace ročníky pracujú v nemocniciach,“ objasnila dekanka Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity Štefánia Andraščíková.
 
Spätná väzba z jednotlivých zariadení vykazuje, že ide o plnohodnotných pracovníkov, ktorí sú v tomto nečase veľkou pomocou.
(20:30, red)
Diskusia
Pridať komentár